A napozás 6 gyógyhatása +1 megdöbbentő ráadás

A napozás káros hatásairól rengeteg információ él már a köztudatban, azonban kevesebb hangsúlyt kap a napfény jótékony hatása. Pedig, ha betartjuk a napozás szabályait, komolyan felvértezhetjük a szervezetünket bizonyos betegségekkel szemben.

Naptejek, napolajok a webáruházban>>>

Napozás 6 gyógyhatása D3-vitamin

 

Lássuk, milyen gyógyhatásai vannak a napfénynek és milyen betegségek előzhetők meg a segítségével:

 

1. Megelőzi a csontritkulást

Élettanilag az egyik legfontosabb jótékony hatása a napfénynek a D3-vitamin képződés. A D3 vitamin segíti a kalcium és a folsav felszívódását és beépülését, amelyek az egészséges csontozathoz nélkülözhetetlenek. Napozással megelőzhető, vagy lassítható a csontritkulás kialakulása.

Megfelelő D-vitamin jelenlétében kisebb eséllyel alakulhat ki mell- és prosztatarák, ezért akiknél a rizikófaktor magas, érdemes napozniuk, persze csak észszerű keretek között.

2. Erősíti az immunrendszert

A D-vitamin szükséges az immunrendszer optimális működéséhez is. Ezért javasolt a kevésbé napsütéses időszakokban D-vitaminban dús táplálékokat (pl. halféléket) fogyasztani, vagy étrend-kiegészítő formájában bevinni a szervezetünkbe.


3. Segíti a pajzsmirigy működését

A napfény pozitív hatással van a belső elválasztású mirigyekre, így a pajzsmirigy működésére is. A napfény UV sugarai stimulálják a pajzsmirigy működését a hormontermelés növekedésére, mely cserébe növeli a szervezet alapvető metabolikus sebességét, ami segíti a súlycsökkenést, és javítja az izomnövekedést.


4. Csökkenti a magas vérnyomást

Az UVB sugarak segítik normalizálni a vérnyomást, mivel hatására az erek jobban kitágulnak. A vér- és nyirokkeringés fokozódásával a sejtek tápanyagellátása és a szervezet salaktalanítása is javul.

 

5. Fertőtlenít

A napsugár fertőtlenítő hatású. Elpusztítja a bőr felszínén lévő baktériumokat. Számos bőrbetegség esetén lehet ez gyógyító hatású: ekcéma, pikkelysömör, akne, herpesz.

 

6. A napfény boldoggá tesz és jókedvre derít

D3-vitamin a napfény vitaminLáttál már rosszkedvű spanyolt? Vagy bárkit, aki a napfényes délvidéken él? A déliek mindig jókedvűek és optimisták. Felér egy terápiával, ha csak egy hétre elmész nyaralni közéjük!

Szerintem te is mosolygóssá válsz az első tavaszi napsugarak hatására. Ennek nem csak az az oka, hogy a tél sötétsége után végre örülsz a napfénynek. Annak is köszönhető, hogy a napfény hatására fokozódik az endorfin, azaz a „boldogság hormon” termelődése. Így jobb lesz a kedvünk és a közérzetünk is. Több statisztika szerint a boldog, kiegyensúlyozott ember egészségesebb.

 


+1 ráadás: A napfény, mint gyógyterápia

Az antibiotikumok 1930-as években történt felfedezése előtt, a napfény gyógyító ereje volt a legkedveltebb az európai orvosi társadalomban. A napfény terápiát, helioterápiának nevezték, és a 19. század végétől a 20. század közepéig, a legsikeresebb kezelési módnak tartották a fertőző betegségek gyógyítására. A legnagyobb helioterapista Dr. Auguste Rollier volt a maga idejében. Svájcban 36 klinikát működtetett erre a terápiára alapozva. 1933-ra napfénykezeléssel több, mint 165 különféle betegséget gyógyítottak.

Tanulmányok kimutatták, hogy ellenőrzött mennyiségű napfény drámaian csökkentette a vérnyomást, a vérben levő koleszterin szintjét, cukorbetegségnél az abnormálisan magas vércukor szintet, növelte a fehér vérsejtek számát. Köszvény, reumatikus fájdalom, colitis, arteriosclerosis, vérszegénység, hólyaghurut, ekcéma, akne, psoriasis, herpesz, lupus, sciatica, vese problémák, asztma, sőt égések is előnyösen gyógyíthatók a napfény hatásával.

1954-ben Rollier halálával, és a gyógyszeripar növekvő erejével a helioterápia, mint gyógyítási módszer, megszűnt. (Forrás: www.jomtom.hu)

Napozás D3-vitamin

 


Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek