Spirulina alga hatása – miért tartják szuperélelmiszernek?
A spirulina algát gyakran nevezik a természet egyik legtökéletesebb tápanyagforrásának. Ez az apró kékeszöld alga nemcsak a Föld egyik legősibb élőlénye, hanem a modern táplálkozásban is egyre fontosabb szerepet kap. A spirulina alga hatása sokkal több, mint egyszerű vitamin- és ásványianyag-pótlás – egy igazi szuperélelmiszer, amelyről a tudatos életmód hívei világszerte rajonganak. De vajon mi teszi ennyire különlegessé? És hogyan támogatja a szervezet egészségét a mindennapokban? A választ blogcikkünkben találod meg.
Spirulina alga, az élet forrása
A Spirulina alga valódi fehérje- és vitálanyag bomba. E nélkül az algafajta nélkül életünk aligha elképzelhető. Ennek a spirál formájú, kékeszöld algának köszönhető a Földön az élet valamennyi formája. 3,6 milliárd évvel ezelőtt kezdte el fotoszintézis útján termelni bolygónkon az oxigént, és ezzel megteremtette a magasabb szintű életlehetőséget.
A Spirulina algák egyszerű felépítésű növények. Testük nem tagolódik gyökérre, szárra, levélre. Mint a növények nagy többségében, a legtöbb algában is van klorofill, de a zöld színanyag mellett más színanyagokat is tartalmaznak, mint pl. a piros fikoeritrint vagy a kék fikociánt, amely igen jótékonyan hat a csontok állapotára.
A Spirulinát trópusi napfényfarmokon tiszta "ivóvíz-minőségű" vízben tenyésztik, ami nem tartalmaz semmi adalékot és vegyi anyagot. Magas klorofill tartalmuknak köszönhetően ezek az algák tökéletesen át tudják alakítani a napenergiát létfontosságú fehérjévé
A Spirulina algák sejtfala nem emészthetetlen cellulózból épül fel, hanem emészthető mucopoliszacharidból álló réteg képezi külsejüket. Ezért nem terhelik meg a szervezetet, és tartós fogyasztásra is alkalmasak. A spirulina ideális étrend-kiegészítő, mivel szervezetünket sok vitálanyaggal látja el.
Amerikai táplálkozáskutatók az utóbbi három évtizedben arra jöttek rá, hogy a spirulina alga szervezetünk segítésében világbajnok. Nagyobb koncentrációban tartalmaz funkcionális tápanyagokat, melyek a természetes élelmiszerekben, növényekben és magokban fordulnak elő:
A Spirulina tartalmaz:
nagy mennyiségű, könnyen emészthető,növényi eredetű fehérjét
magas koncentrációbanlétfontosságú klorofillt
az összes B-vitamin megtalálható benne, különösen B12-ben gazdag; melyek szükségesek az idegek erősítéséhez és az egészséges bőrnek is szüksége van rá
antioxidáns béta-karotint, mely fontos védelmet nyújt sejtjeinknek, és erősíti a szervezet védekező rendszerét; a spirulina a sárgarépánál 10-szer nagyobb koncentrációban tartalmaz béta-karotint
ásványi anyagokat és nyomelemeket:vasat, kalciumot, cinket, káliumot, magnéziumot, foszfort és szelént
valamennyi fontos esszenciális zsírsav megtalálható benne, 8 esszenciális, telítetlen zsírsav és 9 fontos aminosav forrása. Viszont nem tartalmaz állati eredetű zsiradékot és veszélyes koleszterint
A Spirulina alga 100%-san természetes, ezáltal közel 90%-ban hasznosul, a szintetikusan, illetve természetes úton kivont anyagokkal ellentétben.
60 %-a növényi fehérje
Serkenti a sejtépítést, főleg az aminosavaknak és B-vitaminoknak köszönhetően
Fokozza a regenerálódást, létfontosságú zsírsavak, aminosavak, klorofill és fikocianin tartalmánál fogva
Javítja a bőr és a kötőszövetek rugalmasságát, öregedésgátló hatású erősíti és egészségessé teszi a körmöket, a benne lévő ásványok, aminosavak, klorofill miatt
Véd a csontritkulás ellen (ásványok, nyomelemek)
Segíti a salaktalanítást, a nehézfémek kiválasztását, kiváló méregtelenítő (klorofill, fikocianin, ásványok, nyomelemek, szelén!
Támogatja a vérképzést (ásványok, B-vitaminok, klorofill), vérszegénység esetén hatékony
Mérsékeli az allergiás tüneteket, a benne lévő mangán ugyanis elősegíti a tüneteket kiváltó hisztamin lebomlását
Támogatja a daganat elleni védelmet, mivel kiváló andioxidáns (nyomelemek, fikocianin, klorofill, zsírsavak)
Javítja a sejtanyagcserét (klorofill, króm, szelén, zsírsavak)
Normalizálja a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott
Segít a koleszteinszint csökkentésében
Magas vérnyomásban szenvedőknek hasznos, mert csökkenti a vérnyomás
Gyulladás- láz- és fájdalomcsillapító hatása is igazolt
Immunerosítő, vírusellenes hatású: HIV, herpesz szimplex, influenza vírus ellen kutatások igazolják az alga vírusellenes hatását
Természetes jód forrás, ezért pajzsmirigy betegségekben nagy segítség
A Spirulina mikro alga, mint prebiotikum, a vastagbélben szelektíven elősegíti a kedvező hatású probiotikus mikroorganizmusok szaporodását, mint ahogyan elősegíti az ásványi anyagok felszívódását is. Bélbetegségek, emésztési panaszok esetén javasolt rendszeres fogyasztása.
Milyen Spirulina készítményekkel találkozhatsz?
Spirulina alga por
Az alga porok 100% tisztaságú alga készítmények. Folyadékba téve lehet fogyasztani. Ajánlott napi adagja: 1-2 kiskanálnyi (3-6 gramm) port elegendő magunkhoz venni a megfelelő hatás érdekében. Vízben, gyümölcslében, teában, de akár levesekben vagy salátákban elkeverve is fogyasztható. Magas ásványi anyag és vitamin tartalmát akkor őrzi meg kellő képpen, ha 40 Co-nál melegebb italba vagy ételbe nem teszed. Igazából meghatározhatatlanul fura íze van, de egy kiskanálnyit nem nagyon veszel észre, ha ételhez adod hozzá.
A tablettás forma esetén tulajdonképpen a spirulina port préselik össze tablettákká, a kapszulás formánál pedig magát a spirulina port töltik bele valamilyen kapszula héjba. Előnyük, hogy könnyebb és egyszerűbb a fogyasztásuk, mint por alakban. Egyes gyártók zselatint használnak kötőanyagnak a tablettákhoz, de a legtöbb spirulina étrend-kiegészítő 100% tisztaságú és a zselatin sem veszélyes anyag.
Ha nem tudsz megbirkózni az alga furcsa ízével, mindenképpen válaszd a tablettás vagy a kapszulás kiszerelést.
Ajánlott napi adagja: gyártónként eltérő lehet, hiszen attól is függ, hogy az adott termék kapszulánként vagy tablettánként mennyi hatóanyagot tartalmaz. Mindig olvasd el a terméken a gyártó ajánlását az adagolásra vonatkozóan és tartsd be az ott leírtakat! Általánosságban 6-10 szem szokott lenni az ajánlott napi adag, melyet legalább két vagy három időpontra elosztva kell bevenni a nap folyamán.
Tavasszal mindig fókuszba kerül a méregtelenítés. A téli hónapokban kevesebbet mozgunk, több zsíros ételt és kevesebb zöldségfélét veszünk magunkhoz. A tél végére sokan érezzük, hogy fáradékonyabbak lettünk és felszedtünk jó pár kilót is. A jó idő beköszöntével ezért sokan választanak valamilyen méregtelenítő módszert, hogy közérzetük javuljon és megszabaduljanak a fölös kilóktól. De vajon tényleg szüksége van-e szervezetünknek drasztikus méregtelenítő kúrára?
Az erős immunrendszer az alapja a kórokozók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket. Ezért egész évben fontos immunerősítő ételeket fogyasztani, de különösen a hideg időben és influenza szezonban. Ez idő alatt nem csak a napi vitamin mennyiséget szükséges növelni, de az ételeinkre is fokozott figyelmet kell fordítani!
Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Az öregedés azonban egy természetes folyamat, amit nem tudunk megállítani. Viszont a kor előrehaladtával jelentkező külső jelek és egészségügyi problémák ellen igenis sokat tehetünk. Hívjuk segítségül az antioxidánsokat, melyek támogatják szervezetünket az egészséges ízületek, a rugalmas érfalak és fiatalos bőr megőrzésében. Lássuk melyek a legfontosabb antioxidánsok és hogyan segítenek nekünk abban, hogy fiatalosak maradjunk kívül, belül.
A chlorella alga a természet egyik leghatékonyabb méregtelenítője, amely sejtszinten tisztítja a szervezetet. A benne található fitokelatinok segítenek megkötni és eltávolítani a nehézfémeket, így támogatják a szervezet tisztulását és regenerálódását. A chlorella alga emellett vitaminokban, ásványi anyagokban és klorofillban gazdag, így nemcsak méregtelenítő, hanem immunerősítő és vitalizáló hatással is bír. Fedezd fel, mi mindenre képes ez a különleges szuperélelmiszer!
A bőr szépségének és fiatalos külsejének megőrzésében fontos szerep jut az antioxidáns vitaminoknak. Ezek gondoskodnak a bőr rugalmasságának megőrzéséről és számos pozitív egészségügyi hatásuk is van még a szervezetre. Cikkünkből megtudhatod, melyek a legfontosabb antioxidáns vitaminok és melyik hogyan segít neked a bőröd egészséges és fiatalos állapotának megőrzésében.
A pajzsmirigy alulműködés és túlműködés, vagy az autoimmun pajzsmirigy gyulladás sokaknál fáradtságot, súlyingadozást és hormonális zavarokat okoz. Az orvosi kezelés mellett természetes módszerekkel is támogatható a gyógyulás. Gyógynövények, vitaminok és a megfelelő étrend segíthetnek a pajzsmirigy egészségének megőrzésében. Fontos azonban a szakorvosi ellenőrzés, hiszen minden szervezet másként reagál. Blogunkban bemutatjuk a leghatékonyabb természetes megoldásokat pajzsmirigy problémákra!