A fokhagyma ősidők óta kedvelt fűszernövény. Amellett, hogy jellegzetes ízt ad a magyaros ételeknek, gyógyhatásai sem elhanyagolhatók. Leginkább értisztító hatásáról ismert, hatóanyagait szív- és érrendszeri betegségekre kifejlesztett gyógyszerekhez is felhasználják. Kiváló antibiotikus hatása révén immunerősítő. Az ősi egyiptomiak egyenesen bálványozták a fokhagymát jótékony hatásai miatt, még a rabszolgáikat is azzal etették, hogy egészségesek legyenek. A fokhagyma szagmentes kivonatát étrend-kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük. A fokhagyma kapszula, fokhagyma tinktúra és a fokhagyma olaj előnye, hogy többszörös hatóanyagot tartalmaz, mint amennyi nyers fokhagymát meg bírnánk enni.
Ez a különleges gyógynövény úgyszólván mindenre alkalmas, a fülfertőzések kezelésétől kezdve a szívbajok gyógyításán át, egészen a rákos megbetegedések esetleges kiegészítő kezeléséig. Még tüdőbaj kezelésére is használták, nem is sikertelenül.
A fokhagyma már bizonyított
Louis Pasteur annak idején néhány gerezd fokhagymát tett egy baktériumtenyészetet tartalmazó petri csészébe. Nagy meglepetésére azt tapasztalta, hogy a fokhagyma valóban elpusztított számos kellemetlen baktériumot.
Az 1950-es években Albert Schweitzer afrikai missziós munkája során fokhagymával kezelt kolerában, tífuszban és amőbás vérhasban szenvedő betegeket. Mindkét világháború alatt, amikor még az antibiotikumok nem álltak rendelkezésre, fokhagymát használtak a harctéren a sebek fertőtlenítésére és az üszkösödés megakadályozására. A szovjet hadsereg olyan nagy mértékben alkalmazta a fokhagymát, hogy el is nevezték „orosz penicillin”-nek.
A fokhagymát véralvadásgátlóként is használják. Kimutatták róla, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor megnöveli a jótékony hatású HDL-ek, az úgynevezett jó koleszterin koncentrációját. A fokhagyma a vérnyomást is csökkenti.
Bizonyíték van arra, hogy a fokhagyma javítani képes a szívinfarktus túlélési arányát. 432 olyan beteget kísértek figyelemmel, akik túlélték a szívinfarktust. A betegcsoport egyik fele naponta 6-10 gerezd fokhagyma kipréselt levét itta meg. A többi beteg placebót kapott. A fokhagymát evők körében 32%-kal kevesebb ismételt szívinfarktus fordult elő és 45%-kal kevesebben haltak meg a szívinfarktust követően rövid időn belül.
Hippokratészről azt tartották, hogy fokhagymát használt a méhrák kezelésére. Ma már tudjuk, hogy a fokhagyma bizonyos ráksejtekre toxikus hatású, és jelenleg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézetben vizsgálják a fokhagyma esetleges rákgyógyító hatását. Az Intézet Olaszország és Kína 4000 lakosán végzett újabb felmérése szerint, azok körében, akik sok fokhagymába és más hagymafélékben dús ételt fogyasztanak, kisebb volt a gyomorrák előfordulási aránya, mint azoknál, akik távol tartják maguktól ezeket az illatos növényeket.
A fokhagymaolaj enyhítheti a fejfájást, és jó hatással lehet enyhébb bőrbántalmakra. Mindezeken felül a fokhagyma jót tesz az emésztésnek.
Értisztító hatású, rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés
Vérnyomáscsökkentő
Vérhígító hatása révén segíthet megelőzni a vérrögképződést és a trombózist
Hozzásegít a fertőzések leküzdéséhez, antibiotikus hatású
Bizonyos típusú ráksejteket képes elpusztítani
Kitűnő emésztést javító szer, jó hatással van a belekre
Elősegíti a bélgázok csökkentését és megkönnyíti távozásukat a szervezetből
Hogyan használhatod a fokhagymát?
Fokhagyma gerezdek
Természetesen leghatékonyabb, ha nyersen eszed. Azonban illóolaja annyira erős, hogy rendszeres fogyasztásával a bőrödön keresztül is párolog, furcsa testszagot kölcsönözve. Kísérlettel igazolták, hogy ha fokhagymával bedörzsölöd a talpadat, 5-10 percen belül érezhető lesz a leheleteden. A fokhagyma gerezdek néhány perces pörkölése vagy párolása azonban segít megszabadulni a fokhagyma szagától és utóízétől. Naponta 2-3 gerezd főtt fokhagyma elfogyasztása maximális hatást fejt ki az egészséged megőrzésében.
Fokhagyma kapszula
A kapszulákba általában a fokhagyma olaját zárják, melyből kivonják a jellegzetes illatanyagokat. Így nem érződik a bőrödön vagy a leheleteden, még rendszeres fogyasztása mellett sem. Viszont a fokhagyma összes jótékony hatóanyagát tartalmazzák, ezért gyógyhatásuk vetekszik a nyers növényével. Ha nem akarsz fokhagyma szagot árasztani, vagy a gyomrod nem bírja a fokhagymát, mindenképpen érdemes étrend-kiegészítő formájában fogyasztanod.
Fokhagyma olaj külsőleg és belsőleg
A fokhagyma olajból néhány cseppet a fülbe cseppentve, nagyon hatékony fülfájás és fülzúgás ellen.
Rándulás, izomfájdalmak és enyhébb bőrbántalmak esetén (pl. ekcéma) naponta többször dörzsöld be vele az érintett területet. A fokhagyma olaj a bőrön át gyorsan és nagy arányban szívódik be, így jó hatásfokkal alkalmazható ezeknél a problémáknál.
Az étkezésre szánt fokhagyma olajat tehetjük salátákra vagy pácolhatunk vele húsokat, de nyugodtan fogyaszthatjuk étrend-kiegészítőként is. Napi 1-2 kávéskanálnyi segít megelőzni a fertőzéseket és támogatja a szív- és érrendszerünk egészségét.
A fokhagyma nagyon egészséges gyógy- és fűszernövény. Rendszeres fogyasztásánál azonban érdemes megfogadnod néhány tanácsot.
Tudnod kell, hogy a hagymafélék alapvetően vérhígító tulajdonságúak, ezért is lehet velük hatékonyan megelőzni a vérrögképződést, és ezzel elejét venni például a trombózisnak. Ha azonban műtétre, vagy bármilyen más sebészeti, illetve fogászati beavatkozásra készülsz, érdemes előtte felfüggesztened egy-két héttel a hagymakúrát, mivel fokozott vérzést és lassabb véralvadást idézhet elő.
Szintén elővigyázatosságot igényel rendszeres és nagy mennyiségű fogyasztása, vagy fokhagyma kapszula kúraszerű szedése, ha vérhígító gyógyszert szedsz. Ebben az esetben ugyanis fokozza annak vérhígító hatását.
A fokhagyma erős vérnyomáscsökkentő. Ha egy nyers fokhagyma gerezdből egy kis szeletet 5-10 percen át a nyelved alatt tartasz, a nyálkahártyán keresztül gyorsan felszívódik a hatóanyaga és ennyi idő alatt is képes jelentősen levinni a vérnyomást. A fokhagyma kapszulák szintén vérnyomás csökkentő hatásúak, ezért ha nagyon alacsony a vérnyomásod, vagy vérnyomás csökkentő gyógyszert szedsz, lehetőleg ne vidd túlzásba a fokhagyma fogyasztását!
Rendszeresen, naponta több mint 10 gerezd fokhagyma elfogyasztása mérgező hatású lehet, és allergiás reakciót válthat ki.
Szoptató anyák ne egyenek fokhagymát, mert a hatóanyagai átjutnak az anyatejbe és a csecsemőnél kólikát okozhatnak.
Refluxban szenvedőknek sem ajánlott a nyers fokhagyma fogyasztása, mert erős illóolajai fokozhatják a a refluxos panaszokat. A fokhagyma illóolajai ugyanis visszajuthatnak a nyelőcsőbe és a szájüregbe, maró, csípő érzést okozva.
Ha azonban mértéket tartasz és odafigyeléssel fogyasztod a fokhagymát, akkor kiváló egészségre tehetsz szert: immunrendszered erős lesz, kordában tarthatod a koleszterinedet és a vérnyomásodat, és maximálisan óvhatod a szív- és érrendszeredet.
Legnépszerűbb fokhagyma kapszula a webáruházunkban:
A grapefruit magcsepp az egyik legismertebb természetes antibiotikum, amely hatékonyan veszi fel a harcot több száz baktériumtörzzsel és a gombák többségével szemben. Kutatások igazolják, hogy a grapefruitmag kivonat már kis mennyiségben is erőteljes fertőtlenítő és immunerősítő hatással bír, így kiváló alternatívát kínál a hagyományos antibiotikumok mellett. Fedezd fel, hogyan támogathatja egészségedet ez a különleges növényi kivonat!
A fehér fagyöngy évszázadok óta különleges helyet foglal el a népi gyógyászatban – nem csupán misztikus múltja, hanem figyelemre méltó gyógyhatásai miatt is. Ez az örökzöld félélősködő növénybár a fák számára kártékony, az emberi szervezetre igen csak jótékony: támogatja a keringést, szabályozza a vérnyomást és erősíti az immunrendszert. De vajon mit mond erről a modern fitoterápia? Hogyan érdemes alkalmazni, és mikor lehet kifejezetten áldásos a használata? Ebben a cikkben a fehér fagyöngy rejtett erejét tárjuk fel, tudományos és tapasztalati alapon. Fedezd fel velünk ezt a különös, ám annál értékesebb gyógynövényt!
A magas vérnyomás, más néven hipertónia, csendes gyilkosként is ismert, hiszen gyakran tünetmentes, mégis súlyos szövődményekhez vezethet, mint például a szívroham, a stroke, a veseelégtelenség és a látásvesztés. Szerencsére számos természetes módszer létezik, amelyekkel kiegészítheted az orvosi kezelést, sőt, enyhébb esetekben akár önmagukban is segíthetnek a vérnyomás normalizálásában. A természetes módszerek alkalmazása előtt azonban mindenképpen konzultálj kezelőorvosoddal, hogy kizárjátok az esetleges kockázatokat és kölcsönhatásokat a gyógyszereiddel! A természetes megoldások nem helyettesítik az orvosi kontrollt és az esetleges gyógyszeres terápiát, csupán kiegészíthetik azt. Az egészséges életmód és a rendszeres orvosi ellenőrzés együttesen járulhatnak hozzá a vérnyomás optimális szinten tartásához.
Az ezüstöt az ókor óta használják élelmiszerek tartósítására és fertőtlenítő szerként. Nem véletlenül. Az ezüstről bebizonyosodott, hogy a legtöbb kórokozó nem tud megélni a jelenlétében. Több mint 650 féle baktériumot, vírust és gombát képes elpusztítani rövid idő alatt. Ezt a tulajdonságát fedezték fel újra és állították az egészségvédelem szolgálatába. Ezüst kolloid oldat formájában szinte minden bioboltban és gyógyszertárban elérhető termék. De mire jó pontosan és hogyan működik? Erre adunk választ blogunkban.
A medvehagyma szezon március-áprilisra tehető. A tavasz igazi hírnöke ez a kis növény, amely március végétől zöldell. Számos gyógyhatása és finom íze miatt érdemes gyűjteni és fogyasztani. A medvehagyma felhasználása a konyhában igen változatos, nagyon sokféle, ízletes medvehagymás ételeket készíthetünk belőle, és akár télire is eltehetjük.
A természet számos olyan gyógynövényt tartogat, melyek hatékonyan csökkentik a vérnyomást. Előnyük a gyógyszerekkel szemben, hogy teljesen természetesek, nem lehet hozzászokni, általában nincs mellékhatásuk és számos szív- és érrendszeri betegség esetén is jótékonyan hatnak.