Babaápolási tippek első gyermekes anyukáknak

Kétségtelen, hogy a baba születésével sok öröm is költözik a családba. Azonban az újszülött gondozása - különösen az első gyermeknél - gyakran bizonyul kihívásnak. Főként a baba bőrének megfelelő ápolása tűnik nehéznek, mert az nagyon érzékeny. Ez sok odafigyelést igényel, annál is inkább, mivel a csecsemőkori helyes bőrápolás megalapozza, hogy nagyobb korában is egészséges bőre legyen gyermekünknek.

Babaápolási tippek

A legtöbb ember feltételezi, hogy a babák bőre sima, lágy és csodálatos babaillatú. Ez azonban nem mindig van így, mivel egyes babák bőre száraz, érzékeny és pikkelyes, valamint a szülést követően lehetnek elszíneződések is a baba bőrén. Ezek a nem kívánatos körülmények gyakoriak az újszülött időszakban. A jó hír az, hogy van néhány tipp, amellyel segíthetünk ezeken a problémákon és tökéletes ápolást biztosíthatunk kisbabánknak.

 

Gyengéd babaápolók

Összehasonlítva a felnőtt bőrrel, a baba bőre puhább és körülbelül 10-szer vékonyabb is. Érzékenysége miatt hajlamosabb a szárazságra, az allergiára és irritációra. Emiatt fontos a vegyi anyagoktól mentes, gyengéd babaápolók használata. A legideálisabbak a gyógynövényeket tartalmazó készítmények. Ehhez sokszor nem is kell drága pénzeket költenünk, elég ha, tartunk otthon a megfelelő gyógynövényekből egy-két zacskóval és ennek főzetét használjuk fel.

 

Gyógynövények a bababőr ápolásához

Körömvirág krém babáknakAz újszülöttet az első hetekben még nem szükséges fürdetni, elég lehet forralt vízzel vagy kamillateával lemosni. Később tehetünk a fürdővízbe egy kis zabpelyhet – ez segít a puha és illatos bébi bőr megőrzésében.

A kamillatea a kipirosodott, kisebesedett popsira is kiváló segítség lehet. Ugyanúgy, ahogy a levendula és a körömvirág tea vagy kivonat is. Ezeket a gyógynövényeket krémekbe és babaápolókba is beleteszik, mert biztonságosan alkalmazhatók már újszülött kortól is. Válassz olyan babápolókat, melyek tartalmazzák ezeket az értékes gyógynövényeket.

 

Természetes szappanok

A fürdetéshez kiváló alternatívát jelentenek a természetes szappanok, pl. az olíva, avokádó, körömvirág, levendula tartalmúak. Ezek nem szárítják ki a baba bőrét, kellemes illatukkal nyugtatólag hatnak a picire. Mosdatás közben pedig kifejtik bőrvédő, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatásukat.

 

Babaápoló olajok

Babaápoló olajokA fürdetést követően célszerű növényi eredetű olajokat, masszázsolajokat használni, pl. édes mandula olaj, búzacsíra, szőlőmag, jojoba és kókusz olaj. Ez nem csupán a bőrápolást szolgálja. A babák életében nagyon fontos a fizikai kontaktus, az érintés, a beszéd, a simogatás – ezért érdemes külön programmá tenni babánk rendszeres, gyengéd átmasszírozását. Ha meg szeretnénk előzni a pelenka alatti bőr kisebesedését, pirosodását, a bőr kiszáradását, jó szolgálatot tehet a kókusz olaj, aloe kivonat, levendula, kamillavirág, Gyulladáscsökkentő hatásuk miatt is kiválóak.

Babaápoló olajok a webáruházban>>>

 

Popsikrémek

A popsikrémeknél különösen fontos odafigyelni az összetételre, mivel a végbélből rendkívül gyorsan szívódnak fel a hatóanyagok (ezért is hatékonyak a végbélkúpok). A vazelines, paraffinos popsikrémeket is kerüljük, mert ezek egyrészt kőolajszármazékok, másrészt pedig nem engedik levegőzni a baba bőrét, így az könnyen kipirosodik, ekcémás vagy kiütéses lesz.

Természetes popsikrémeket válasszunk, gyulladáscsökkentő, hámosító gyógynövényekkel: levendula, körömvirág, aloe vera. Ha más nincs, kiváló a seha vaj is erre a célra.

Popsikrémek a webáruházban>>>

Újszülöttek bőrápolása

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Baba-Mama