Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mit rejtenek a babasamponok?

A babák hajának és fejbőrének ápolása ugyanolyan fontos, mint a felnőtteké. Azonban még fontosabb, hogy helyesen végezd, és megfelelő babasampont használj hozzá.

Bio babasamponok a webáruházban>>>

Mikortól javasolt a babasamponok használata?

Mit rejtenek a babasamponok?Tévhit, hogy az újszülötteknél szükséges a napi gyakorisággal történő samponos hajmosás. A baba fél éves koráig elegendő, ha az esti fürdetésnél tiszta vízzel megmosod a baba fejét és haját, majd azt követően puha kendővel szárazra törlöd. Babasamponok használatára minél későbbi csecsemőkorban kerüljön csak sor, még akkor is, ha sok termék tájékoztatójában az szerepel, hogy „három hónapos kortól alkalmazható”.
Más a helyzet, ha koszmós a csecsemő fejbőre, mert akkor a megfelelő olajokkal való kezelést követően speciális samponok használata lehet szükséges.

 

A babasamponok összetevőiről

A babasamponokkal szemben támasztott követelmények szigorúbbak a felnőtt samponokénál. Alapvető követelmény, hogy a babasamponoknak hatékonyan kell tisztítaniuk, ugyanakkor nem szabad irritálniuk a fejbőrt, illetve a szemet.


Mitől könnymentes egy babasampon?

Könnymentes babasamponokÁltalában két varázsszó szerepel a babasamponokon: szappanmentes és könnymentes. Vagyis nincsenek olyan anyagok benne, amelyek irritálhatják, csíphetik a baba szemét. Ennek a két alapvető követelménynek azonban csak speciális összetételű samponokkal lehet megfelelni.

A könnymentesség titka egyrészt a babasampon pH-jában rejlik. Ahhoz, hogy a sampon ne csípje a baba szemét, fontos a sampon kémhatását úgy megválasztani, hogy az a könnyfolyadék pH-jától ne nagyon térjen el. A könnyfolyadék pH-ja közel semleges: 7,2 és 7,6 közötti. Az ettől való jelentős pH-eltérés a szemben csípő érzést, szemvörösséget okoz. A felnőtteknél gyengén savas (pH = 4-6) a samponok kémhatása, a babasamponoké általában magasabb.

A könnymentesség másik titka, hogy a babasamponokban olyan speciális felületaktív anyagokat, illetve ezek kombinációit alkalmazzák, amelyek kíméletesek és nem okoznak szemcsípést.


 

Felületaktív anyagok – nem mind veszélytelen!

A samponok feladata a zsíros szennyezők feloldása, a hajszálaktól való eltávolítása, végül a lemosó, öblítő vizes fázisba történő átvitele. Ezt a feladatot az ún. felületaktív anyagok képesek ellátni.

A felületaktív anyagok közé tartoznak a szappanok (pl. nátrium-sztearát, kálium-palmitát stb.), melyek lúgos kémhatásuk és szárító jellegük miatt nem kedveltek. Ma már nem is nagyon alkalmazzák. Helyette azonban vannak más felületaktív anyagok, amik zsíroldó-képességükben, habzóképességükben és a fejbőrt irritáló képességükben különböznek egymástól.


Sodium Lauryl Sulfate (SLS) és Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) 

Sokat elárul ezekről a felületaktív anyagokról, hogy autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban használják. A kozmetikai termékekben habzó anyagként kerül.

Előfordulhat, hogy az SLS-nek és ALS-nek kitett gyerekek szeme nem fejlődik megfelelően, mert a fehérjéket a vegyszer feloldja. Mindkettő bőrirritáló hatással rendelkezik, gyulladásos folyamatokat, kontakt dermatitiszt válthat ki.  Az SLS magyar neve nátrium-lauril-szulfát, ezért ha egy terméken nem az SLS feliratot látod, hanem a magyar megnevezést, tudd, hogy ugyanarról van szó.


Sodium Laureth Sulfate (SLES) és Ammonium Laureth Sulfate (ALES)

A SLES (magyarul nátrium-lauril-éter-szulfát) az SLS rokon vegyülete. Bár a kozmetikai készítményekben alkalmazott koncentrációkban a SLES ártalmatlannak tekintett anyag, azonban enyhe irritációt ez is válthat ki. Hangsúlyozandó azonban, hogy a SLES arra érzékeny egyéneknél is kevésbé irritál, mint az SLS, emiatt néhány gyártó a babasamponba is beleteszi.

Vigyázni kell azonban, mert ha más anyagokkal kombinálják (pl. a kozmetikai termékekben), akkor a SLES és az ALES nitrozaminokat hozhat létre, amelyek potenciálisan rákkeltőek.

 

Sodium Coco-Sulfate

Ez egy növényi tenzid, kókuszból készül, és az egyik legkevésbé irritáló tenzid. Tudni kell, hogy minden tenzid válthat ki allergiás reakciót, de a növényi tenzidek sokkal kisebb mértékben, mint a kőolajból szintetizált társaik. Kíméletesebbek a bőrhöz és kevésbé szárítanak.

Bio babasamponok a webáruházban>>>

 

Gyógynövény kivonatok

Illatmentes babasamponokA kozmetikumokba a gyógynövények illóolajait keverik. Köztudott, hogy nagyon kevés gyógynövény illóolaja alkalmazható 5 éves kor alatt. A babáknak is ajánlott gyógynövények közül leggyakrabban a kamilla, a körömvirág és a levendula szerepel összetevőként. Illóolajuk nem csupán a baba bőrének és hajának tesz jót, hanem aromaterápiás hatásuk révén a baba érzelmeire és idegrendszerére is jótékony hatással vannak. A levendula megnyugtatja a babát és nyugodt alvást biztosít számára, a kamilla és a körömvirág pedig az immunrendszert erősíti, csökkenti a gyulladásos folyamatokat az orr-, az arc-, és a homloküregben.

 

Parfüm

A samponok lágy babaillata általában a bennük található parfümnek, szintetikus illatanyagoknak köszönhető. Azonban bármennyire is tetszik a sampon illata az anyukának, tisztában kell lenni vele, hogy az illatanyagok allergiás reakciót válthatnak ki a csecsemőnél. Némelyik szintetikus illatmolekula az agyi és idegrendszeri fejlődést is gátolhatja. Csak olyan babasampont szabad használni, ami illatmentes, vagy amelyeknek az illatát gyógynövény illóolajok adják.

Amikor babasampont választasz, mindenképpen érdemes elolvasni az összetevőket és lehetőség szerint lemondani az esetlegesen jól hangzó márkanevű termékekről, melyek mesterséges színezékeket, szintetikus illatanyagokat vagy tartósítószereket tartalmaznak.

baba sampon

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Baba-Mama