Minden, amit a naptejekről tudni szerettél volna

Milyen naptejet vegyek? - Néhány tipp, mielőtt naptejet vásárolsz...

Napvédő krémek, napozás gyógyhatásaiItt a nyár, a napsütés - a strandolás, a nyaralás és a szabadtéri programok ideje. De a legönfeledtebb kikapcsolódás közben se felejtkezzünk el a megfelelő bőrvédelemről. Bár a napozás bizonyos keretek között nagyon is egészséges, ha óvatlanok vagyunk, vagy túlzásba visszük, bizony könnyen leéghetünk és növelhetjük a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ennek megelőzésében a naptejek és fényvédő krémek segítségünkre lehetnek.

A legjobb naptejek a webáruházban>>>

 

Mindegy, hogy milyen márkájú naptejet használok?

Nem csak a márka számít, de valóban fontos. Ha egy megbízható, ismert gyártó termékeit vásárolod meg, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem érhet meglepetés. De emellett fontosabb, hogy milyen összetevői vannak a naptejnek. Bár minden fényvédelem céljából készített krém nagy valószínűséggel véd a napsugárzás bizonyos káros hatásival szemen, ugyanakkor sok naptej tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek a napfény hatására károsítják a bőrt, esetleg fokozzák a bőrrák kockázatát. Ezért válassz minél természetesebb összetételű naptejet!

 

Miről árulkodnak a faktorok?

A napkrémek, naptejek csomagolásán a feltüntetett faktorszám (SPF) mindig az UV-B sugárzás elleni védelem mértékére vonatkozik. A faktorszám azt jelöli, hogy a naptej használatának köszönhetően mennyivel növelhetjük a napon eltölthető percek számát anélkül, hogy leégnénk. Azaz, ha naptej nélkül 10 percig tartózkodhatnánk a napon, akkor egy 20-as faktorú krémmel ezt 200 percre növelhetjük.

 

Mindig ugyanolyan erősségű naptejet kell használni?

Nem feltétlenül. A szezon elején, amikor még nagyon fehér a bőrünk, vagy először megyünk napra, akkor érdemesebb magasabb faktorszámú naptejet használnunk. Amikor már van némi barnaságunk, akkor elegendő alacsonyabb faktorú napvédő krém. Nagyon világos bőrűek először 50 faktoros naptejjel kezdjék a szezont, aki barna bőrű, annak akár 20-30 faktoros naptej is elég, viszont fontos, hogy napjában többször bekenje magát. A kisbabák érzékeny bőrét azonban mindig magas faktorszámú krémmel védjük!

 

A 30-as faktorú naptej kétszer olyan jól véd, mint a 15-ös?

A védelem nem növekszik a faktorszámmal arányosan. Egy 15-ös faktorú naptej az UV-B sugaraknak körülbelül 93%-a ellen véd, a 30-as a 97%-a ellen, az 50-es nagyjából  98% ellen. A 15-ös faktorszámú naptejjel azonban feleannyi ideig tartózkodhatunk a napon, mint egy 30-as faktorszámúval.

A legjobb naptejek a webáruházban>>>

 

Csak a faktorszám a fontos a naptej kiválasztásánál?

A faktorszámon kívül lényeges tényező, hogy a naptej mennyire széles spektrumú. Az utóbbi azt jelenti, hogy a leégést okozó UV-B sugárzás mellett védelmet nyújt a bőrrákot okozó UV-A sugaraktól is. Ezen kívül érdemes a fényvédő termékek kiválasztása előtt a címkéket gondosan áttanulmányozni az összetételüket illetően. Ha például az összetevők között felfedezzük az oxibenzont, a retiynl palmitate-t (A-vitamin), vagy a methylisothiazolinone-t, akkor inkább tegyük vissza a polcra, mert ezek meglehetősen irritáló hatásúak.

 

A gyerekeknek más fényvédelemre van szükségük, mint a felnőtteknek?

A gyerekek különösen fogékonyak az UV-sugárzás okozta bőrkárosodásra. Finom bőrük még védtelen, és nagyon kicsi gyerekek esetében bőrük természetes védelmi funkciója még nem fejlődött ki teljesen. A bőr teljes vastagsága és a pigmentáció képessége csak tizenéves korra alakul ki egészen. A gyermekkorban elszenvedett napégések gyakorisága összefüggést mutat bőrrák kockázatával a későbbi életkorban, ezért a gyerekek védelmére magas fényvédő faktorú termékeket kell használni. Az is lényeges, hogy a gyerekek imádnak pancsolni és úszkálni. A fürdés csökkenti bőrük saját UV-védelmi képességét és bizonyos mértékben lemossa bőrükről az UV-szűrőt.
Lehetőleg válasszunk számukra magas faktorszámú és vízálló naptejet. Legjobb, ha kifejezetten kisgyermekek számára készített naptejet vásárolunk. Ha tehetjük, natúrkozmetikai készítményt részesítünk előnyben, amelyek természetes összetételűek, így semmi irritatív vagy allergén anyagot nem tartalmaznak. Ügyeljünk rá, hogy 1-2 óránként újra bekenjük a picik érzékeny bőrét.

Napvédelem babák számára

 

Fényvédő krémmel nem lehet lebarnulni?

Sokan gondolják, hogy a magas fényvédő faktorú termékek megakadályozzák a lebarnulást – és ezért inkább alacsonyabb faktorszámú termékeket használnak. Azonban az ember még a legmagasabb szintű napvédelem mellett is lebarnul. Természetesen valamivel hosszabb ideig tart, mint fényvédő nélkül, de sokkal kíméletesebb a bőr számára. A magas fényvédő faktorú termékek védelmet nyújtanak a napégés és az UV-sugárzás okozta idő előtti bőröregedés ellen.

 

Mit jelent, ha egy naptej vízálló?

Ha a fényvédő terméken a vízálló szó fel van tüntetve, akkor az arra utal, hogy vízben tartózkodva 40 percig garantálja azt a védőfaktor értéket, ami a csomagoláson szerepel. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha erős izzadással járó tevékenység - sport közben - használjuk a terméket. Még az extra vízálló krémek is elvesztik a hatásukat maximum 80 perc elmúltával! Fürdőzés után vagy erős izzadással járó tevékenységet követően újra kend be magad naptejjel!

 

Napozás előtt mennyivel érdemes bekenni magunkat?

Ez egy fontos kérdés. A legtöbben akkor kenik be magukat naptejjel, amikor kifekszenek a napra. Azonban jó, ha tudod, hogy naptejeknek is van egy minimális hatóideje. Ez azt jelenti, hogy nem alakul ki azonnal a fényvédelem, amikor azt a bőrödre kened. 20-30 perccel a napozás előtt kenjük be magunkat, mert így a bőrünknek lesz ideje beszívni a napfény ellen védő anyagokat.

 

Elég, ha egy nap egyszer bekenem magam naptejjel?

Egyáltalán nem. A naptej a víz és törölközés hatására lejön a bőrről, így megszűnik a védelem. Tehát fürdőzést vagy törölközést követően mindenképpen kend le magad újból. Egyéb esetben is célszerű legalább kétóránként bekenni magunkat, mert csak így biztosított a naptejek által nyújtott bőrvédelem.

 

Mindegy mennyi naptejet használok?

Egy fényvédő krém hatékonysága nagyban függ a használt mennyiségtől. Ha túl vékony rétegben viszed fel, akkor nagyon hamar beszívódik, és kevesebb hatóanyagot juttatsz a bőrödbe. Érdemes bőséges mennyiséget használnod. Nagyjából egy átlagos felnőttnek kb. 2-3 evőkanálnyi naptejre van szüksége a megfelelő bőrvédelemhez.

 

Krém, spray, gél, permet? Ugyanolyan hatékony?

Manapság már nagyon sokféle állagú napvédő kapható. Ezek mindegyike elegendő védelmet nyújthat, ha a bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú terméket választunk. Azonban nem mindegy, hogy melyiket hogyan használjuk.
A spray használata nagyobb odafigyelést igényel, mert könnyebben kerülhet a szembe vagy a száj nyálkahártyájára. Emellett egyenletes eloszlatásuk kicsit nehézkesebb.
A krém inkább a száraz bőrűeknek jobb választás, bár ezek elég nehéz, sűrű állagúak, ezért nagyobb mennyiséget kell felvinni az egyenletes eloszlatáshoz. A napolajokat és a géleket könnyebben eloszlathatjuk nagyobb felületen is. A szemek körül és az ajkakon napvédő sticket javasolt használni. Mindegy melyiket választjuk, a lényeg a napvédelem és a megfelelő technika.

 

Használhatom a tavalyi naptejemet?

Az emberek nagy része nem vesz minden évben új naptejet, csak ha már az előző elfogyott. Pedig jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a naptejnek is van szavatossága, lejárati dátuma, és akár meg is romolhat. Idővel a naptej veszít a hatékonyságából. A bennek lévő összetevők egy idő után elkezdenek szétválni, így a krém felszívódása is rosszabb lesz és a védőhatás is jelentősen gyengül. A tavalyi helyett célszerű újat venni!

 

Nézd meg a napvédő termékeket webáruházban>>>

 

Összeállította: Szöllősi Adrienn

Felhasznált források: www.nivea.hu, www.parpercegeszseg.blog.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek