Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A testgyertya használata

Mire jó a testgyertya?

Testgyertya virággalNem fáj, akár otthon is végezhető és számos betegség esetén hatásos lehet. Sokan azonban idegenkednek kipróbálni, mert azt gondolják, ez valami bonyolult dolog és nagy szakértelmet igényel.


Mi is a testgyertya?

A testgyertyázást tulajdonképpen tű nélkül végzett akupunktúrának is mondhatnánk. Ezzel máris összefüggésbe hoztuk egy igen hatékony és lényeges keleti gyógymóddal. A hiedelemmel ellentétben azonban nem az ősi kínaiak nevéhez fűződik a testgyertya feltalálása. Először a hopi és a machigingó indiánok jöttek rá, hogy a gyógyításra használt fakérgeket tölcsérbe hajlítva, közvetlenül a test fájó részére téve, a tetejét meggyújtva gyorsabb gyógyulást lehet elérni. Később ezt a tölcsért továbbfejlesztették és fakéreg helyett különböző gyógynövényekből készítették el. Mivel azonban túl gyorsan égett, méhviaszba mártották, így már sokkal nagyobb hatásfokkal működött.

 

Hogyan működik a testgyertya?

A testedet összefüggő energiacsatornák, úgynevezett meridiánok alkotják. A keleti elmélet szerint ezeken a meridiánokon át áramlik az életerő a testedben. Ha az áramlás akadálymentes, akkor egészséges vagy. Ha azonban az energia áramlása megakad, akkor a tested különböző betegség tüneteket produkálhat. A testgyertyázással az akupunktúrához hasonlóan feloldhatóak ezek a bizonyos energia-blokkok, és helyreállhat a szervezetedben a normális energia áramlás.

testtyertyázásA mozgásszegény életmódnak és a rossz táplálkozási szokásoknak köszönhetően valószínűleg a Te tested is tele van méreganyagokkal. A nyirokrendszeredre túl sok teher hárul, ezért a szervezeted nagyon lassan szabadul a mérgektől. A felhalmozódott mérgek pedig kellemetlen fizikai tüneteket okozhatnak. A testgyertya azért hat, mert elősegíti ezeknek a méreganyagoknak az eltávolítását.

A testgyertya tölcsér alakú, és ez a bizonyos tölcsér alak a „trükk” az egészben. A gyertya alakjának köszönhetően megy ugyanis végbe az a bizonyos „kürtő-hatás”, amelynek köszönhetően távoznak a méreganyagok a testből, és oldódnak az energia blokkok.

Részletezve a folyamatot, nagyjából ez történik: a kezelés során a testre helyezett gyertya felső, szélesebb peremét meggyújtják. Mialatt a gyertya ég, a belsejében lévő levegő felmelegszik, és vákuumhatás keletkezik. Az égés során keletkező füsttel a gyertyát alkotó gyógyító hatású természetes illóolajok, anyagok bejutnak a bőr alá, melyek stimulálják az adott ponton található idegvégződéseket, energiapályákat. Ennek köszönhetően megindul a lerakódott méreganyagok kitisztulása, az adott pont felszabadul, az energiaszintje helyre áll.

Ma már a testgyertya jól bevált természetgyógyászati eszközök közé tartozik, világszerte használják kiegészítő terápiaként a különböző egészségügyi problémáknál.

 Testgyertyák a webáruházban>>>

 

Hogyan használd a testgyertyát otthon?

TestgyertyaLehetőség szerint soha ne egyedül testgyertyázz, kérj hozzá segítséget. Egyrészt könnyebb így, másrészt van olyan, aki a kellemes érzések hatására elalszik gyertyázás közben, és nem lenne szerencsés, ha felgyújtanád a lakást vagy égési sérüléseket szenvednél.

Tisztítsd meg a kezelendő felületet a testeden. A gyertya alsó harmadára húzz egy kör alakú kartont vagy alufóliát, ahová a lepergő hamu eshet. A segítőd a karton vagy az alufólia alatt fogja meg a gyertyát, majd gyújtsa meg a felső, széles peremén. Ezután a gyertya alsó részét helyezze rá a testedre. A segítőd égés közben időnként ollóval távolítsa el a már leégett gyertya-részeket, hogy erősödjön a vákuum-hatás. Célszerű egy pohár vizet is odakészíteni, a levágott gyertyadarabokat rögtön ebbe lehet dobni, így biztosan nem gyullad ki semmi.
 

 

Milyen gyakran végezz testgyertyázást?

Egy testgyertya-kúra általában két hétig tart. Az első héten minden nap, a második héten pedig minden másnap egy gyertya elégetése javasolt a kezelendő testfelületen. Nagyon makacs problémák esetén több kúra is lehetséges, de a kéthetes kúrák között minimum egy, de inkább két hét szünetet kell tartani.

 

Milyen problémák, betegségek esetén segíthet a testgyertya?

 •  testi fájdalmak csillapítása
 • anyagcsere rendellenességek
 • energiablokkok oldása
 • fejfájás, migrénes panaszok
 • feszült állapot, stressz, idegesség
 • mozgásszervi panaszok 
 • méregtelenítés segítése
 • légúti tisztítás
 • női, férfi nemi problémák
 • meddőség
 • ízületi-, reumatikus fájdalmak enyhítése
 • alvászavarok

 Testgyertyák a webáruházban>>>

Mikor ne alkalmazd?

Alapszabály, hogy sérült bőrre, vérző vagy nyílt sebre, szemölcsökre nem szabad helyezni a testgyertyát. Szintén kerülendő a használata az allergiás bőrpír esetén vagy ekcémás bőrfelületen.

Soha ne használj testgyertyát, ha allergiás vagy a gyertya anyagára, vagy a benne lévő hatóanyagokra. Ezeket mindig alaposan olvasd el, mielőtt megvennéd a gyertyát!

3 éves kor alatti gyermekeknél, várandósság, illetve lombikbébi program alatt, tilos a használata. Hajas fejbőrön szintén nem nagyon szabad használni.

Mindig tartsd szem előtt, hogy a testgyertya használata nem helyettesíti a szakorvosi kezelést, de sokat segíthet. Használata előtt érdemes megkérdezned a kezelőorvosod véleményét.

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Alternatív gyógymódok