Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hogyan tesz beteggé a félelem és a stressz?

Tudtad, hogy a félelem még a dohányzásnál, ivásnál, az egészségtelen ételeknél, vagy az ellustult életmódnál is ártalmasabb az egészségedre? A félelmet okkal tapasztaljuk meg. Védelmet jelent számunkra. A probléma a saját magunk által generált, felesleges félelmekből adódik, amely állandó stresszhelyzetben tart bennünket, és végül betegségekhez vezet.

  • Félsz elindítani a saját üzleted, mert lehet, hogy nem sikerül.
  • Félsz elmenni az orvoshoz, mert lehet, hogy valami problémát talál.
  • Félsz megházasodni, mert lehet, hogy válással végződik.
  • Félsz azt tenni, amit szeretsz, mert lehet, hogy nem fogod tudni kifizetni a számláidat.
  • Félsz otthagyni a lélekölő állásodat, mert talán sosem találsz egy másikat.
  • Félsz nyugdíjba vonulni, mert lehet, hogy nincs elég pénzed.
  • Félsz attól, hogy mások sírni látnak, mert akkor azt hinnék, hogy gyenge vagy.
  • Félsz attól, hogy az igazi énedet lássák, mert akkor nem szeretnének.

  Félelem és a stressz hatása

 

Félelem mindenhol

Körbevesz bennünket és sokakat teljesen ural pillanatról pillanatra, nap, nap után. Pánikba esve rohanunk körbe a labirintusban, miközben sárkányok üldöznek. Az élet ijesztő.

De tudtad, hogy a félelem még a dohányzásnál, ivásnál, az egészségtelen ételeknél, vagy az ellustult életmódnál is ártalmasabb az egészségedre?

A félelmet okkal tapasztaljuk meg. Védelmet jelent számunkra. Amikor például egy medve üldöz bennünket, a félelem-válasz kiváltja a szervezet „küzdj vagy menekülj” működését, így gyorsabbak lehetünk a medvénél.

De van egy hírem a számodra: nincsen medve. Mindez a fejedben, a testedben létezik csupán. Íme hogyan.

 

A szervezet stresszválasza

Az agyi veszélyközpontod (amygdala) olyan, mint egy számítógép, amely elmondja a különbséget a téged üldöző medve és a kevésbé életveszélyes félelmek között. Amikor az agyad regisztrálja a félelem érzését – legyen az szeretett ember elutasításától, az állásod otthagyásától, vagy a pénz elvesztésétől való félelem – ezek eljutnak egy kapcsolóhoz, ami aktiválja a hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg tengelyt. Ezek egymásra hatva a cortisol nevű hormon felszabadítását eredményezik. Ez a hormon segít fenntartani egy olyan felfokozott készültségi állapotot a szervezetben, melynek köszönhetően képessé válik az érkező veszély elleni védekezésre.

Amikor félsz, agyi veszélyközpontod a szimpatikus idegrendszert is bekapcsolja (a „küzdj vagy menekülj” válasz), mely kiváltja a mellékvesékben az adrenalin és noradrenalin felszabadulását. Ezek megnövelik a pulzust, a vérnyomást, és más fiziológiai reakciókat is befolyásolnak. Ezen hormonok kiválasztása anyagcsere változásokhoz vezet az egész szervezetben.

Medve támadásA gyomor és bélrendszerbe, a kezekbe és a lábakba vezető vérerek összehúzódnak, miközben a szívhez vezető véredények, a nagy izomcsoportok és az agy erei kitágulnak. Elsősorban azért teszik ezt, hogy több vért juttassanak azokhoz a szervekhez, amelyek segíthetnek kijutni a veszélyhelyzetből.

A pupillák kitágulnak, így több fény juthat be.

Az anyagcsere felgyorsul annak érdekében, hogy kizökkentsen egy energialökettel, eltárolt zsírok lebontásával és glükóz véráramba juttatásával.

A légzés felgyorsul, az izmok megfeszülnek és készen állnak rá, hogy elfuss a medve elől.

A gyomorsav megnövekszik, az emésztőenzimek lecsökkennek, ami gyakran nyelőcső összehúzódáshoz, hasmenéshez vagy székrekedéshez vezet.

A korábban felszabadított cortisol hormon elnyomja az idegrendszert, hogy csökkentse a gyulladást, amely a medve támadása során kialakuló sérüléssel járna együtt.

A szaporodásért felelős központ kikapcsolásra kerül (a szex luxus, amikor egy medve van a közeledben!)

Alapjában véve, ha egy medve támad, a tested figyelmen kívül hagyja az alvást, az emésztést és a szaporodást, miközben a futásra, a légzésre, a gondolkodásra, az oxigén és energiaszállításra összepontosít a szükséges helyeken, annak érdekében, hogy védve legyél.

Amikor félsz, hogy pénzt veszítesz, hogy elutasítanak, vagy nem sikerül valami, a szervezet nem veszi észre, hogy nincsen medve. Csak bekapcsolja a fiziológiai stresszválaszt, és a fenti folyamat lezajlódik. Idővel, amikor ez a stresszválasz újra és újra beindul, a természetes biológiai válasz valójában többet árt, mint használ.

 

Itt jön a csavar

Amikor a tested stresszválaszban van, nem tudja megjavítani önmagát. A testi funkciók minden nap leállnak, de csak akkor tudják javítani magukat, ha a test fiziológiailag kikapcsolt állapotban van.

Ha rendszeresen kiváltod szervezetedben a stresszválaszt, a szervek tönkremennek, és a szervezet nem tudja kijavítani őket.

A természetes módon létrejövő rákos sejtek, melyeket általában az immunrendszer pusztít el, szaporodni kezdenek. A krónikus károk az emberi testben együttesen fejtik ki hatásukat és a vége betegség lesz.

 

Nem kell, hogy így legyen!

A test tudja, hogyan kell pihennie. Amikor a tudatos előagy pozitívan gondolkodik és érez olyan dolgokról, mint a szeretet, kapcsolat, intimitás, öröm és a remény, a félelmetes érzelmek eloszlanak, és a hipotalamusz leállítja a stresszválaszok kiváltását. Amikor optimizmust és bizakodást érzel, szeretetet és támogatást, a szakmai, illetve a kreatív életed áramlását; amikor lelkileg megérintett valaki vagy szexuálisan kapcsolódsz egy másik személyhez, a relaxációs válasz veszi át a stresszválasz helyét.

Míg a félelem fogékonnyá tesz a betegségekre és nehézzé teszi a gyógyulást, addig a szeretet, a hit és az öröm megelőző orvosság, és nagyon hatékony kezelés.

Amikor a test ellazul, a szimpatikus idegrendszer kikapcsol. A cortisol és az adrenalin lecsökken. Az immunrendszer visszaáll, és a test megkezdheti a természetes önjavító folyamatait.

Tehát az elméd képes meggyógyítani a tested. Ez egyszerű fiziológia.

Forrás: www.ujvilagtudat.blogspot.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek