Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nyugtató levendulaolaj várandósoknak és kisbabáknak

A levendula (lavandula angustifolia) a menták családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. Méltán nagyon népszerű, mert számos gyógyhatással rendelkezik. Illóolaját és szárított virágzatát gyógykenőcsök, parfümök, szappanok, illatszeres zacskók és teák készítéséhez is felhasználhatjuk.

Levendulaolajok a webáruházban>>>

Nyugtató, stresszoldó levendulaolaj

A levendulaolaj azon kevés illóolajok közé tartozik, melyet hígítás nélkül is bátran a bőrünkre kenhetünk. Nem irritál, nem allergizál. Várandós nők, a terhesség bármely szakaszában csillapíthatják vele fájdalmaikat. Kisbabáknál is biztonságosan alkalmazható, ezért babakozmetikumok kedvelt összetevője. A baba egy éves koráig azonban javasolt nem a tömény illóolajat, hanem levendula vizet, más néven hidrolátumot alkalmazni.

 

Mire jó a levendula?

A levendulát a fitoterápiában főként alvászavarokra, nyugtató gyógynövényként alkalmazzák. Erre a célra teája és illóolaja is alkalmas. Kisbabáknak az esti fürdővízbe tehetünk levendula hidrolátumot, vagy használhatunk megfelelő minőségű, vegyszermentes babafürdetőt vagy baba habfürdőt, amely levendulát is tartalmaz. A babák megnyugszanak és könnyebben elalszanak tőle.

Gyógyíthatunk vele vágásokat, csípéseket, mert általában véve megnyugtatja, és hihetetlen gyorsasággal regenerálja a bőrt. Kezelhetők vele a kisebb égési sérülések is, enyhíti a vele járó viszketést, fájdalmat. Mindemellett a szokásos fájdalmas és kényelmetlen hólyagképződés is elmarad. Első osztályú segítség háziasszonyoknak!!! Csillapítja a napozás okozta leégést is, gyógyíthatunk vele kisebb bőrhibákat, és pattanásokat.

Görcsoldó hatása miatt masszázsolajba, bedörzsölő szerként, és a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas. Bőrön át felszívódik és a vérkeringéssel eljut a beteg szervhez.

Nyugtató, lazító, görcsoldó hatása miatt érdemes kipróbálni ideges fejfájás, hascsikarás, hasi görcsök, izomfájdalom esetén. Várandósság alatt enyhíthető vele az émelygés és gyomorégés. Szülésnél görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása segíthet, mert enyhítheti a szülési fájdalmakat. Szülést követően a császármetszés sebét gyorsan regenerálja.

 

Felhasználási tippek otthonra

Inhalálás

Idegnyugtató, stresszoldó levendulaolaj, levendulaolaj hatásaArcüreg-gyulladás, hörghurut és általános megfázások esetén segít a levendulás inhalálás. Ehhez szárított virágjából készíts főzetet, vagy néhány csepp levendula illóolajat önts a gőzölgő vízbe.

Fürdő

A bőr rugalmasságának, simaságának megőrzésére, fáradtságra, ízületi merevségre, görcsoldásra, emésztéssel kapcsolatos problémákra javasolt. Bőrbetegségek – ekcéma, pikkelysömör, repedezett bőr – esetén is hatékony. Egy kád vízbe 10-15 csepp illóolajat tegyél, vagy készíts 1 l vízből és 3 púpozott evőkanál szárított virágból főzetet és add a fürdővizedhez.

Bőrápolás

Lemosás vagy borogatás formájában főzetét használhatod, vagy illóolaját közvetlenül a bőrre kenve alkalmazhatod. Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, segíti a bőrhibák gyógyulását, serkenti annak anyagcsere-folyamatait és elősegíti táplálását.

Hajápolás

Szabályozza a fejbőr zsírosságát, támogatja a túlápolt haj regenerálódását.  A fejbőrön lévő sebeket, gyulladásos folyamatokat enyhíti. Samponodhoz adj 1-2 csepp levendula illóolajat és ezzel mosd meg a hajad. Főzetét is használhatod öblítővízként. Kicsit masszírozd be a fejbőrbe is és várj legalább 3-5 percet, hogy be tudjon szívódni.

Borogatás

1 csepp mentával együtt a halántékodat kend be vele, vagy csöpögtess levendula illóolajat egy vászonra és tedd a homlokodra. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére.

Párologtatás

Segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a hirtelen hangulatváltozások, az idegesség és a feszültségek felszámolásában. Javasolt a hálószobában már a lefekvés előtt egy-két órával elkezdeni a párologtatást.

Masszázsolaj

Oldja a lehangoltságot, a depressziót, helyreállítja a lelki egyensúlyt. Mozgásszervi problémákra, izom- és ízületi fájdalmakra kitűnő. Keverj bázisolajba 5-10 csepp levendula illóolajat és masszírozd át gyengéden a fájó területet.

Purpuri vagy illatzsák

Levendulaolaj nyugtató, alvást segítőA levendula moly- és rovarűző. A levendula szárított virágját tedd vászonba és akaszd a szekrényedbe, így távol tarthatod a kártevőket a ruhaneműktől. A szétmorzsolt levendulavirágot kis tálkába téve, vagy vászonzsákban a hálószobádban tarthatod az ágyad közelében, így segíti majd a nyugodt alvásodat és nyugtatólag hat az idegrendszeredre.

Levendulás mosóparfüm

A levendulaolajat használhatod öblítőszer helyett is. A ruhanemű így kellemes levendula illatú lesz. Viselés közben, az illóolaj fokozatosan párologva a vászonból, kifejti nyugtató, stresszoldó hatását. Így egész napra jó közérzetet biztosít. A mosógép öblítőszeres adagolójába tegyél egy evőkanál ecetet és adj hozzá 15-20 csepp illóolajat. Használhatsz kész mosóparfümöt is, ha az jó minőségű.

levendulaolaj

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Baba-Mama