Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A fokhagyma gyógyhatásai

A fokhagyma talán a gyógynövényvilág csodaszere. Az ősi egyiptomiak nemcsak bálványozták a fokhagymát, hanem a rabszolgáikat is azzal etették, hogy egészségesek legyenek.

Fokhagyma

Ez a különleges gyógynövény úgyszólván mindenre alkalmas, a fülfertőzések kezelésétől kezdve a szívbajok gyógyításán át, egészen a rákos megbetegedések esetleges kiegészítő kezeléséig. Még tüdőbaj kezelésére is használták, nem is sikertelenül.

Louis Pasteur annak idején néhány gerezd fokhagymát tett egy baktériumtenyészetet tartalmazó petri csészébe. Nagy meglepetésére azt tapasztalta, hogy a fokhagyma valóban elpusztított számos kellemetlen baktériumot.

Az 1950-es években Albert Schweitzer afrikai missziós munkája során fokhagymával kezelt kolerában, tífuszban és amőbás vérhasban szenvedő betegeket. Mindkét világháború alatt, amíg az antibiotikumok még nem álltak rendelkezésre, fokhagymát használtak a harctéren a sebek fertőtlenítésére és az üszkösödés megakadályozására. A szovjet hadsereg olyan nagy mértékben alkalmazta a fokhagymát, hogy el is nevezték „orosz penicillin”-nek.

A fokhagymát véralvadásgátlóként is használják. Kimutatták róla, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor megnöveli a jótékony hatású HDL-ek, az ún. jó koleszterin koncentrációját. A fokhagyma a vérnyomást is csökkenti.

Bizonyíték van arra, hogy a fokhagyma befolyásolni képes a szívinfarktust kapott betegek halálozási arányát. 432 olyan beteget kísértek figyelemmel, akik túlélték a szívinfarktust. A betegcsoport egyik fele naponta 6-10 gerezd fokhagyma kipréselt levét itta meg. A többi beteg placebót kapott. A fokhagymát evők körében 32%-kal kevesebb ismételt szívinfarktus fordult elő és 45%-kal kevesebben haltak meg a szívinfarktust követően rövid időn belül.

Hippokratészről azt tartották, hogy fokhagymát használt a méhrák kezelésére. Ma már tudjuk, hogy a fokhagyma bizonyos ráksejtekre toxikus hatású, és jelenleg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézetben vizsgálják a fokhagyma esetleges rákgyógyító hatását. Az Intézet Olaszország és Kína 4000 lakosán végzett újabb felmérése szerint, azok körében, akik sok fokhagymába és más hagymafélékben dús ételt fogyasztanak, kisebb volt a gyomorrák előfordulási aránya, mint azoknál, akik távol tartják maguktól ezeket az illatos növényeket.

A fokhagymaolaj enyhítheti a fejfájást, és jó hatással lehet enyhébb bőrbántalmakra. Mindezeken felül a fokhagyma jót tesz az emésztésnek.

 

A fokhagyma gyógyhatásai

  • A vérnyomás és a vér lipidszint csökkentése révén védelmet nyújthat a szívinfarktus ellen
  • Hozzásegít a fertőzések leküzdéséhez
  • Bizonyos típusú ráksejteket képes elpusztítani
  • Kitűnő emésztést javító szer
  • Elősegíti a bélgázok csökkentését és megkönnyíti távozásukat a szervezetből

 

Fokhagyma gerezdek


Hogyan használhatod a fokhagymát?

Fokhagyma gerezdek

Természetesen leghatékonyabb, ha nyersen eszed. Azonban illóolaja annyira erős, hogy rendszeres fogyasztásával a bőrödön keresztül is párolog, furcsa testszagot kölcsönözve. Kísérlettel igazolták, hogy ha fokhagymával bedörzsölöd a talpadat, 5-10 percen belül érezhető lesz a leheleteden. A fokhagyma gerezdek néhány perces pörkölése vagy párolása azonban segít megszabadulni a fokhagyma szagától és utóízétől. Naponta 2-3 gerezd főtt fokhagyma elfogyasztása maximális hatást fejt ki az egészséged megőrzésében.

Fokhagyma kapszula

A kapszulákba általában a fokhagyma olaját zárják, melyből kivonják a jellegzetes illatanyagokat. Így nem érződik a bőrödön vagy a leheleteden, még rendszeres fogyasztása mellett sem. Viszont a fokhagyma összes jótékony hatóanyagát tartalmazzák, ezért gyógyhatásuk vetekszik a nyers növényével.

Fokhagymaolaj külsőleg

A fokhagymaolajból néhány cseppet a fülbe cseppentve, nagyon hatékony fülfájás ellen.

Rándulás, izomfájdalmak és enyhébb bőrbántalmak esetén (pl. ekcéma) naponta többször dörzsöld be vele az érintett területet. A fokhagymaolaj a bőrön át gyorsan és nagy arányban szívódik be, így jó hatásfokkal alkalmazható ezeknél a problémáknál.

 

Fokhagyma olajban


Lehet-e veszélyes a fokhagyma?

A fokhagyma nagyon egészséges gyógy- és fűszernövény. Rendszeres fogyasztásánál azonban érdemes megfogadnod néhány tanácsot.

Tudnod kell, hogy a hagymafélék alapvetően hígítják a vért, ezért is lehet velük hatékonyan megelőzni a vérrögképződést, és ezzel elejét venni például a trombózisnak. Ha azonban műtétre, vagy bármilyen más sebészeti vagy fogászati beavatkozásra készülsz, érdemes előtte felfüggesztened egy-két héttel a hagymakúrát, mivel fokozott vérzést és lassabb véralvadást idézhet elő.

Naponta több mint 10 gerezd fokhagyma elfogyasztása mérgező hatású lehet, és allergiás reakciót válthat ki.

Szoptató anyák ne egyenek fokhagymát, mert a hatóanyagai átjutnak az anyatejbe és a csecsemőnél kólikát okozhatnak.

Ha azonban mértéket tartasz és odafigyeléssel fogyasztod a fokhagymát, akkor kiváló egészségre tehetsz szert: immunrendszered erős lesz, kordában tarthatod a koleszterinedet, és maximálisan óvhatod a szív- és érrendszeredet.

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Természet patika