Gyógynövény lexikon: Medvehagyma

Gyógynövény lexikon: Medvehagyma

A medvehagyma  a tavasz egyik első és legértékesebb vadon termő gyógynövénye, mely nemcsak gasztronómiai különlegesség, hanem valódi gyógyító erő is rejlik benne. Erőteljes vértisztító, értisztító és immunerősítő hatásáról ismert, emellett segíthet a magas vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében is. Illóolajai és kénes vegyületei révén természetes antibiotikumként működhet a szervezetben. A medvehagymát azonban nemcsak fogyasztani, hanem ismerni is érdemes – különösen, mivel könnyen összetéveszthető mérgező növényekkel. A cikkben bemutatjuk, hogyan használható biztonságosan és hatékonyan ez az illatos, zöld tavaszi kincs. Fedezd fel a medvehagyma rejtett gyógyhatásait és szerepét a természetes egészségmegőrzésben!


Medvehagyma - Allium Ursinum

Medvehagyma felhasználása és gyógyhatásai

Népi elnevezései: sásihagyma, vadfokhagyma

 

A Medvehagyma jellemzői
 

A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. A humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források, erdei patakok mentén, és a hegyvidékeken érzi jól magát. Kertbe is ültethetjük egy árnyékos zugba. Nagy ellipszis alakú, élénkzöld levelei március végén - április elején bújnak ki, fehér virágait pedig májusban pompáznak. Jellegzetes erőteljes fokhagymaillatot áraszt, és íze is hasonló a fokhagymáéhoz. Könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, mert küllemre nagyon hasonlóak. Viszont vigyázzunk, mert a gyöngyvirág minden része mérgező. Csak akkor gyűjtsük, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem keverjük össze a gyöngyvirággal! Ebben leginkább úgy győződhetünk meg, hogy megdörzsöljük a növény levelét. Ha fokhagyma illata van, akkor medvehagymával van dolgunk.

Herbája: zsenge levelei és hagymája

Gyűjtés: a leveleket márciustól májusig érdemes szedni. Hagymáját augusztus végétől októberig gyűjtjük.

A növény hatóanyagai: elsősorban illóolajokat, pl. hagymaolajat tartalmaz, emellett flavnoidokat, folsavat, B- és C-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben.

Hatások: immunerősítő, vérhígító, vérkeringést javító, étvágy javító, székrekedést szüntető, bélféreg hajtó

 

A Medvehagyma gyógyászati felhasználása
 

A medvehagyma nyersen is fogyasztható, így értékes hatóanyagai maradéktalanul kifejtik gyógyhatásukat.
A boltokban szárított, morzsolt levelei kaphatók különféle kiszerelésekben, melyet fűszerként használhatunk, vagy forrázással főzetet készíthetünk belőle és teaként ihatjuk.
Alkoholos kivonatai is őrzik a növény hatóanyagait, ezért étrend-kiegészítőként ez javasolt kúraszerűen.

A fokhagymához hasonló jótékony hatásai vannak a szervezetre. Mivel antibakteriális és antivirális hatású, valamint bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért rendkívül jót tesz az immunrendszerünknek.

Vér- és májtisztító hatású, ezért tavaszi méregtelenítő kúráknál ne feledkezzünk meg róla! Vértisztító hatása miatt krónikus bőrbetegségek – pattanások, aknék, ekcéma, pikkelysömör – esetén is gyógyítólag hat.

Jótékonyan hat az emésztőrendszerre, fokozza máj- és epeműködést, remek étvágyat csinál! Emellett a bélrendszer számára is előnyös: kiűzi a bélférgeket, parazitákat, fokozza a bélműködést, így székrekedés ellen is hatékony.

Tisztítja az ereket, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, vérhígító hatású. Normalizálja a koleszterinszintet.

Teája köhögéscsillapító hatású, torokfájásnál, köhögésnél, megfázásos betegségeknél használhatjuk. Dohányosok számára is javasolt a reggeli köhögések enyhítésére.

 

Elkészítése
 

Nyersen fogyasztva: zsenge leveleit jól tisztítsuk meg, majd aprítsuk kívánt nagyságúra. Keverjük salátákhoz.

Ételek medvehagyma levélből: nyers leveleiből főzeléket, levest, pestot vagy akár szendvicskrémet is készíthetünk. Ezekhez itt találsz kiváló receptötleteket>>>

Medvehagyma tea: szárított leveleiből forrázással készíthetünk főzetet. 2 teáskanál szárított medvehagyma levelet forrázz le 2 dl vízzel, hagyd állni 5 percig, majd leszűrve, langyosan idd meg. Köhögésnél szinte azonnal segít, szünteti a torokfájást, enyhíti a nátha tüneteit. Naponta 2 bögrével igyál meg belőle, maximum két hétig tartson a kúra. Ha szükséges, öblögethetsz vele napjában többször, ha kapar vagy fáj a torkod.

Medvehagyma tinktúra: friss leveleiből és hagymájából is készíthetünk házilag alkoholos kivonatot. Vágd apróra a leveleket vagy a hagymákat, tedd egy üvegbe és önts rá 40%-os pálinkát úgy, hogy jól ellepje. Tedd 14 napra meleg helyre (napra vagy kályha mellé). Két hét elteltével szűrd le és a tiszta levet öntsd egy sötét üvegbe. Naponta 20 cseppet fogyassz belőle folyadékhoz adva, lefekvés előtt. Csak kúraszerűen fogyaszd, maximum 3 hétig!

 

Kombinációk más gyógynövényekkel

Csalán: méregtelenítő, vértisztító hatását fokozhatjuk vele. A csalán is vérhígító hatású, ezért vérhígító gyógyszer szedése mellett ne alkalmazzuk egyiket se!

Kakukkfű: köhögéscsillapító tulajdonságát erősíti ez az illatos gyógynövény.

Fokhagyma, galagonya, fagyöngy: szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását ezek a gyógynövények erősítik, ugyanakkor magas vérnyomás ellen is bevethető ez a kombináció.

Echinacea, csipkebogyó: immunerősítő tulajdonságú gyógynövények, így a téli időszakban nyugodtan kombináljuk őket medvehagymával.

Gyömbér: fura ízű kombináció a kissé csípős gyömbér és a fokhagymára emlékeztető medvehagyma. De hatásukban remek kettőst képeznek, ha emésztési panaszokkal, felfúvódással küszködünk, vagy immunrendszerünket szeretnénk felvértezni. Ráadásul mindkettő remek fűszer is, sülteknél nyugodtan kísérletezzünk ezzel a két csodás fűszernövénnyel! Remek ízt adnak a húsételeknek.

 

Ellenjavallat: Vérhígító gyógyszerek mellett ne fogyasszuk a medvehagymát! Terhesség és szoptatás alatt kérjük ki szakorvos véleményét!

medvehagyma-gyogyhatasa

 

 

Szöllősi Adrienn


Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon

Kapcsolódó tartalmak

A fokhagyma gyógyhatásai

A fokhagyma gyógyhatásai

A fokhagyma ősidők óta kedvelt fűszernövény. Amellett, hogy jellegzetes ízt ad a magyaros ételeknek, gyógyhatásai sem elhanyagolhatók. Leginkább értisztító hatásáról ismert, hatóanyagait szív- és érrendszeri betegségekre kifejlesztett gyógyszerekhez is felhasználják. Kiváló antibiotikus hatása révén immunerősítő. A fokhagyma szagmentes kivonatát étrend-kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük. A fokhagyma kapszula, fokhagyma tinktúra és a fokhagyma olaj előnye, hogy többszörös hatóanyagot tartalmaz, mint amennyi nyers fokhagymát meg bírnánk enni.

Az 5 legjobb immunerősítő gyógytea

Az 5 legjobb immunerősítő gyógytea

Te is szeretnéd elkerülni a náthát és az influenzát? Akkor mindenképpen érdemes beszerezned az alábbi gyógynövény teák egyikét és rendszeresen fogyasztanod a hidegebb évszakokban vagy járványos, vírusos időszakban. Így hatékonyabban védekezhetsz a vírusok és baktériumok támadása ellen.

 

Grapefruitmag csepp – a természetes antibiotikum

Grapefruitmag csepp – a természetes antibiotikum

A grapefruit értékes, természetes antibiotikus anyagokat is hordoz a magjában. A kutatások szerint több száz baktériumtörzset és a gombák többségét képes a grapefruit mag kivonat elpusztítani. Kimutatták, hogy a magból készített kivonat már kis töménységben is ugyanolyan hatásos, mint bármelyik hagyományos antibiotikum.

Így hatékony az immunerősítés a Kínai Orvoslás szerint

Így hatékony az immunerősítés a Kínai Orvoslás szerint

A járványos időszakokban nagyobb gondot kell fordítanunk az immunrendszer erősítésére. Köhögés, láz, izom- és ízületi fájdalom, orrdugulás, tüsszögés, rossz közérzet, gyengeség… Ezek az influenza és a felső-légúti megbetegedések legfőbb tünetei. Még egy átlagos megfázás is eltarthat 6-8 napig, és ha nem is súlyos az állapotunk, a tünetek megkeserítik a mindennapjainkat.

Medvehagyma jótékony hatásai és felhasználási módjai

Medvehagyma jótékony hatásai és felhasználási módjai

A medvehagyma szezon március-áprilisra tehető. A tavasz igazi hírnöke ez a kis növény, amely március végétől zöldell. Számos gyógyhatása és finom íze miatt érdemes gyűjteni és fogyasztani. A medvehagyma felhasználása a konyhában igen változatos, nagyon sokféle, ízletes medvehagymás ételeket készíthetünk belőle, és akár télire is eltehetjük.