Ízületi gyulladás

Ízületi gyulladás, ízületi fájdalom kezelése természetes gyógymódokkal

Az ízületi gyulladás nem korfüggő. Bármely életkorban előfordulhat. Érinthet egy, vagy akár több ízületet is. A gyulladt ízület megduzzad, vörössé válik, tapintásra az adott terület meleg. A gyulladást eltérő intenzitású fájdalom kíséri, amely az ízület mozgatásakor fokozódhat.

  Ízületi gyulladás, ízületi fájdalom természetes kezelése házilag

 

Ízületi gyulladás kialakulásának okai

Az ízületi gyulladások többféle okból alakulhatnak ki, és az eltérő típusú ízületi gyulladások különböző kiváltó okra vezethetők vissza. Az egyes ízületi gyulladások kialakulásában gyakran több tényező is szerepet játszik.
Leggyakoribb okok az ízületi gyulladás kialakulására:

 • Autoimmun reakciók: Az autoimmun betegségek esetén az immunrendszer tévesen támadja meg a szervezet saját szöveteit, beleértve az ízületeket is. Példák erre a rheumatoid arthritis és a lupus (szisztémás lupus erythematosus).
 • Genetikai tényezők: Bizonyos gének hajlamosíthatnak az ízületi gyulladások kialakulására. Ha családtagjaidnál előfordult ízületi gyulladás, akkor nálad is nagyobb valószínűséggel alakulhat ki ilyen probléma.
 • Környezeti hatások: Bizonyos környezeti tényezők, például dohányzás, fertőzések vagy munkahelyi ártalmak (pl. fizikai megerőltetés, bizonyos vegyszerek használata, tartósan hideg hőmérsékletű környezetben végzett munka),  növelhetik az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát.
 • Fizikai sérülések: Ízületi sérülések, balesetek, súlyosabb esetben gyulladásos folyamatokat indíthatnak el az érintett ízületben.
 • Túlsúly és elhízás: Az elhízás növelheti az ízületekre nehezedő terhelést, ami gyulladásos folyamatokat indíthat el az ízületekben, különösen a térd- és csípőízületekben.
 • Táplálkozás: Az ízületi gyulladások kialakulását elősegítheti az egyoldalú táplálkozás, különösen húsfélék túlzott fogyasztása. A vörös húsok hatására felszaporodik a húgysav, amely kirakódhat az ízületekben, gyulladást okozva.
 • Mozgásszegény életmód: Ha nem mozgunk rendszeresen, a vérkeringésünk lelassul, így az anyagcsere folyamataink nem kielégítőek. Emiatt a méreganyagok és a húgysav nem tud megfelelően ütemben és mennyiségben kiürülni a szervezetből. A mozgás mellett figyeljünk a kellő mennyiségű víz fogyasztására is!

 

Ízületi gyulladás lelki okai

A lelkiállapotunk, érzelmeink, és különösen a stresszhatások jelentősen befolyásolják fizikai állapotunkat. Ha ezek tartósan fennállnak, testünkben fájdalmak, gyulladások keletkeznek, vagy megbetegszünk. A testünkben fellépő fájdalmak és betegségek jól mutatják az érzelmi állapotunkat. Néhány lehetséges lelki ok, amelyek kapcsolatba hozhatók az ízületi gyulladással:

 • Krónikus stressz: Hosszú távú stresszhelyzetek, például munkahelyi stressz, családi problémák vagy pénzügyi nehézségek, hozzájárulhatnak a test immunrendszerének gyengüléséhez, ami növelheti az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát vagy súlyosbíthatja a már meglévő gyulladást.
 • Érzelmi trauma: Traumás életesemények, például veszteség, bántalmazás vagy depresszió, hatással lehetnek az idegrendszer működésére és az immunrendszerre, ami befolyásolhatja az ízületi gyulladás kialakulását vagy lefolyását.
 • Negatív érzelmi állapotok: Például a folyamatos szorongás, harag, vagy depresszió szintén stresszhelyzeteket jelentenek a szervezet számára, ami károsíthatja az immunrendszer egyensúlyát és hozzájárulhat az ízületi gyulladás kialakulásához vagy súlyosbodásához.
 • Negatív személyiség jegyek: az elzárkózás, befelé fordulás, félelem az újtól, mások meg nem hallgatása, egyfajta merev személyiségre utal. Az ilyen típusú emberek szó szerint mereven ragaszkodnak elveikhez vagy a saját elképzeléseikhez. Mereven elzárkóznak az újdonságoktól és a másságtól. Nem fogadják be az új ötleteket, módszereket, rosszul élik meg a változásokat  a környezetükben. Ez a merevség idővel ízületi merevségben és fájdalmakban jelentkezhet.

 

Mitől alakul ki az ízületi fájdalom?

Az ízületet a csontok végein található porcok, az ízületi tok, valamint az ezt kitöltő ízületi folyadék alkotja. Gyulladás esetén a tokot belülről határoló ízületi hártya gyulladásos folyamata zajlik, emiatt az ízületi folyadék felszaporodik, ez okozza tulajdonképpen a duzzanatot, valamint a feszülés miatt érzünk fájdalmat. Ha a folyamat hosszú időn át, heteken, hónapokon, vagy akár éveken át fennáll, krónikus formáról beszélünk, mely általában jelentős mozgáskorlátozottsággal, az ízület merevségével és deformitásával jár.

 

Az ízületi gyulladás típusai

Kéz ízületi gyulladás, köszvényTöbbféle ízületi gyulladást különböztethetünk meg, aszerint, hogy mi a kiváltó ok. A legtöbb ízületi probléma a helytelen táplálkozásból vagy az ízület túlerőltetéséből fakad. Táplálkozási probléma okozza például a köszvényt, amely rendszerint egy ízületben jelentkezik. Köszvény akkor alakul ki, amikor a vérben a megemelkedett húgysavszint következtében tűszerű kristályok képződnek, amelyek jellemzően valamelyik ízületben rakódnak le – a leggyakrabban a nagylábujjban, de néha a térdben vagy az ujjízületekben is. Az ízületben aztán ezek a durva felületű részecskék kínzó fájdalommal járó gyulladást okoznak.

Azonban van olyan ízületi gyulladás is, amelyet autoimmun betegség, vagy egy vírusos fertőzés (pl. influenza) vált ki, de okozhatja az időskori csontkopás is, illetve kapcsolódhat pikkelysömörös megbetegedéshez is. Ez utóbbiak gyógyszeres kezelést igényelnek, ezért fontos az okok megtalálása. Ha tartósan ízületi fájdalmat érzel, mindenképpen fordulj szakorvoshoz a pontos diagnózis megállapítására és a kezelési útmutatásokat tartsd be.

 

Ízületi gyulladás, ízületi fájdalom természetes kezelése

Az ízületi problémáknál a legfontosabb a beteg ízület pihentetése. Ez segít, hogy a fájdalmat elkerüljük, másrészt gyorsítja az ízület gyógyulását. Amennyiben munkánk vagy életvitelünk (pl. ha sportolunk) nem teszi lehetővé az ízület folyamatos nyugalomba helyezését, különféle gyógyászati segédeszközökkel, úgynevezett ortézisekkel rögzíthetjük azt. A megfelelő ortézis tehermentesíti a fájó ízületet, miközben nem akadályoz bennünket abban a tevékenységben, amelyet végzünk.

Emellett belsőleg és külsőleg alkalmazhatunk különféle gyógynövényeket és gyógynövényes készítményeket, melyeket segítik a gyulladás és a fájdalom csökkentését, támogatják az ízület egészségét.

 

Ízületi gyulladás kezelése gyógynövényekkel

Az ízületi gyulladásoknál számos gyógynövényt hívhatunk segítségül. Amennyiben gyógyszeres kezelést igénylő ízületi betegségünk van, úgy a gyógynövényekkel kiegészítő terápiát folytassunk, és mindenképpen konzultáljunk előtte kezelő orvosunkkal!

 

Gyógynövény készítmények belsőleg köszvényre, ízületi gyulladásra

Gyulladáscsökkentő gyógynövények: a legjobb gyulladáscsökkentők a sárga színű gyógynövények, melyek sok flavonoidot tartalmaznak. A flavonoidok a legjobb természetes gyulladáscsökkentő vegyületek, melyek egyben a növények sárga színét is adják. Minél sárgább egy gyógynövény, annál magasabb a flavonoid tartalma. Ilyen például az apróbojtorján, a pitypang, a körömvirág. Ezek bármelyikből készíthetünk gyógyteát külön-külön, de akár teakeveréket is összeállíthatunk, amelybe mindegyik gyógynövényből egyenlő arányban teszünk. A főzetet úgy készítjük, hogy 1 teáskanálnyi gyógynövényt vagy 1 teáskanálnyi keveréket leforrázzunk 2 dl vízzel. Hagyjuk állni 5-10 percig, majd leszűrve, ízesítés nélkül fogyasszunk belőle 1-2 bögrényit naponta, ameddig szükséges.

A gyulladáscsökkentő gyógynövényeket tinktúra formájában is fogyaszthatjuk. Ilyen például az Bioextra Körömvirág cseppek, vagy a Bálint Gyermekláncfű cseppek. Arra kell figyelni, hogy a tinktúra a gyógynövény alkoholos kivonata, tehát alkoholt tartalmaz. A tinktúrából az előírt mennyiséget kell vízbe vagy teába csepegtetni és meginni.

Bioco kurkuma kivonat kapszula ízületi gyulladásraKurkuma: a keleti népek már több mint 5000 éve használják a kurkumát ízületi panaszok, gyulladások és reumatikus panaszok kezelésére. A kurkuma a boka, a térd, a csípő, a hát és a csukló ízületi fájdalmait is csökkenti, ezzel együtt az ízületben lévő gyulladást is lehúzza. Fogyaszthatjuk fűszerként, bár ennek akkor van hatása, ha rendszeresen ízesítjük vele ételeinket. Ebben a formában kiváló megelőzés szempontjából. Ha már kialakult ízületi problémánk van, akkor nagyobb dózisban étrend-kiegészítőként vehetjük magunkhoz, amit célszerű kúraszerűen fogyasztani. Ajánlott termékek a Bioco kurkuma kivonat kapszula, amely magas hatóanyag tartalommal bír, vagy a Viva Natura kurkuma por, amely 100%-ig természetes, őrölt kurkumát tartalmaz. Emellett számos nagyszerű kurkuma készítményt találhatunk, akár kapszula, akár por formájában. Válasszuk a számunkra megfelelő formájú étrend-kiegészítőt.

 

Kosárba

További Kurkuma porok és kapszulák a webáruházban>>>

 

Vértisztító és vizelethajtó gyógynövények: bármilyen gyulladásos folyamat zajlik a szervezetünkben, érdemes alkalmazni a vértisztító és vizelethajtó gyógynövényeket. Köszvény esetén igen hatásos lehet egy ilyen kúra. A vérből kitisztítják a méreganyagokat, az ízületekben lerakódott húgysavat, a fokozott vizelet kiválasztással pedig kimossák azt a szervezetből.

Kiváló vértisztító a galajfű és a csalán. Ezekből 2-3 héten át fogyasszunk napi 2-3 bögrényi teát ízesítés nélkül. Egy lapos evőkanálnyi csalánt vagy galajfüvet forrázzunk le 3 dl vízzel, 5 perc után leszűrve, apró kortyokban igyuk meg, ízesítés nélkül, lehetőleg étkezés előtt minimum fél órával.

Gerani csalánmagolaj ízületi gyulladás kezeléséreA csalán nem csak vértisztító, hanem kiváló vízhajtó is, de alkalmazhatjuk a kisvirágú füzikét, zsurlót, nyírfalevelet és az aranyvesszőt is, melyek mindamellett, hogy kiváló vízhajtók, gyulladáscsökkentő tulajdonságuk is van. (Szívbetegeknek a vízhajtó gyógynövények alkalmazása csak orvosi felügyelet mellett javasolt! Vízhajtó gyógyszerrel együtt ne alkalmazzuk!)

Ezeket a gyógynövényeket nem csak tea, hanem tinktúra és olajos kivonat formájában is fogyaszthatjuk. Olajos kivonatból ajánlom a Gerani Csalánmagolajat, amely igen jó minőségű gyógynövény kivonat. Tinktúrák közül pedig a Bioextra Csalán cseppeket ajánlom. (A tinktúránál vedd figyelembe a készítmény alkohol tartalmát!)

Kosárba

 

Gyógynövény készítmények külsőleg ízületi gyulladás esetén

A belső kezelést mindenképpen egészítsük ki külső, helyi kezeléssel. Alkalmazzunk gyógynövényes kenőcsöket, masszázsolajokat, bedörzsölőket, amelyek gyulladáscsökkentő és vérbőséget előidéző gyógynövényeket tartalmaznak. A vérkeringés fokozásával javul a beteg ízületek vérellátása, és gyorsul a lerakódott salakanyagok eltávolítása, kiürülése. Számos olyan kenőcs létezik, melyek egyben fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek, és segítenek az ízületek regenerálásában is.

A fürdősókkal óvatosan bánjunk. Amikor a gyulladás fellobban, kerüljük használatukat, mert ezeket forró vízben kell alkalmazni. A gyulladt testrészeket pedig nem szabad melegíteni! Azonban amikor az ízület környéke nem duzzadt, forró, és nem kíséri bőrpír, nyugodtan használjuk. Megfelelő gyógyfürdők alkalmazásával megelőzhetjük a gyulladás kiújulását, javíthatjuk az ízület környéki izmok állapotát, lazíthatjuk a görcsöket és az izmok feszességét, melyek a problémás ízület környékén kialakulnak.

 

Gyógynövényes bedörzsölők, kenőcsök, masszázsolajok ízületi gyulladásra
 

Körömvirág készítmények: a körömvirág nagyon jó gyulladáscsökkentő. Kenőcs, olaj és tinktúra formájában is alkalmas a gyulladt ízület kezelésére.
 

Dr. Theiss körömvirág kenőcs ízületi gyulladás ellen

Dr. Theiss körömvirág kenőcs: természetes összetevőket tartalmazó gyógykenőcs, ezért bátran ajánlom a használatát. Keverhető hozzá más gyulladáscsökkentő gyógyolaj, vagy tinktúra is. 

Gerani körömvirág extra olaj ízületi gyulladás ellen

Gerani körömvirág olaj: bázisolajként is használható, tehát adhatunk hozzá más gyógyolajat, illóolajat vagy tinktúrát is. Használatánál arra figyeljünk, hogy az olaj nehezebben szívódik be a bőrbe, ezért hagyjunk elegendő időt a beszívódására mielőtt felöltözünk. Keverhető hozzá más gyulladáscsökkentő gyógynövény olaj vagy tinktúra is, amellyel fokozható a jótékony hatása.


 

 

Dr. Kelen Luna ízület masszázs emulgél

Dr, Kelen Luna ízület masszázs emulgél: Ez a gyógyszerészek által fejlesztett gyógynövényes masszázs gél kiváló fájdalomcsillapító hatású, csökkenti az izomfeszülést, enyhíti a duzzanatot.

 

 

 

Fekete nadálytő bedörzsölő és krém: a fekete nadálytő belsőleg mérgező, ezért csak külsőleg alkalmazzuk. Reumatikus panaszok, ízületi fájdalmak esetén nagyon intenzív hatású, látványos javulást idéz elő. Gyulladáscsökkentő, csontregeneráló hatású. Hatásos izomfájdalmakra, derék-, térd-, könyök ízületi gyulladására, fájdalmaira, ízületi túlerőltetés (pl. sportolás, nehéz fizikai munka miatti túlterhelés) esetén.
 

Dr. Milesz feketenadálytő bedörzsölő ízületi fájdalmakraKiváló termék a Dr. Milesz fekete nadálytő bedörzsölő, amely a fekete nadálytő gyökerének alkoholos kivonata. Egy ismerősömnek gyakran fáj a térde, időskori ízületi problémája van. Neki ilyenkor kizárólag ez a tinktúra segít. Néhány nap alatt teljesen rendbe hozza a térdét és jó ideig nem is tér vissza a térdízületi fájdalma.
Ha érzékeny a bőrünk, keverjük bázisolajba, vagy körömvirág kenőcshöz. Ha önmagában alkalmazzuk, a kezelés után fél órával valamilyen bőrápoló krémmel kenjük be a területet, mert az alkohol kiszáríthatja a bőrt.

Alkalmazhatjuk a kenőcs formájában is, erre ajánlott az Adamo Fekete nadálytő krém.

 

 

Levendulaolaj: a levendula fájdalomcsillapító hatással bír. Használhatjuk gyulladáscsökkentő krémekhez vagy gyógynövény olajokhoz keverve, vagy önmagában is.

Választhatunk a levendula illóolajokból is, melyek viszonylag tömény kivonatai ennek az értékes gyógynövénynek. A hatóanyagok – töménységüknél fogva – koncentráltan vannak jelen bennük. Nem toxikusak, nem irritálnak. Azon kevés illóolajok közé tartoznak, melyek fokozott figyelemmel, de hígítatlanul is használhatók közvetlenül a problémás területre kenve. Hozzáadhatjuk bázisolajhoz vagy gyulladáscsökkentő kenőcsökhöz is.

Illóolajból mindig válasszunk ellenőrzött terméket, amely 100% tisztaságú! Ilyen pl. az Aromax Levendula illóolaj, vagy a Medinatural Levendula illóolaj.

 

Illóolajok ízületi panaszokra: azok az illóolajok használhatók nagy hatásfokkal ízületi panaszok esetén, melyek vérbőséget idéznek elő. A fokozott vérkeringés gyorsabban és hatékonyabban szállítja el az ízületben lerakódott méreganyagokat, így az ízület tehermentesül, megindulhat a gyógyulási folyamat. Ilyen vérbőséget okozó illóolajok a rozmaring és a borsmenta illóolaj. Hígítatlanul ne használjuk, mert irritálhatják a bőrt. Adjuk bázisolajhoz vagy gyulladáscsökkentő kenőcshöz. Illóolajból mindig válasszunk ellenőrzött terméket, melyek 100% tisztaságúak. Ilyen pl. az Aromax és a Medinatural illóolaj készítmények.

 

Fürdősók ízületi fájdalom megelőzésére, izomfájdalomra

Ma már sokféle fürdősó elérhető a bioboltokban és a drogériákban, melyekkel otthonunkba vihetjük a gyógyfürdőzés jótékony hatásait. Válasszunk olyan összetételű készítményt, amely valamilyen izomlazító, vérkeringés fokozó hatással is bír, és tartalmaz esetleg olyan összetevőket, melyek jótékony hatnak az ízületek állapotára, gyulladáscsökkentő hatásúak. Én a Maria Treben Hévízi gyógyiszapos Svédkeserűs parajdi fürdősót ajánlom erre a célra. Ez a különleges, egyedi összeállítású fürdősó igazán hatékony izomfájdalmak, izomgörcsök, ízületi gyulladások és reuma esetén is.

Maria Treben Svédkeserűs parajdi fürdősó Hévízi gyógyiszappalEgyediségét a hozzáadott Eredeti Maria Treben svédkeserű adja, mely fokozza a vérkeringést, ezáltal pedig javítja a bőrsejtek és ízületek tápanyagellátását. Emellett gyulladáscsökkentő és izomlazító hatással is rendelkezik.

A fürdősó alapját a parajdi só adja, mely az egyik legjobb minőségű só a világon. Fürdőzés közben 84 féle ásványi anyagot juttat a szervezetbe, fertőtleníti a bőrt, összehúzza a sebeket.

A hévízi gyógyiszapot régóta alkalmazzák reumatikus- és mozgásszervi panaszok kezelésére. A messze földön híres hévízi gyógyiszap szerves és szervetlen anyagokat tartalmaz, bővelkedik ásványi anyagokban és huminsavban.Értékes összetevői megannyi reumatikus- és mozgásszervi panasz esetén jó szolgálatot tesznek. Csökkentik a gyulladásos folyamatokat, méregtelenítenek, elősegítik a bőr- és kötőszöveti sejtek megújulását. Hatására az ízületi fájdalmak enyhülnek, az izmok ellazulnak, a bőr pedig érezhetően simábbá és puhábbá válik.

Fürdősó használatakor figyeljünk arra, hogy az éppen gyulladásban lévő ízületet nem szabad melegíteni! Tehát duzzadt, fájdalmas, piros és meleg tapintású ízület esetén kerüljük a meleg vizes fürdőt!

Kosárba

 

Fájdalomcsillapító tapaszok

A fájdalomcsillapító tapaszok gyors segítséget nyújtanak erős fájdalom esetén. Használatuknál jellemzően vérbőség keletkezik, a bőr kipirosodhat. Ha kellemetlen bőrtüneteket érzünk – pl. erős égő, csípő érzés, viszketés, bőrfeszülés – a tapaszt azonnal vegyük le. Ez olyankor fordulhat elő, ha a tapasz hatóanyagára allergiásak vagyunk, vagy túl erős számunkra a termék hatóanyaga.

A tapaszok viselésénél általános szabály, hogy sérült bőrfelületre ne tegyük fel, és ne legyen rajtunk egész nap. A bőr a tapasz alatt befülled, ekcéma, bőrgomba is kialakulhat. Két tapasz használata között teljen el néhány óra, hogy a bőr tudjon szellőzni. Amikor nincs fent tapasz, kezeljük valamilyen bőrápoló krémmel az adott területet a bőrregeneráció érdekében.

Dr. Chen Tigris tapasz ízületi fájdalomra

Dr. Chen tigris tapasz: A gyógynövények illóolajos kivonatával átitatott tapasz, mely gyógyír a húzódások, izomfájdalmak, rándulások, ízületi gyulladások okozta fájdalmakra. Hatóanyagai fokozatosan és egyenletesen szívódnak fel, folyamatosan csökkentve az adott terület fájdalmát.

 

 

Motto fájdalomcsillapító tapasz ízületi fájdalomra


Motto fájdalomcsillapító tapasz
egy bőrbarát, könnyen használható fájdalomcsillapító tapasz akut fájdalmakra. Magyar fejlesztésű, díjnyertes termék, mely gyógyszer- és vegyszermentes. Nagyszerűsége abban áll, hogy nincs illata, így bármikor napközben is alkalmazhatjuk, bárhová menjünk is. Egy tapasz 10 napon keresztül is használható, így igen gazdaságos és nagyban megkönnyíti a használatát. Ugyanakkor nagyon hatékony az izomgörcs oldásában és a fájdalom csillapításában.

 

 

 

Omega-3 zsírsav ízületi gyulladásra

Vitamin Station Omega3 halolaj kapszulaTalán kevesen tudják, hogy az omega-3 zsírsavak lehetővé teszik a szervezet számára, hogy gyulladásgátló molekulákat termeljen. Az omega-3 zsírsavakat növényi olajokban és a tengeri halfélékben találjuk meg. Érdemes ezekből heti szinten legalább 2-3 alkalommal fogyasztani. Az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb olajok a dió-, a szója-, a repce- és a lenolaj. Válasszunk mindig hidegen sajtolt magolajat, amely semmilyen kémiai kezelésben nem részesül, és minden értékes hatóanyagot tartalmaz.
A halfélék közül omega-3 zsírsavat legnagyobb mértékben a lazac, makréla, szardínia és a hering is tartalmaznak.

Ha nem tudjuk megfelelő mértékben táplálékkal bevinni ezt az értékes zsírsavat, kúraszerűen szedjük étrend-kiegészítő formájában.

 

Omega-3 kapszulák a webáruházban>>>

 


Savmentesítés

Köztudott, hogy a túl savas környezet kedvez a gyulladásoknak. Savasodást általában a helytelen táplálkozási szokások és a helytelen életmód idéznek elő. A túl sok kávé, a cigaretta, a túl sok húsféle és az alkohol, mind savasítják a szervezetet. A legtöbb zöldségféle nyersen fogyasztva viszont kiválóan lúgosítja a szervezetet. Fogyasszunk minél több csírát, salátafélét, uborkát. Kiváló lúgosító még a krumpli és a káposzta is.

A bázikus ásványi anyagok (nátrium, kálium, magnézium, vas, mangán) semlegesítik a fölösleges savakat és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Érdemes ezeket étrend-kiegészítőként magunkhoz venni kúraszerűen.

ízületi gyulladás csökkentő gyógynövények

 

 

Összeállította: Szöllősi Adrienn

Felhasznált források: www.webbeteg.hu; www.vitalitasportal.com


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Így gyógyulhatsz