Miért van fluroid a fogkrémekben - most akkor káros vagy sem?

Gyerekkorunk óta azt sulykolják belénk, hogy naponta legalább kétszer mossunk fogat fluorid tartalmú fogkrémmel, mert az megelőzi a fogszuvasodást. Sajnos, azonban több fogkrém hatóanyaga, a fluorid, a triklozán vagy a hidrogén-peroxid, mérgező és rákkeltő hatású lehet, ezenfelül károsíthatja a fogakat.

Fluoridmentes fogkrémek a webáruházban>>>

Fogmosás fluoridmentes fogkrémmel


Valóban kell a szervezetnek a fluorid?

Természetesen kell, de nem mesterséges forrásból, mivel a fluor széles spektrumú enzimméreg, káros hatása huszonnégy enzimen bizonyított.

A gyerekek a legveszélyeztetettebbek, mert ők gyakran nem csak mossák, hanem le is nyelik a fogkrémet.  Azonban felnőttként is ki vagyunk téve a mérgező hatásoknak, hiszen a száj nyálkahártyáján keresztül nagyon gyors és hatékony a felszívódás, mert ez az egyik legközvetlenebb út a véráram felé.

Egy 100 milliliteres fogkrémes tubus kisgyermekek számára halálos mennyiségű fluoridot is tartalmazhat! "A vízoldékony fluoridok gyorsan szívódnak fel, minden szövetben szétoszlanak, és felhalmozódnak a vérben, az anyatejben, a szervekben és csontokban, áthatolnak a placentán. Már rendkívül alacsony koncentrációkban is blokkolni képesek fontos enzimreakciókat. A teljes mineralizáció kedvezőtlenül befolyásolódik a fluor által, miközben a kalciummal történő kapcsolódása által a csontok mészképződésének gátlása és hypokalcémia léphet fel. A fluoridok felvétele így allergiákhoz, az enzimblokkoláson keresztül szívizom-sérülésekhez, csont elváltozásokhoz és gyerekeknél a vérkép károsodásához vezethet." - írja dr. Karl-Heinz Wagner professzor a Giessen-i Egyetem Táplálkozás Tudományi Intézete igazgatója.

Bár a fogszuvasodás oka fél évszázada ismerten és bizonyítottan a finomított szénhidrátok, azaz a különféle iparilag előállított cukorféleségek fogyasztásában keresendő, ezt a fájdalmas tényt mi, cukorfogyasztók nem akarjuk tudomásul venni.

A száj flórája rendkívül gazdag mikroorganizmusokban, amelyek szimbiózisban élnek az emberi szervezettel. A szájban található milliónyi baktérium számára a cukor tápanyagként szolgál, amelyet anyagcseréjükben egy rendkívül agresszív savvá alakítanak át. Ez a sav megtámadja a fogzománcot, ásványi sókat old ki belőle. A folyamat néhány perccel a cukor szájba kerülése után kezdődik, és órákon át eltart.

Fluoridmentes fogkrémek a webáruházban>>>


A fluorid működése

 

Fluoridmentes fogkrémA tankönyvek szerint a fluoridtartalmú fogkrémek használatakor a fluorid apró kristályok formájában megkötődik a fog felszínén. Amikor a száj pH-ja savas tartományba mozdul el (például cukros vagy savas ételek fogyasztása miatt), a fogzománc helyett ezek a mikrokristályok oldódnak fel először, így késleltetik a fog károsodását. Amikor a száj pH-ja visszaáll az eredeti értékre, akkor a még jelen lévő fluoridionok azonnal újraképzik a kristályokat (persze kisebb mennyiségben, de azért mégis), így a fog újra védett lesz. Ez a hatásmechanizmus az, ami miatt a gyártók előszeretettel pakolják bele fogkrémekbe a fluoridot és reklámozzák úgy, mint fogszuvasodás gátló terméket. Lényegében nem hazudnak ezzel, csupán eltitkolják, hogy a 'jótékony hatásai" mellet a fluorid valójában rendkívül egészségkárosító.

 

A fluorid káros hatását már 1942-ben közölte Soós József professzor, Kórélettan című könyvében és a Magyar Néptáplálkozás Tanban:

  1. fog fluorózis (foltos fogak)
  2. csontosodási-, és ásvány anyagcserezavar
  3. szénhidrát-anyagcserezavar
  4. relatív jódhiány
  5. relatív C-vitamin hiány
  6. termékenység csökkenés
  7. öregedési jelenségek

 

A fluorid hatása és használata mai napig megosztja az orvostudományt, annak ellenére, hogy bizonyítottan a mérgező hatása miatt történtek már halálesetek.

Forrás: www.tesztplussz.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Fog- és szájápolás