Fogproblémák ideiglenes kezelése természetes módszerekkel

Fogproblémák ideiglenes kezelése természetes módszerekkel

Szinte Murphy törvénye, hogy az ember bölcsességfoga karácsonykor kezd el éktelenül fájni, a külföldi nyaraláson törik bele a fogunk a helyi rákspecialitásba, vagy az éjszaka közepén válik igazán elviselhetetlenné a régóta húzódó fogíny fájdalom. Mit tehetünk a váratlanul ránk törő kínok azonnali csillapítására?

paradondológiai klinika

Kép forrása: canva.com

 

Miért fáj a fogunk?

A fogfájás mögött számtalan ok meghúzódhat, fogorvos segítsége nélkül pedig nehéz megállapítani a valódi problémát. A leggyakrabban a következő betegségek valamelyike okolható az álmatlan éjszakákért:

Fogszuvasodás

Fogszuvasodás akkor jön létre, amikor a szánkban elszaporodott baktériumok által termelt savak károsítják a fogzománcot, ami pedig a fogbél sérüléséhez is vezet. A fogszuvasodást kis fehér és barnás árnyalatú foltok megjelenése jelzi, illetve a külső ingerek (hideg, meleg, nyomás) hatására fellépő éles fájdalom.

Sérült fog

Ezt a problémát a legkönnyebb otthon is azonosítani, hiszen a fog letörése jól látható jelekkel jár. Ilyenkor az ijesztő látvány mellett éles fájdalom is kínozhat minket. Amennyiben a sérülés már a fogbelet is érinti, érzékenységet tapasztalhatunk hideg, meleg behatás, érintés vagy harapás esetén is.

Fogínygyulladás és fogínysorvadás

Fogínygyulladást vagy gingivitist akkor tapasztalunk, amikor a fogakat körülvevő ínyszöveten túlságosan felhalmozódik a lepedék. Legfőbb tünetei az inkább tompa, mint éles fájdalom, az érzékeny, duzzadt íny és a fogmosás közben fellépő vérzés.

A fogínysorvadás vagy parodontitis a fogágy betegsége. Általában régóta fennálló és kezeletlen fogínygyulladás előzi meg, ami már érinti a fogágyat alkotó csont-, illetve lágyszöveteket is. A fogágy betegségeivel a parodontológia foglalkozik. Parodontológus szakorvos mihamarabbi felkeresésére pedig az érzékeny, vörös íny, ínyduzzanat, fogíny fájdalom, visszahúzódó fogíny, egészen súlyos esetben pedig meglazuló, mozgó fogak figyelmeztetnek.

 

Minden a megelőzéssel kezdődik

A fogproblémák nagy része elkerülhető a rendszeres fogorvosi vizsgálat igénybevételével. Ne sajnáljuk az időt fél évente egy közelünkben lévő, akár belvárosi fogászat felkeresésére, mert az alapos kivizsgálás és a fogkő eltávolítása számos későbbi kellemetlenségtől menthet meg minket. Ugyanilyen fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása és mindennapos gyakorlása. Ne feledkezzünk meg a fogselyem és a fertőtleníti szájvíz használatáról sem!

 

Ha már megtörtént a baj - a fogfájdalom csökkentése házilag

Először is le kell szögeznünk, hogy semmilyen házi praktika nem helyettesítheti a szakorvosi kivizsgálást! Az alábbi tanácsok abban az esetben tehetnek jó szolgálatot, amikor például vérző ínyünkkel nincs lehetőségünk azonnal parodontológiai klinika felkeresésére.

Szúr, lüktet, nyilall – a fogfájással kapcsolatban sajnos mindenkinek vannak kellemetlen élményei. Fontos tudni, hogy a fogfájás a legtöbb esetben csak egy tünet, ami valamilyen rendellenességre hívja fel a figyelmet. Ezért sem érdemes elkerülni a fogorvosi vizsgálatot, hiszen még ha ideiglenesen sikerül is enyhíteni a tüneteken, nem tudhatjuk, mi zajlik a háttérben, és mikor jelentkezik újra. Talán egy még alkalmatlanabb pillanatban…

Addig is, amíg megmutathatjuk a problémánkat egy szakembernek, a következő, a legtöbb háztartásban fellelhető hozzávalókkal megpróbálhatjuk csökkenteni a kínzó fájdalmat!

Jegelés

A jég enyhítheti a fájdalmunkat és jótékonyan elzsibbaszthatja az idegvégződéseket. Tegyük a jégkockákat zacskóba, majd konyharuhába és szorítsuk az érintett felületre. Ha nem készítettünk be jeget, egy zacskó fagyasztott zöldség vagy hideg ásványvíz is megfelel a célnak.

Sós vizes öblögetés

Nagymamáinktól biztosan tudjuk, hogy a kezdődő torokfájás ellenszere lehet a langyos sós vizes gargalizálás. Szerencsére a fogunk környékének tisztítására is alkalmas.

Fokhagyma

Nem csak a vámpírok ellen hatásos eszköz, hiszen a fájó fog környékének dörzsölésekor is sikeresen kifejti védő, antibakteriális hatását.

Teák és fűszerek

Számos csodaszer bújik még meg a konyhapolcokon: langyos kamilla- és zsályateával tetszés szerint borogathatunk és öblögethetünk, de segítségül hívhatjuk a gyulladáscsökkentő hatásáról évezredek óta ismert kurkumát, gyömbért és szegfűszeget is.

Szponzorált tartalom
A cikk megjelenését támogatta a Helvetic Clinics

Tartalomhoz tartozó címkék: Fog- és szájápolás