Vashiány várandósság alatt

Vashiány terhesség alatt

A várandósság a nők életének jelentős korszaka. A magzat a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat az anyai szervezetből vonja el. Ezért nagyon fontos a helyes táplálkozás a terhesség egész ideje alatt. Ha valamiből kevés van az anyai szervezetben, akkor a magzat sem tud megfelelően fejlődni.

 

 

Mi a leggyakoribb probléma?

A leggyakoribb hiányállapot a kismamák között a vashiányos vérszegénység. A vas igen fontos az emberi szervezetnek, legtöbb a vérképzéshez szükséges. A hemoglobin a vörösvértestek fontos alapanyaga, ez juttatja el az oxigént a sejtekhez. A felnőtt ember napi vasszükséglete 12-15 mg, várandósság és szoptatás alatt ez 30 mg-ra nő.

 

A magzatnak mikortól van szüksége vasra?

A magzati vérképzés már az ötödik héten megindul, majd a terhesség utolsó harmadában a magzati vasraktárak is feltöltődnek. Ha a kismama vérszegénnyé válik, akkor a magzat sem tudja vasraktárait feltölteni, születése után hamar ő is vérszegénnyé válhat.

 

Mit együnk, hogy elkerüljük a vashiányt?

Táplálékaink közül fontos vas források a vörös húsok, a belsőségek (pl. máj), tojássárgája, zöld levelű főzeléknövények, aszalt gyümölcsök, valamint a dió, mandula, mák, cékla.

Cékla a természetes vasforrás

 

Honnan tudja egy kismama, hogy vérszegénnyé vált?

Várandósság során három alkalommal ellenőrzik a vérképet. Ha a vérszegénység jelei láthatóak a labor eredményben, akkor már nem elegendő a táplálékkal bevitt vas mennyisége, mindenképpen szükséges vaskészítménnyel pótolni. A vas felszívódását segíti a C-vitamin. Fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, ami jól szívódik fel, és jól hasznosul a szervezetben.

 

Mi hívhatja fel a figyelmet a hiányállapotra?

A vashiány tünetei:

  • a sápadtság
  • fáradékonyság
  • fejfájás, szédülés
  • levertség
  • Súlyos esetben heves szívdobogás-érzés, légszomj, ájulás hajlam. Gyakoribbak a fertőzések is.

Szüléskor a vérveszteség miatt, és a szoptatás hónapjai alatt is nagyobb vasbevitelre van szüksége a kismamáknak. A kialakult vérszegénység kezelése több hónapig tart, hiszen a raktárak feltöltése a cél.

 

És mi a helyzet a csecsemővel?

Az újszülött baba vastartaléka 5-6 hónapra elegendő. Anyatejen keresztül is kap vasat, majd fél éves korban a főzelékek és húsok bevezetésével előzhető meg a csecsemőkori vérszegénység kialakulása.

Forrás: www.zoldujsag.hu

Nézd meg a Családbarát című műsor vashiányról szóló riportját!

 


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Baba-Mama