Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Fehér fagyöngy

Viscum album

Fehér fagyöngy

Népi elnevezései: gyöngyfa, fanyüg, fakín, madárlép, gyimbor

 

A növény jellemzői

A fakínfélék családjába tartozó, fél élősködő, kétlaki, gömb alakú cserje. Általában lombos fákon fordul elő (akác, nyár, hársfa). A fagyöngyfélék családjának több mint ezer faja ismert, hazánkban viszont csak két fajuk él, a sárga és a fehér fagyöngy. A fehér fagyöngy termése borsónyi méretű, fehéres színű, sűrű ragadós nedvű bogyó. Örökzöld levelei bőrszerűek és zöldessárgák, bogyói fehérek, kissé üvegesek, belül nyálkásak és ragadósak. A magvak sem vízben, sem földbe kerülve nem csíráznak - a madarak hordják szét a ragadós magvakat.

Herbája: Fiatal ágvégei és fehér bogyói

Gyűjtés: A fehér fagyöngy ágvégeit hasznosítják gyógyászati célokra, melyeket ősztől tavaszig - a gazdafák lombfakadásáig - érdemes gyűjteni. A legnagyobb gyógyhatása a nyárfán élősködő fagyöngynek van, de a lucfenyőn, erdei fenyőn és a gyümölcsfákon is jó gyógyhatású fagyöngy tenyészik. Ne tévesszük össze a tölgyfákon élősködő sárga fagyönggyel. Az akácfán élő fagyöngyöt tilos gyűjteni, mert az akác minden része mérgező (kivéve a virágját). Az itt élő fagyöngy szintén mérgezővé válik a gazdanövény miatt.

A növény hatóanyagai: A drog hatóanyaga váltakozó, és függ a gazdanövénytől, de általában flavonoidokat, kávésav és fenilpropán-lignán származékokat, hisztamint, gyantalalkoholt, szaponinokat, viszkotoxinokat, lektineket valamint különböző aminokat tartalmaz.

Hatások: vérnyomáscsökkentő, immunstimuláns, közvetlen daganatellenes hatás.

 

Gyógyászati felhasználása

Keringés: A fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatású, mivel tágítja a koszorúereket. Magas vérnyomás esetén a kísérő panaszokat - a fülzúgást, szédülést – gyorsan enyhíti. Szívbetegség kezelésében is alkalmazzák, mert erősíti a szívet, és csökkenti a pulzusszámot.

Női bajok: Vérkeringés szabályozó hatása csökkenti, a menstruációs zavarokat, mindenekelőtt az erős havi vérzést. A változások éveiben fellépő panaszok - szívdobogás, aritmia, kipirosodás, félelemérzet, légszomj esetén is érdemes kipróbálni fagyöngyteát.

Daganatos betegségek: A fagyöngy daganatellenes alkalmazásának gondolata az antropozófia atyjának, Rudolf Steinernek köszönhető. Immunbiológiai vonatkozásban a fehér fagyöngy a legalaposabban vizsgált növények egyike. A vadon termő fagyöngyöt ritkán használják az immunrendszerre ható gyógyszerek készítésére. A rákellenes hatás a növényben lévő lektineknek és a viszkotoxinoknak tulajdonítható.

A lektinek immunmoduláló hatásúak, a nyiroksejtek (immunsejtek) egyes típusainak felületéhez kötődnek és osztódásukat váltja ki. Hatására a vérben megnő egyes falósejtek (a neutrophil phagociták) száma, a védekező működést szabályozó T helper és a daganatsejteket pusztító természetes ölősejtek (natural killer, NK sejtek) száma, fokozódik a T és a B limfociták aktivitása is. A viszkotoxinoknak közvetlen daganatellenes hatásuk van: gátolják a rákos sejtek szaporodását.

A klinikai tapasztalatok igazolták, hogy a fagyöngykészítmények csökkentik a fájdalmat, mivel növelik a vérszérumban a béta-endorfin szintet. Számottevő immunstimuláns és rákellenes aktivitása csak injekciós készítmények formájában van, mivel értékes hatóanyagait a gyomorsav tönkreteszi. Európában több laboratórium állít elő és forgalmaz különböző citosztatikus és immunrendszert serkentő hatású készítményeket. A fehér fagyöngyből daganatos betegek kezelésére előállított injekciós készítmények: ANNOBA-Viscum, Eurixon, Helixor, Iscador, Isorel, Lectinol. (Amennyiben a gyógyszer neve után betű is szerepel, ez a gazdanövényre utal, az Iscador M = Malus, almafáról gyűjtötték, P = Pinus, fenyőről származik). A fagyöngy hatóanyagú injekcióval kezelés során csökken a tumor növekedése, a kiújulás esélye, csökken az áttétképződés, csökken a fájdalom, javul az általános állapot és az étvágy, stabilizálódik a testsúly, javul a vérkép, csökkennek a citosztatikumok és az irradiáció mellékhatásai.

Külsőleg: fagyás esetén kenőcs formájában alkalmazva nagyon hatásos.

 

Elkészítése

Fehér fagyöngy tea: A fagyöngyteát kizárólag hidegen készítjük, mert magas hőmérsékleten az értékes hatóanyagok lebomlanak. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt teszünk 2,5 dl hideg vízbe, majd legalább 12 órán át állni hagyjuk. Másnap leszűrjük. Felét éhgyomorra, másik felét pedig reggeli után kell meginni. Aznap még egyszer ez megismételhető.

Kenőcs: a fagyöngy friss fehér bogyóit disznózsírral hidegen elkeverjük.

 

Kombinációk más gyógynövényekkel: Toxicitása miatt jobb, ha kombinációban alkalmazzuk, mert akkor kisebb adag is elegendő. Keringésre gyakorolt hatása galagonyával, fokhagymával, lenmagolajjal kombinálható.

Ellenjavallatok: A fagyöngy összetevőinek (főleg a viszkotoxinok és a lektinek) mérgező hatását is kimutatták, ezért a csak orvosi rendeletre, igen pontosan meghatározott adagolásban szedhető. Az adagok túllépése károsítja a májat és súlyos mérgezést okozhat! Várandósoknak és gyerekeknek TILOS a fogyasztása! Gyermekek elől elzárva kell tartani!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon