A Hold hatása az életünkre és az egészségünkre

A Hold ciklusaiAz emberiség hajnalán a Hold a ritmust, az időt szimbolizálta, majd az idők folyamán a Telihold és az Újhold váltakozása alapján kialakultak a hónapok. Végül minden hónapban a négy negyed, amelyek a holdnappal, a hétfővel kezdődtek.

A természetes ciklusok szerint élő népek asszonyai rájöttek, hogy összefüggés van az ovuláció, a menstruáció és a Hold állása között. Megfigyelték, hogy a menstruáció a Hold fázisaihoz igazodik és egy bizonyos időszakban jelentkezik. Aztán, ahogy a Holdat tovább tanulmányozták, rájöttek, hogy kapcsolatban áll a termékenységgel is. A Hold az asztrológiában az anyaság, a termékenység szimbóluma.

 

Az emberek a holdnaptár szerint éltek. A halászok pontosan tudták, mikor kell a hálójukat kivetni, a gyógyítók pedig azt, mikor lehet egy betegséget nagyobb eséllyel leküzdeni.

A Hold befolyásolja a Föld mágneses mezőjét és erőteljesen hat a földi jelenségekre. Ennek legfőbb bizonyítéka az apály és a dagály váltakozása. Botorság lenne azt hinnünk, hogy ránk, kiknek szervezete 70%-ban víz, ne lenne valamiféle hatással. A Hold járása a hangulatunkra, az érzelmeinkre, a szépségünkre és az egészségünkre egyaránt hat.

 

A Hold ciklusainak hatása

Egy teljes holdciklus 28 napos, amelyet a Hold változásának megfelelően négy szakaszra lehet osztani.

 

Újhold

ÚjholdAz Újholddal indul a növekedés szakasza. Újholdkor a Hold és a Nap egy vonalban állnak, a Hold nem látszik. A fázis előtt és után három nappal érezhető a hatása. Az Újhold időszakában javul az erőnlétünk, sokkal energikusabbak és határozottabbak vagyunk, akaraterőnk is szilárdabb. Minden új feladat örömteli kihívás számunkra. Ilyenkor érdemes új dolgokba kezdeni, mert nagy hatással lesz az életünkre és sikert érhetünk el benne.

Ez a legjobb idő a méregtelenítésre.

Segítsünk bőrünknek ebben a hatalmas munkában, használjunk testradírt, masszázskeféket, reggel és este váltott zuhanyozást, majd masszírozzuk nedves bőrünkbe az 1001 éjszaka kényeztető olaját: 1 dl mandulaolaj, 3 csepp pacsuliolaj, 3 csepp szantálfaolaj, 2 csepp jázminolaj, 1 csepp korianderolaj üvegbe töltve, jól összerázva.

Aki ilyenkor böjtöl, az valóban méregtelenít két héten át. Ha viszont húst eszik, vagy lakmározik, két héten keresztül mérgezi magát. Rendszerint ez az első menstruáció ideje.

Testi-lelki életünk minden mozzanata azt bizonyítja, hogy ez a legalkalmasabb időpont egy új, frissítő szokásokkal teli életmód vállalására.

 

Növő Hold

Növő HoldÚjhold utáni két hétben a Hold növekszik. Eben az időszakban folytathatjuk a megújulást. Bátran belevághatunk minden újba. Kezdeményezéseinknek siker lesz a jutalma. Akár új kapcsolatot is felvállalhatunk mind a munkahelyünkön, mind pedig a magánéletben. Álmainkat, céljainkat a növekvő Hold segíti valóra váltani. Indíthatunk új vállalkozást, vagy akár munkahelyet is válthatunk.

Ez a beáramlás ideje: az energia kívülről befelé áramlik, belül pedig felülről lefelé. Az emberi szervezet jobban befogad mindent, ami erősíti.

A vitaminok, a gyógynövények hatóanyagai ilyenkor jobban beépülnek, hatékonyabban dolgozza fel a szervezetünk. A betegségekből is könnyebben gyógyulunk.

Erősítő, regeneráló masszázsra, tornára is most kerüljön sor, mert az izmok ilyenkor jobban épülnek. Ez idő tájt amúgy is szívesen mozgunk, kifejezetten megnő a természetes mozgásigényünk. Használjuk ezt ki, most válasszunk a hobbi sportok közül és mozogjunk ki magunkból minden idegességünket. Jöhet a séta, kerékpározás, futás, úszás, túrázás és a velük járó nyugalom, kiegyensúlyozottság.

Ebben a holdfázisban a vitaminok, az ásványanyagok intenzívebben regenerálják a bőrt. Az ilyenkor elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék is jobban hidratál belülről.

Aki növő és telihold idején vágatja a haját, annak a hajvégei erősödnek, a sapka alatt is kevésbé fog zsírosodni. Akinek hullik a haja, az most használja az ayurvédkus indiai hajolajat, az Amlát. Hajmosás előtt kis mennyiséget masszírozzon belőle a fejbőrébe. Hatóanyagai táplálják a hajgyökereket, így lassítják le a haj öregedését, korai őszülését és a szálak kihullását.

A növekvő szakaszban gyarapodnak az élőlények. Amit ilyenkor ültetünk, az égig nő, amit levágunk, sohasem kel életre. Azokat a gyógynövényeket, melyeknek a gyökerében van a drogjuk, most érdemes gyűjteni, mert ilyenkor a legmagasabb a gyökérben lévő hatóanyag tartalom.

 

Telihold

TeliholdHatását már 12 órával korábban érezzük és később is van következménye. A Hold korongja teljessé válik. A Hold és a Nap egymással szemben állnak, a Föld pedig középen van, mintha a gyermekük lenne.

Ilyenkor nagy a forgalom a kórházak sürgősségi osztályán, a panaszirodákon, nő a születések száma, a kutyák vadabbak, mindenki idegesebb, nő a stressz.

Ahogy a Hold, mi is a teljesség állapotába kerülünk, hozzuk a legjobb formánkat. Szinte kimeríthetetlen a fizikai erőnlétünk.

Sziporkázunk ötletekkel, új tervekkel, kreativitásunk, fantáziánk szárnyalva alkot. Még az is előfordulhat, hogy merészebb és meglepő vagányságokra ragadtatjuk magunkat. Ez az életünket megszínesítő kalandok ideje.

Ebben az időszakban fizikai és lelki állapotunknak egyaránt jó szolgálatot tesz egy Dolce vita fürdő, amely tökéletesen ellazít és boldogsághormonjainkat termelődésre serkenti: 3 csepp szantálfaolaj, 2 csepp ilang-ilang olaj, 1 csepp jázminolaj, 3 csepp narancsolaj. Az olajokat 3 evőkanál tejben elkeverjük, majd a fürdővízhez adjuk és abban merüljünk el 15-20 percre.

 

Fogyó Hold

Fogyó HoldTelihold után két nappal a Hold kerek képe kisebb lesz és a következő két hétben folyamatosan csökken Újholdig. Ez a kiáramlás ideje: az energia belülről kifelé áramlik. Ez a tisztulás időszaka, amire nincs szükségünk, meg kell szabadulnunk tőle.

Ilyenkor ajánlott túlesni az operáción, a fogászati kezelésen, mert a gyógyulás gyorsabban zajlik.

Emelkedetten elmélkedni a fogyó Hold fényénél érdemes igazán, amikor a Hold korongja egyre vékonyabb C betűt formáz az égen. Számot vetni, kiértékelni az átélt élethelyzetek tapasztalatait, befelé fordulni és kettesben lenni önmagunkkal. A fogyó Hold fényével segít megtalálnunk gondolataink legértékesebbjeit.

Belső szépségünk a külsőnkön is meglátszik. A Hold pedig még a szépségápolásba is besegít. A régi öregek májusi hajnalokon kendőbe gyűjtötték a harmatot és azzal ápolták bőrüket. Való igaz, hogy a májusi vörös hold jó hatással van a bőrelváltozásokra, főként a pattanásokra. Most szabaduljunk meg tőlük, mert ilyenkor kevésbé lesz tele az arcunk a nyomkodás utáni foltokkal.

A fogyó Holdkor levágott hajtincsek lassabban nőnek. Egyéb szőreink is lassabban növekednek ebben az időszakban, ezért epilálni, szőrteleníteni ekkor érdemes. A pedikűrözésre is ekkor szánjunk időt, a lereszelt bőrkeményedések után még puhább lesz a bőrünk, sőt a körmök formázása is jobban megy. A körömollót viszont tilos használni, mert a levágott köröm rosszul nő tovább és repedezni fog.

A kellemetlen bőrkeményedésektől, tyúkszemektől sokkal könnyebben megszabadulhatunk a fogyó Hold időszakában, mint máskor.

Aki meg akar válni valamilyen káros szenvedélyétől (dohányzás, kábítószer, állandó evés, stb.), legjobb, ha ezt a döntését fogyó Hold idején hozza meg. Ez a legjobb időszak az elhatározásra. Az életmódváltás megvalósítását már Újholdkor kezdjük el, így nagyobb sikert érhetünk el.

Tegyél te is egy próbát és irányítsd a Hold várható hatásai szerint az életedet. Ez is egy módja annak, hogy ne elszenvedd a körülményeket, hanem a saját hasznodra fordítsd őket.

a Hold hatása a szervezetünkre

 

 

 Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek