Teszteltük: Bio micellás víz, sminklemosó és arctisztítót

Bio Micellás vízHódít a micellás víz. Nem is meglepő, hogy nagyon sok blogger és a népszerűbb online portálok foglalkoznak a témával. Több weboldalon is lehet olvasni összehasonlító elemzést és tesztet a hagyományos kozmetikai piacon kapható micellás vizekről. Olyan nagy márkanevek röpködnek ezekben a leírásokban, mint L’oreal, Eucerin, Bioderma, Garnier, Vichy…, hogy csak a legnagyobbakat említsem. Ezek azonban mind hemzsegnek a szintetikus összetevőktől, melyeknek a többsége még káros is. Például majdnem mind kivétel nélkül tartalmaz Disodium EDTA-t, ami nem csupán szintetikus, de igen erős allergén anyag is. Emiatt nem próbáltam ki még egyiket sem, hiszen a káros anyagokat tartalmazó kozmetikumokat messziről kerülöm.

A káros összetevők ellenére, a micellás vizek népszerűsége óriási. A gyártók reklámja szerint egy mozdulattal eltávolítja a sminket, az arc zsíros szennyeződéseit, emellett pedig hidratál és tonizál is. Ha ezt valóban tudja a micellás víz, akkor rengeteg, a sminklemosással járó macerától megszabadulhatunk, és kiiktathatjuk a sminklemosók vagy az arctejek használatát. Így időt és pénzt spórolunk, a fürdőszoba szekrényünkben pedig több hely jut az egyéb kütyüknek (amiből bőven van, valljuk be őszintén…) Melyik nő ne vágyna hát micellás vízre? Nyilván én is. Ezért is jártam utána, hogy mi a helyzet bio vonalon? Létezik a bio kozmetikumok között is micellás víz?

Hát úgy tűnik, hogy a forradalmi újítás szele végre a bio piacot is elérte. 2016-ban már megjelentek az első bio micellás arctisztítók: az Aromax Botanica Micellás vizei és a Neobio micellás arctisztító víz.

 

Mi is az a micella?

Mielőtt használni kezdtem, érdekelt, mi is az a micella. Egy blogon azt olvastam, hogy a micellás vizek különleges szerkezetű, elektromosan töltött részecskéket tartalmaznak. Ezek leegyszerűsítve annyit csinálnak, hogy felbontják a szennyeződés és a bőr közti kötéseket a molekulákban, majd magukhoz is vonzzák, és apró gömböcskékbe, úgynevezett micellákba zárják a szennyeződéseket (pl. a sminket, zsírt, és egyéb szennyeződéseket).

Kíváncsian vártam, hogy valóban így működik-e? Tesztalanyaim az Aromax Botanica Micellás sminklemosó és arctisztító víz rózsavízzel, valamint a Neobio 3 az 1-ben Micellás arctisztító víz bio mentakivonattal és tengeri sóval. Lássuk, hogyan teljesítettek!

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem az egyik legnagyobb problémám a sminklemosókkal és az arctejekkel, hogy szétmázgálják az arcomon a sminket. Sőt, sminkletörlés közben a vattakorongról a szempillafesték az ujjbegyeimre és körmeim alá kerül, a végén tiszta feketék lesznek az ujjvégeim. Így nem csak az arcomat kell egy hatékony arclemosóval áttörölni, hanem még egy alapos kézmosás is szükséges.

A micellás vizek azonban megszabadítottak ettől a kellemetlenségtől. Valóban nagyon könnyedén eltávolították a sminket, miközben nem lett fekete a szemeim környéke és az ujjaim sem. Erősebb dörzsölés nélkül, finom mozdulatokkal és rövid idő alatt távolították el az összes sminket. Máris megszerettem a micellás vizeket és nem is fogok többé arctejjel próbálkozni!

 

Mi a különbség az Aromax és a Neobio micellás víz között?

A különbség leginkább az összetételükben van.

Aromax Botanica micellás vízAz Aromax számomra igen nagy csalódást okozott ebből a szempontból. Tekintve, hogy az aromaterápiás termékeiket és a bőrápoló olajaikat nagyon szeretem, mert kiváló minőségűek és 100%-osan természetesek, úgy tűnik, a micellás vizükben ezt a tisztaságot nem tudták hozni.

A flakonon szembetűnően kiemelik, hogy nem tartalmaz mesterséges illatanyagot, ami igaz is. Az illatanyag kivételével azonban szinte minden más összetevője szintetikus. Javukra legyen mondva, hogy legnagyobb részben vizet és damaszkuszi rózsavizet tettek bele, a kellemetlen összetevőket kisebb arányban használták. A damaszkuszi rózsától egyébként valódi rózsaolaj illata van ennek a micellás víznek, ami szerintem nagyon kellemes.

Emellett van benne kétféle PEG, ami enyhén káros, és Sodium Benzoate, ami viszont allergén anyag.  A többi összetevője is mind szintetikus, amelyek ugyan nem okoznak különösebb problémát, de jótékony hatásuk sincs a bőrre. Csodálkozom, hogy a legtöbb blogger, aki kipróbálta, szívből ajánlja a ezt a terméket. Lehet, hogy ők nem a természetes kozmetikumok elköltelezettjei...

Egy árnyalatnyival hatékonyabbnak találtam az Aromaxot, mert a Neobio nagyon picit elmázgálta a sminket, és kicsit erőteljesebb mozdulatok kellettek a tökéletes sminkeltávolításhoz. Viszont őszintén szólva, az Aromax csípte a szememet, és néha előfordult, hogy a sminkeltávolítást követően viszketett a szemem. Reggelre meg tiszta csipa lettem tőle… A Neobio használata során ilyen soha nem fordult elő!

 

Neobio micellás vízValószínűleg azért, mert a Neobio nem tartalmaz allergén anyagokat. Sőt, szintetikus összetevője is minimális, de ezeknek a hatása az egészség szempontjából semleges, vagyis se nem káros, se nem jótékony (pl. a Betaine).

Emellett viszont tartalmaz több növényi kivonatot és tejsavat, amelyek viszont még jótékony hatásúak is. Ilyen például a borsmenta levél kivonat, ami vérkeringést fokozó hatású; az aloe vera kivonat, ami köztudottan kiváló hámregeneráló és sebgyógyító tulajdonságú; a tengeri só, amely fertőtlenítő és összehúzó hatású.

Aztán van benne egy szörnyűnek hangzó, de ennek ellenére nagyon jótékony összetevő is, a Dipotassium Glycyrrhizate. Ez egy gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató anyag, amit az édesgyökérből vonnak ki és pl. az ekcémás bőr kezelésére is alkalmazzák. Még a pigment foltokat is halványítja.

A Neobio micellás víznek szintén említésre méltó összetevője a Sodium Anisat, ami édeskömény kivonatot takar. Kiváló antimikrobális tulajdonságú, megakadályozza a baktériumok lerakódását és kártékony munkáját. Bár valószínűleg nem a bőrünk érdekében van jelen ez az összetevő, hanem a termék növényi összetevőinek tartósságát biztosítja, ezáltal a termék avasodását, romlását gátolja.

Van még benne tejsav, ami nagyon klassz vízmegkötő képességgel rendelkezik, ráadásul bőr rokon anyag. Szerintem a legtöbb nő a tejsavat jól ismeri. Fontos a bőr pH értékének szabályozása szempontjából. Nagyobb koncentrációban kíméletesen oldja az elhalt hámréteget, ezért fontos alkotórésze a különböző bőrradíroknak és mélyhámlasztó kezelési eljárásoknak.

Az illata nagyon kellemes, kicsit púderes. Illatanyagait egyébként természetes illóolajok adják, tehát az illatanyag sem szintetikus, ezért kisebb a valószínűsége, hogy irritál.

A gyártó garantálja, hogy a termékben lévő növényi kivonatok ellenőrzött biogazdálkodásból származnak.

 

Melyiket a kettő közül?

Aromax és Neobio micellás vízÉn a Neobio micellás víz mellett voksolok és ezt is ajánlom. Bár hatékonyságában egy halszálnyit elmarad az Aromax micellás víztől, összetevőit és a bőrre tett hatásait tekintve egyértelműen a Neobio a befutó. Kíméletes, nem irritál és bőrtápláló, természetes növényi kivonatokat tartalmaz. Az Aromax viszont a rózsavízen kívül csak szintetikus összetevőkből áll, melyek egy része még káros is. Nekem irritáló hatású volt, csípett, és szemviszketést okozott.

A magam részéről kisebb csalódásnak éltem meg, hogy az Aromaxot, egy régóta piacon lévő, egyébként kiváló minőségű termékeiről ismert, magyar gyártót maga mögé utasít egy, a magyar piacon még nem túl régóta jelen lévő, tehát kevésbé ismert német gyártó… legalábbis, ami a micellás vizet illeti…

 

Bio micellás víz termékteszt

 

 

 

 

Szöllősi Adrienn

Forrás: www.biotermekteszt.hu

További termékteszteket olvashatsz a www.biotermekteszt.hu oldalon


Kapcsolódó cikkek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Bőrápolás