Folsav és terhesség

Folsav és terhességVárandósság alatt megnő a szervezet folsav igénye! A folsav, alias B9-vitamin, vagy M-vitamin vízben oldódik, ezért nagy mennyiséget nem tud belőle tárolni szervezetünk. Fontos a napi szintű pótlása.

Terhesség alatt elsősorban a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzése miatt van nagy szerepe, hiszen a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav megfelelő mennyiségű jelenlétében megy végbe hibátlanul. A terhesség során a magzat fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért a megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt rendkívül fontos.

 

Mik is azok a velőcsőzáródási rendellenességek?

A velőcsőzáródási rendellenességek (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc) a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. 

A magzati idegrendszer fejlődése során az agy és a gerincvelő az ún. velőlemezből alakul ki, amely normális esetben velőcsővé záródik. Ha ez a záródás elmarad vagy nem teljes, akkor beszélünk velőcső záródási rendellenességről. A velőcső záródása a terhesség 28.napjára fejeződik be.

 

Folsav pótlásának lehetőségei

A folsav felszívódása érdekes módon a mesterséges készítményekből jobb, mint a természetes forrásokból. Azt érdemes tudni, hogy a folsav felszívódásához és megfelelő raktározásához B12-vitamin szükséges. (a kombinált vitaminokban, mint a terhes vitaminokban , mind a kettő megvan)

Legjobb természetes folsav forrásaink a leveles zöldségek (elsősorban a spenót), a gyümölcsök, a máj, a búzacsíra és az élesztő. 

Gyógyszer és étrend-kiegészítő formájában mind önmagában, mind komplex készítményben (multivitaminok, terhesvitaminok) megtalálható.

Folsav miben van, folsavat tartalmazó ételek

 

Mennyi folsav szedhető a terhesség alatt?

Az ajánlott napi adag 0,4-0,8 mg. Maximálisan napi 1 mg vehető be! (Más források szerint a napi szükséglet 0,05-0,2 mg, ami terhesség alatt 0,3-0,4 mg-ra nő.)

(Egy apró megjegyzés: A folsav átjut az anyatejbe, ezért szoptatás idején csak az előny/kockázat mérlegelése mellett adható.)

Folsav tabletták a webáruházban>>>

 

Folsav és metafolin

Czeizel Endre szerint Magyarországon a nők akár 56%-a nem képes a folsavat megfelelően hasznosítani, teljes mértékben biológiailag aktív formává, foláttá alakítani. A folsav maga nem biológiailag aktív forma, a szervezet alakítja át azzá, így tudja a megfelelő hatásokat elérni.

A metafolin ezzel szemben már a biológiailag aktív folát formának egy kalcium vegyülete. Így a metafolinhatóanyag könnyebben hasznosítható a szervezet számára. 

 

Felhasznált forrás: www.gyogyszereszvalosz.blogspot.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Baba-Mama