A testgyertya használata

Mire jó a testgyertya?

Testgyertya használata, testgyertya pontokNem fáj, akár otthon is végezhető és számos betegség esetén hatásos lehet. Sokan azonban idegenkednek kipróbálni, mert azt gondolják, ez valami bonyolult dolog és nagy szakértelmet igényel.


Mi is a testgyertya?

A testgyertyázást tulajdonképpen tű nélkül végzett akupunktúrának is mondhatnánk. Ezzel máris összefüggésbe hoztuk egy igen hatékony és lényeges keleti gyógymóddal. A hiedelemmel ellentétben azonban nem az ősi kínaiak nevéhez fűződik a testgyertya feltalálása. Először a hopi és a machigingó indiánok jöttek rá, hogy a gyógyításra használt fakérgeket tölcsérbe hajlítva, közvetlenül a test fájó részére téve, a tetejét meggyújtva gyorsabb gyógyulást lehet elérni. Később ezt a tölcsért továbbfejlesztették és fakéreg helyett különböző gyógynövényekből készítették el. Mivel azonban túl gyorsan égett, méhviaszba mártották, így már sokkal nagyobb hatásfokkal működött.

 

Hogyan működik a testgyertya?

A testedet összefüggő energiacsatornák, úgynevezett meridiánok alkotják. A keleti elmélet szerint ezeken a meridiánokon át áramlik az életerő a testedben. Ha az áramlás akadálymentes, akkor egészséges vagy. Ha azonban az energia áramlása megakad, akkor a tested különböző betegség tüneteket produkálhat. A testgyertyázással az akupunktúrához hasonlóan feloldhatóak ezek a bizonyos energia-blokkok, és helyreállhat a szervezetedben a normális energia áramlás.

testtyertyázás, testgyertya használataA mozgásszegény életmódnak és a rossz táplálkozási szokásoknak köszönhetően valószínűleg a Te tested is tele van méreganyagokkal. A nyirokrendszeredre túl sok teher hárul, ezért a szervezeted nagyon lassan szabadul a mérgektől. A felhalmozódott mérgek pedig kellemetlen fizikai tüneteket okozhatnak. A testgyertya azért hat, mert elősegíti ezeknek a méreganyagoknak az eltávolítását.

A testgyertya tölcsér alakú, és ez a bizonyos tölcsér alak a „trükk” az egészben. A gyertya alakjának köszönhetően megy ugyanis végbe az a bizonyos „kürtő-hatás”, amelynek köszönhetően távoznak a méreganyagok a testből, és oldódnak az energia blokkok.

Részletezve a folyamatot, nagyjából ez történik: a kezelés során a testre helyezett gyertya felső, szélesebb peremét meggyújtják. Mialatt a gyertya ég, a belsejében lévő levegő felmelegszik, és vákuumhatás keletkezik. Az égés során keletkező füsttel a gyertyát alkotó gyógyító hatású természetes illóolajok, anyagok bejutnak a bőr alá, melyek stimulálják az adott ponton található idegvégződéseket, energiapályákat. Ennek köszönhetően megindul a lerakódott méreganyagok kitisztulása, az adott pont felszabadul, az energiaszintje helyre áll.

Ma már a testgyertya jól bevált természetgyógyászati eszközök közé tartozik, világszerte használják kiegészítő terápiaként a különböző egészségügyi problémáknál.

 Testgyertyák a webáruházban>>>

 

Hogyan használd a testgyertyát otthon?

Testgyertya pontokLehetőség szerint soha ne egyedül testgyertyázz, kérj hozzá segítséget. Egyrészt könnyebb így, másrészt van olyan, aki a kellemes érzések hatására elalszik gyertyázás közben, és nem lenne szerencsés, ha felgyújtanád a lakást vagy égési sérüléseket szenvednél.

Tisztítsd meg a kezelendő felületet a testeden. A gyertya alsó harmadára húzz egy kör alakú kartont vagy alufóliát, ahová a lepergő hamu eshet. A segítőd a karton vagy az alufólia alatt fogja meg a gyertyát, majd gyújtsa meg a felső, széles peremén. Ezután a gyertya alsó részét helyezze rá a testedre. A segítőd égés közben időnként ollóval távolítsa el a már leégett gyertya-részeket, hogy erősödjön a vákuum-hatás. Célszerű egy pohár vizet is odakészíteni, a levágott gyertyadarabokat rögtön ebbe lehet dobni, így biztosan nem gyullad ki semmi.
 

 

Milyen gyakran végezz testgyertyázást?

Egy testgyertya-kúra általában két hétig tart. Az első héten minden nap, a második héten pedig minden másnap egy gyertya elégetése javasolt a kezelendő testfelületen. Nagyon makacs problémák esetén több kúra is lehetséges, de a kéthetes kúrák között minimum egy, de inkább két hét szünetet kell tartani.

 

Milyen problémák, betegségek esetén segíthet a testgyertya?

 •  testi fájdalmak csillapítása
 • anyagcsere rendellenességek
 • energiablokkok oldása
 • fejfájás, migrénes panaszok
 • feszült állapot, stressz, idegesség
 • mozgásszervi panaszok 
 • méregtelenítés segítése
 • légúti tisztítás
 • női, férfi nemi problémák
 • meddőség
 • ízületi-, reumatikus fájdalmak enyhítése
 • alvászavarok

 Testgyertyák a webáruházban>>>

 

Mikor ne alkalmazd?

Alapszabály, hogy sérült bőrre, vérző vagy nyílt sebre, szemölcsökre nem szabad helyezni a testgyertyát. Szintén kerülendő a használata az allergiás bőrpír esetén vagy ekcémás bőrfelületen.

Soha ne használj testgyertyát, ha allergiás vagy a gyertya anyagára, vagy a benne lévő hatóanyagokra. Ezeket mindig alaposan olvasd el, mielőtt megvennéd a gyertyát!

3 éves kor alatti gyermekeknél, várandósság, illetve lombikbébi program alatt, tilos a használata. Hajas fejbőrön szintén nem nagyon szabad használni.

Mindig tartsd szem előtt, hogy a testgyertya használata nem helyettesíti a szakorvosi kezelést, de sokat segíthet. Használata előtt érdemes megkérdezned a kezelőorvosod véleményét.

testgyertya dm

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Alternatív gyógymódok