Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bach virágterápia meddőségre

Ha késik a gólya, de az orvosok nem találnak semmilyen szervi okot, érdemes a termékenységi problémák lelki hátterét megvizsgálni. Számos félelem, szorongás gátolhatja ugyanis a fogantatást. A rejtett vagy nyílt párkapcsolati konfliktusoktól kezdve az anyasággal, felelősségvállalással kapcsolatos félelmeken át, egészen a női szereppel való azonosulás problémájáig rengeteg teherbeesést akadályozó tényezőt fel lehetne sorolni.

  Meddőség elleni természetes megoldások

A stressz okozhat termékenységi problémát?

Ez bizony "a kígyó a saját farkába harap" effektus. Manapság az anyaság vágyával az esetek többségében együtt jár a stressz is, amely viszont a fogantatás egyik legnagyobb lelki akadálya. Hogyan lett a korábban a női lét kiteljesedésének tekintett anyaságból mára stresszfaktor? Egyszerű: a világ megváltozott körülöttünk, és vele együtt mi is.

Régen a nők  legszebb és legszentebb feladata az anyaság volt, amelyet az élet természetes velejárójának tekintettek. Ma az anyaság csak egy a választható opciók közül a munka,  a karrier, és az önmegvalósítás mellett.

Ebből adódik, hogy amikor manapság egy nő úgy dönt, hogy kisbabát szeretne, a gyermekvállalásra irányuló vágyaival ellentétes érzésekkel is meg kell küzdenie. El kell fogadnia, hogy egy kisgyermek mellett hosszabb-rövidebb időre kiszorul a menő baráti társaságból, a dolgozó emberek világából, a főnöki székből. A pörgős hétköznapokból átkerül az unalmasnak tűnő játszótéri anyukák világába. Sok nő számára ez a felmerülő életforma váltás akkora stresszt okoz, hogy lélekben képtelen elengedni a munkahelyét, az ott betöltött szerepét, és bár tudatosan nagyon szeretne gyermeket, mégsem képes teherbe esni.

Stresszt okoz az is, hogy egy rettenetesen felgyorsult, siker- és célorientált világban élünk. A gyermekvállalás ma már nem arról szól, hogy a nőiességükben ellazulva utat engedünk az érkező új életnek, hanem babát akarunk, de azonnal! Nincs idő várni, hiszen sürget a biológiai óra, de leginkább mi sürgetjük önmagunkat. Eldöntöttük, akarjuk, jöjjön! Ilyen hozzáállással akár már az is frusztráló lehet, ha az első, fogamzásgátló nélküli együttlétet követően nem jelentkezik azonnal a gyermekáldás.

Sajnos manapság a nők többsége ha az első kudarc után nem is, de legkésőbb a harmadik sikertelen, próbálkozással töltött hónap után pánikolni kezd: talán valami baj van velem?! Mi már sajnos így nevelődtünk: célokat tűzünk ki és eredményeket várunk, határidőre. Pedig a párok 80%-ának teljesen normális körülmények között is általában egy év alatt jön össze a tervezett terhesség, nem pedig akkor, amikor elhatározzák. Ezzel azonban a nők többsége nincs tisztában, és már három hónap sikertelen próbálkozás után szorongani kezdenek.

Manapság tehát a stressz, a szorongás, és a különböző félelmek a babatervezés természetes velejárói, és egyben a teherbeesés spontán folyamatának legnagyobb lelki akadályai. Ilyenkor nyújthatnak hatékony segítséget a baba érkezésében a Bach-virágesszenciák. Az üvegcsékbe zárt cseppek amellett, hogy a kedélyállapotodat javítják, felerősítik a szervezeted öngyógyító folyamatait is, így akár betegségek esetén is jó kiegészítői lehetnek az orvosi kezeléseknek.

 

Mi a Bach virágesszencia?

Bach virágterápia meddőség ellenDr. Edward Bach, angol orvos fedezte fel az 1900-as években, hogy minden betegség hátterében a lelki egyensúly felborulása áll. A tünetek gyógyszerekkel elnyomhatóak ugyan, de a valódi gyógyuláshoz a lélekben rejtőző problémákat is meg kell oldani. Amennyiben ezt figyelmen kívül hagyjuk, a tünetek újra és újra visszatérnek majd,  hogy figyelmeztessenek minket: a lélek nem látható „sebeivel” is foglalkozni kell.

Dr. Bach rájött, hogy a virágok magas rezgésükkel hatnak az emberi energiarendszerre, ezért alkalmasak lehetnek a negatív érzelmeink harmonizálására is. A gondolatot tett követte, és Bach doktor megalkotta világhírűvé vált virágterápiás módszerét. 38 virágesszenciájának mindegyike más-más negatív lelkiállapot kezelésére alkalmas, mint például a szorongás, önbizalomhiány, bűntudat, stb. Ma már léteznek összetett virágesszenciák is, amelyek kifejezetten bizonyos jelentős élethelyzetekkel (például gyász, várandósság, leszokás, stb.) járó fokozott, zaklatott érzelmi állapotok kezelésére, illetve az ezekkel járó stressz csökkentésére alkalmasak.

 

 

Hogyan használd a virágesszenciákat?

A legegyszerűbb és leggyorsabb segítség stresszhelyzet esetén a komplex, több esszenciából álló Rescue csepp. Ez hosszú távú szedésre nem alkalmas, nagy segítség lehet viszont váratlan negatív élethelyzetek (pl. vetélés, gyász) esetén.

Bach virágesszenicák meddőség ellenHosszabb távon érdemesebb célzottan a számodra legmegfelelőbb esszenciát (esszenciákat) kiválasztani, és a patikában, vagy bioboltban beszerezve elkezdeni ezeknek a szedését. A megfelelő esszenciák kiválasztásában természetesen leginkább egy tapasztalt Bach-terapeuta tud segítséget nyújtani, de egyedül is megpróbálkozhatsz vele, a www.viragterapia.hu oldalon  található teszt segítségével. A tesztet kitöltve megkapod azoknak az esszenciáknak a nevét, amelyekre a teszt eredménye alapján most leginkább szükséged lenne.

Ezekből (maximum 4-6 félét javasolt egyszerre szedni) 4X4 cseppet kell naponta vagy közvetlenül a szádba csöpögtetni, vagy egy pohár vízben feloldva meginni. Amennyiben a lelki probléma még nem régóta áll fenn, elég lehet 4-5 hétig szedni, amennyiben azonban krónikus állapotról van szó – például önbizalomhiány – akár hosszabb ideig tartó szedésre is szükség lehet.

 

Gyógyszer mellett is szedhetem?

A Bach-cseppek nem mérgezőek, nem allergizálnak, és nincsenek mellékhatásaik, tehát a hagyományos gyógyszerek mellett is nyugodtan szedhetőek. Mivel azonban a cseppek alkohollal vannak tartósítva, annak ellenére, hogy egy pohár vízbe egy-egy cseppből minimális alkohol mennyiség kerül, mégis érdemes a szedés előtt egyeztetni az orvossal.

 

Létezik-e keverék a meddőségre?

Nem, hiszen minden betegség (és ez a termékenységi problémákra fokozottan igaz) az adott személy saját, egyéni lelkiállapotának, félelmeinek, szorongásainak következménye, így a kezelést is célzottan, személyre szabottan kell végezni. Amennyiben szeretnéd kipróbálni az esszenciákat, javaslom, hogy vagy kérj segítséget szakképzett virágterapeutától vagy töltsd ki a fent említett tesztet.

Szeghy Krisztina

Forrás: www.babatakarok.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Baba-Mama