A napozás 5 aranyszabálya

A napozás 5 aranyszabálya

A barna bőrszín kellemes látványt nyújt és szinte szégyen a nyaralásról hófehéren hazajönni. De ahhoz, hogy az egyenletes barna bőrszínt elérd, nem árt, ha tisztában vagy néhány alapvető szabállyal mielőtt napra mész. Ha nem követed a napozás íratlan szabályait, könnyen rákvörös lehetsz a vágyott barnaság helyett!

Napozás a tengerparton

1. Fő a fokozatosság!

Sokan gondolják úgy, hogy a kreolbőrűeket nem fenyegeti a leégés veszélye. Ez azonban óriási tévedés! Bár igaz, hogy a nagyon fehér bőr könnyebben leég, de ettől még a kreolbőrűek sincsenek biztonságban. Az ultraibolya sugárzás hatására a bőr károsodik, így a szervezet több melanin pigmentet termel, amelyek sötétebbé teszik a bőrt. A pigmentek elnyelik a napsugarakat és megvédik a sejteket a károsodástól. A megfelelő pigmentáltság kialakulásához azonban hosszabb időre van szüksége a szervezetnek, ezért van az, hogy nem barnulunk le néhány óra alatt. Amíg a bőrünk nem elég barna, az ultraibolya sugarak ellen sem tud kellőképpen védelmet nyújtani. Így hamar leéghetünk. A kreolbőrűeknek ugyan alapból több melanint termel a szervezetük, ettől sötétebb a bőrük. Ez azonban csak annyiban védi őket, hogy hosszabb idő alatt égnek le. A teljes védelemhez azonban nekik is időre van szükségük.

Tehát aranyszabály: szoktasd a bőrödet a napozáshoz! Ne feküdj ki rögtön a napra a nyaralás első napján! Ha érzékeny bőrű vagy, esetleg nagyon világos a bőröd, mindenképpen keresd az árnyékosabb helyeket és lehetőleg ne legyél kint a tűző napon órákat (még fényvédő krémekkel sem!) Ha kreolbőröd van, akkor bátrabban tartózkodhatsz a naposabb területeken, de az első néhány alkalommal te is elégedj meg az 1-2 órás napozással. Ha nincs lehetőséged a nyaralás előtt a szabadban „alapozni”, menj el néhány alkalommal szoliba, de semmiképpen ne vágj neki a nyaralásnak hófehéren!

 

2. Napozás, nem mindegy, mikor

A napozásra legalkalmasabb idő nem a déli órákban van. Ilyenkor annyira erős a napsütés és ezzel együtt az ultraibolya sugárzás, hogy akár egy fél óra alatt is rákvörösre éghetünk. Délelőtt 11 óráig és délután 4 óra után van a legjobb időszak a napozáshoz. A köztes időt töltsd fedett medencében, vagy a part árnyékosabb területein, esetleg szervezz olyan programokat, amihez nem kell a tűző napon lenned huzamosabb időn át.

Aranyszabály: 11-16 óra között ne tartózkodj huzamosabb időn át a tűző napon, és a napozást semmiképpen ne ekkorra időzítsd!

 

3. Vízparton könnyebben leégünk!

A nyári melegben sokan választjuk a víz hűsítő közelségét. De vigyázat! A vízfelszínről és a homokról visszaverődik a fény, így felerősítik a napsugárzást. Ennek köszönhetően a víz közelében gyorsabban leégünk. Mindenképpen használj naptejet, ha vízpartra mész, és itt különösen tartsd be az a fokozatosság aranyszabályát!

Aranyszabály: vízparton és a vízben fokozottan védd a bőrödet a napsugárzással szemben, és ha teheted, csak rövidebb időszakokra merészkedj a vízbe. A déli órákban mindenképpen kerüld a fürdőzést!

 

4. Nem csak a napon lehet barnulni, avagy árnyékban is megéghetünk

A legtöbben úgy vélik, hogy csak a közvetlen napozással lehet szép bőrszínt elérni. Igaz, az irigylésre méltó csoki barna színhez hosszú idő kell és minél több napfény. Ez azonban nem jelenti azt, hogy közvetlen napsütés nélkül szégyenletesen fehérek maradnánk. Árnyékban is barnulhatunk, sőt, felhős időben is. Még egy borult napon is átjuthat a napsugárzás 80 százaléka a felhőkön, ködön és párán.

Az is igaz, hogy erős napsütéses napon az árnyékban is megpirulhatunk. Pláne, ha vízparton egy fa alatt vagy napernyő alatt üldögélünk. A környezetből visszaverődő napsugarak hatására bőrünk leéghet.

Aranyszabály: árnyékban se feledkezz meg a megfelelő fényvédők használatáról! Felhősebb napon is kend be magad egy alacsonyabb faktorszámú fényvédő krémmel, ha szabadtéri programra indulsz.

Tengerparti napozás

5. A fényvédő krémek sem nyújtana teljes biztonságot a leégéssel szemben

A naptejek fényvédő faktorszámát a SPF értékkel jelölik. Ez azt mutatja meg, hogy mennyi időt lehetünk a napon, mielőtt leégünk. Például a 2-es fényvédő faktor kétszer hosszabb napon tartózkodást tesz lehetővé. De ha ezt az időt túllépjük, akkor a fényvédő krém használata mellett is leégünk. A 30-as faktorú krémek 30-szorosára növelik a természetes védelmet és a káros sugarak 97 százalékát visszatükrözik, míg a 15-ös faktorú naptejnél ez a szám 93 százalék.

A leghatékonyabb fényvédő krémek mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen védenek. Egy részük kémiailag nyeli el a káros sugarakat, más részük pedig visszatükrözi azokat a bőr felszínéről.

Szintén fontos szempont, hogy a napozókrémünk mennyire vízálló. Egyes naptejek fürdőzés közben lemosódnak a bőrről, ezért fontos, hogy a vízben lehetőleg vízálló naptejet használjunk. A fürdőzés után pedig mindenképpen kenjük be magunkat újra fényvédő krémmel.

Aranyszabály: válassz a bőrödnek, a napsugárzás erősségének és a szabadtéri program jellegének megfelelő fényvédő faktorú krémet. Kreolbőrűeknek alacsonyabb faktorszámú olaj, vagy naptej is megteszi, de érzékeny és világos bőrre legalább 30-as faktorszámú krémet használj. Tartsd észben, hogy nem elég egy nap egyszer bekenni magadat, még akkor sem, ha víz nem éri a bőrödet. Ha strandolsz, válassz vízálló naptejet, és minden fürdőzés után kend be vele magad újra.

napozas D3-vitamin

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek