Aromaterápia I.

Az aromaterápiának azért szántam külön rovatot, mert magam is nagy híve vagyok, és rendszeresen alkalmazom. Szeretném neked megmutatni ennek a módszernek a csodálatosságát és különlegességét, amellyel rövid időre megállíthatod a rohanó világot, amelyben élsz, ellazulást, egyensúlyt és harmóniát teremtve magad körül.

Kezdjük az elején.

Illóolajok a webáruházban>>>

Aromaterápia, illóolajok

Mi is az az aromaterápia?

Az aromaterápia olyan eljárás, amely során virágok, fák, gyümölcsök és gyógynövények aromatikus illóolaját használjuk a test mindhárom szintjének (szellem, test, lélek) gyógyítására, harmonizálására.

Az aromaterápia leginkább az utóbbi néhány évtizedben vált népszerűvé, ennek ellenére semmiképpen sem tartozik az új módszerek közé. Már az ősi Indiában, Egyiptomban és Kínában is ismerték a gyógynövény olajainak jótékony hatásait. A kínai tradíciónak a régmúlttól mind a mai napig töretlenül szerves részét képezi a gyógynövények és a belőlük nyert olajok alkalmazása a gyógyászatban.

Az aromaterápia kifejezés első használata René-Maurice Gattefossé francia vegyész nevéhez fűződik. Gattefossé egyszer véletlenül laboratóriumi munkája közben megégette a kezét, majd a fájdalmát enyhítendő, ösztönösen belemártotta a hozzá legközelebb eső folyadékkal teli edénybe. A tálban levendula olaj volt, melynek hatására az égési seb villámgyorsan meggyógyult, elmaradt bármiféle fertőződés és sebhely sem maradt utána.

Gettefossé attól kezdve a növények és a virágok jótékony tulajdonságainak kutatására szentelte életét. 1926-ban könyvet írt kutatási eredményeiről "Aromathérapie" címmel, mely elnevezést ez a gyógyászati eljárás azóta is viseli. Írásában illóolajnak nevezte egy adott növény vagy növényi rész vízgőzzel lepárolható (desztillálható) illékony vegyületeinek összességét. Ez a meghatározása ma is helytálló.

A desztillálás módszerét egyébként nem Gattefossé találta ki, már jóval korábban ismerték. Egy arab alkimista fedezte fel a X. században. Az első illóolajat rózsából vonták ki. A rózsavíz a keresztes hadjáratok idején terjedt el Európában. A XII. században már parfümöket is gyártottak ennek a módszernek köszönhetően.

 

Csoda az üvegcsében - mi is tulajdonképpen az illóolaj?

Az illóolajokat általában a növény életerejének tartják, és a növény különböző részeiből vonják ki: a virágjából, a kérgéből, a gyökeréből, a terméséből, a gyantájából, a leveleiből. Minden illóolajnak megvan a saját illata és élettani hatása.

A második világháború alatt Gattefossé egyik követője, Dr. Jean Valnet használta fel az aromaterápiát a sebesültek gyógyításához. 1964-ben megjelent Aromaterápia a gyakorlatban” című könyvének köszönhetően vált elfogadottá az aromaterápia, mint alternatív gyógymód.

Illóolajok a webáruházban>>>

 

Az illóolajok titka, avagy hogyan hatnak az illóolajok?

Az aromaterápia felébreszti és felerősíti az életenergiát és a szervezet öngyógyító képességét. Dr. Jean Valnet rájött arra, hogy sokkal hasznosabb természetes állapotukban használni a komplex illóolajokat, mintha a növényekből csak egy-egy hatóanyagot vonnak ki. A teljes természetes esszencia sokkal hatékonyabb, mint csak a fő hatóanyagát felhasználni. Ez a szinergia, vagyis számos tényező együtt hatása. Egyetlen illóolaj felhasználási területe igen széles körű lehet, a benne található számos összetevő miatt. Ugyanígy nemcsak egyféle olaj alkalmas egy bizonyos betegség gyógyítására.

Az illóolajok pozitívan befolyásolják az ember lelki és testi egyensúlyát és a közérzetét, mert megvan az a képességük, hogy közvetlenül az agyra hassanak és onnan számos fiziológiai és pszichikai folyamatot indítsanak el. Ez a hatásmechanizmus elsősorban az olajok belégzése által indul meg. Gattefossé fedezte fel, hogy az illóolajok többsége képes áthatolni a bőrön, és a sejteken kívüli testnedvek az olajokat bejuttatják a vérkeringési és a nyirokrendszerbe. Ennél fogva az olajok bedörzsölés útján, a bőrön keresztül is bejuttathatók a szervezetbe. Ettől a felfedezéstől kezdődően az illóolajok felhasználási módjai igencsak kiszélesedtek: masszázs, aromafürdők, pakolások, gyógynövényes kozmetikumok segítségével az illóolaj a bőrön keresztül is kapcsolatba kerül a kezelendő testrésszel.

Az illóolajok nagy előnye a hagyományos gyógymódokkal szemben, hogy helyesen alkalmazva őket, mellékhatások nélkül használhatóak. Érzékszerveinken keresztül eljutnak az agyhoz, melynek közvetítésével lelki síkon is hatnak, egyensúlyt és harmóniát teremtve test és lélek között.

A rovat további részeiben olvashatsz arról, hogy hogyan állíthatók elő az illóolajok, milyen módokon lehet azokat alkalmazni, illetve, hogy melyik gyógynövény olaját milyen probléma esetén használhatod.

illoolajok-hatasa

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia