Sokan nem tudják, hogy a kurkuma igazi ereje annak gyökerében rejtőzik, így nem mindegy, hogy csupán a kurkuma néven ismert fűszernövényt fogyasztjuk el, vagy a kurkuma gyökeréből kinyert hatóanyagot vesszük magunkhoz. Kurkuma és kurkuma között is van különbség...
Sáfrány kontra kurkumin - fűszer vagy gyógynövény? Kurkuma és kurkuma között is van különbség!
Az indiai népi gyógyászatban és gasztronómiában évezredek óta használják a gyömbérfélék családjához tartozó kurkumát (Curcuma Longa) sokrétűsége miatt. Különleges aromája mellett a kurkuma erős antioxidáns, így az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, méregtelenítőként, lázak, fertőzések, ízületi és bőrpanaszok, valamint májbetegségek ellen alkalmazták. A kurkuma elismert gyulladáscsökkentő és világszerte vizsgálják rák-, cukorbetegség-, és csontritkulás ellenes hatását. Azonban nagy a különbség az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma, mint fűszernövény és ennek a növénynek a gyökeréből kivont hatóanyag, a kurkumin között. Ezt a hatóanyagot számos étrend-kiegészítő készítmény tartalmazza, így ma már könnyedén hozzájuthatunk az egyszerű kurkuma fűszernél jóval nagyobb hatásfokkal bíró gyökér kivonathoz, de ezekben a kapszulákban is van különbség, a hatóanyag koncentráltságra itt is figyelni kell.
A kurkuma fő összetevője a kurkumin – melyet 2-5%-os mennyiségben tartalmaz -, rosszul oldódik vízben, így nem megfelelő a felszívódása.
Miért hatékonyabb a vízoldható kurkumin?
A sima kurkumin nem oldódik vízben, biológiai hasznosulása alacsony, így nagy mennyiségben kell fogyasztani, mert csak 2%-ban szívódik fel a vékonybélben. Természetesen sok kurkuma termék van a piacon, amely tartalmaz felszívódást elősegítő hatóanyagot, mint például a piperint, de ezek a hatóanyagok sokszor irritálhatják a beleket.
A vízoldékony kurkumin ezzel szemben egy olyan kivonat, amely a pH optimalizált, így a maximális biológiai felszívódásnak köszönhetően jóval kisebb mennyiségben fogyasztva is hatásos, és nem okoz bélrendszeri irritációt. A modern technológia segítségével létrejött KURKUMA kapszulák tehát a lehető leggyorsabb, legjobb felszívódást teszik lehetővé, ezáltal kevesebb mennyiség elfogyasztásával érhetünk el kedvezőbb hatást.
Tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a kurkumin egy sokoldalú bioaktív vegyület, ízületi- és gyulladáscsökkentő, antioxidáns, anti-fehérje, máj fibrotikus-ellenes, anti-angiogén, rákellenes, immunerősítő és kemo-védő tulajdonságokkal rendelkezik.
Tipp: Próbáld ki a Bioco Kurkuma Kivonat kapszulát, amely magas hatóanyag tartalommal rendelkezik: kapszulánként 7500 mg kurkuma kivonatot tartalmaz, így elegendő napi egy kapszula belőle. További összetevőivel (tömjénfa kivonat, E-vitamin és C-vitamin) hatékonyabban segít az ízületi gyulladás leküzdésében és gondoskodik az ízületek rugalmasan tartásáról.
Az ízületi gyulladás nem korfüggő. Bármely életkorban előfordulhat. Érinthet egy, vagy akár több ízületet is. A gyulladt ízület megduzzad, vörössé válik, tapintásra az adott terület meleg. A gyulladást eltérő intenzitású fájdalom kíséri, amely az ízület mozgatásakor fokozódhat. A tünetek kezelésére számos házi gyógymód létezik a gyógynövények segítségével. Ismerd meg a leghatékonyabb gyógynövényeket és házi praktikákat ízületi gyulladás ellen!
A kurkuma igazán pikánssá teszi az ételeket, emellett pedig nagyon egészséges is. Érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen antioxidáns hatású, bőrfiatalító, emésztéskönnyítő, gyulladáscsökkentő és segíti a zsírbontást is. Ehhez hoztam nektek néhány igazán ízletes, kurkumával megbolondított krémleves receptet, amelyek akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthetőek, könnyen és gyorsan elkészíthetőek.
Gondoltad volna, hogy van egy fűszer, ami nemcsak az ételeidet színezi aranyra, de a gyulladásokat is “leoltja” a testedben? A kurkuma évszázadok óta a keleti orvoslás titkos fegyvere, ma pedig a modern tudomány is egyre több bizonyítékot talál gyógyító erejére. Nem csoda, hogy szuperélelmiszerként emlegetik, hiszen a kurkumin nevű hatóanyaga valóságos áldás a szervezetnek. Ha velünk tartasz, megmutatjuk, milyen meglepő módokon támogatja az egészségedet a kurkuma – és hogyan használd úgy, hogy valóban hasson. Ha érdekel, mit tud ez a sárga szupersztár, olvass tovább!
A kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. A hagyományos indiai gyógyászatban, ősidők óta alkalmazott gyógyító szer. Az indiaiak asztalán elengedhetetlen fűszer, minden étkezésnél. Talán ezért is van az, hogy az indiaiak körében számos betegség elenyésző számban fordul elő, amely a világ más részein vezető haláloknak számít. Mi a titka és mire jó a kurkuma?
Az agy működésének megértése és támogatása mindig is kiemelt figyelmet kapott az egészségügy területén. Az utóbbi időben a kurkuma (az indiai konyha elengedhetetlen fűszere) különféle egészségügyi előnyei miatt került reflektorfénybe. Ebben a cikkben a kurkuma és az agy közötti kapcsolatot vizsgáljuk meg, különös tekintettel a neurológiai szempontokra.
A kurkuma egyértelműen hatékony az ízületi gyulladások csökkentésében, és az is bizonyított, hogy kiváló antioxidáns. A legújabb kutatások azonban rávilágítottak, hogy ennél többet is tud ez a jellegzetes színű fűszernövény: képes hozzásegíteni bennünket a fogyáshoz. Ebben a blogban utána jártunk, mennyire hatékony a kurkuma a testsúlycsökkentésben és hogy kell szednünk, hogy látványos eredményt érjünk el.