Így hatékony az immunerősítés a Kíni Orvoslás szerint

Így hatékony az immunerősítés a Kíni Orvoslás szerint

A járványos időszakokban nagyobb gondot kell fordítanunk az immunrendszer erősítésére. Köhögés, láz, izom- és ízületi fájdalom, orrdugulás, tüsszögés, rossz közérzet, gyengeség… Ezek az influenza és a felső-légúti megbetegedések legfőbb tünetei. Még egy átlagos megfázás is eltarthat 6-8 napig, és ha nem is súlyos az állapotunk, a tünetek megkeserítik a mindennapjainkat.

Természetes Immunerősítés a kínai orvoslás szerint

 

Mit tehetünk a gyorsabb gyógyulás érdekében?

A nyugati- és a keleti orvoslás is egyetért abban, hogy akár megelőzésképpen, akár a betegségből történő gyorsabb felépülés érdekében erősíteni kell az immunrendszerünket. A nyugati orvoslás szerint ez leginkább a vitamin tabletták szedését, ágynyugalmat és sok folyadék fogyasztását jelenti. A légúti megbetegedéseknél csak a légutak kezelésére összpontosít: lázat és köhögést csillapít, a letapadt váladék felszakítását célozza, a torok gyulladását és fájdalmát enyhíti.

A keleti orvoslás azonban ettől átfogóbb szemlélettel tekint az immunrendszerre és a légutak megbetegedéseire is.

A kínai orvoslás (TCM) szerint minden szervünknek van egy társszerve (Jin és Jang). A tüdő kapcsolt párja a kínai orvoslás rendszerében a vastagbél. Utóbbi feladata a bőrön és a nyálkahártyákon zajló anyagcsere-folyamatok biztosítása: a tápanyagok felvétele és az elhasznált vagy szennyezett anyagok kiválasztása. A felső légúti fertőzések, valamint az allergiák először a vastagbél funkcióját zavarják meg, ezután következik társszerve, a tüdő.

Közérthetőbben: nem akkor kezdődik a betegség, amikor a légúti fertőzés tünetei megjelennek. A folyamat már sokkal korábban elkezdődik a bélrendszerben, amelyre emésztési panaszok, hasmenés vagy székrekedés, étvágytalanság és fáradékonyság hívhatják fel a figyelmet. A megfelelő táplálkozás kulcskérdés az egészséges immunrendszer szempontjából.

A TCM szerint a felső légúti panaszok és a köhögés a tüdő szárazságára utalhatnak, mely komolyabb betegségekhez vezethet. Ennek megelőzésére alkalmasak a fehér húsú gyümölcsök és zöldségek. Rendszeresen együnk körtét, fehér szőlőt, uborkát, tökféléket, főként a szezonjuk idején.

 

Szüntessük meg a székrekedést!

A hidegebb évszakokban kevesebbet mozgunk és a rostdús ételek helyett több zsíros, fűszeres ételt eszünk. Emiatt könnyen székrekedést kaphatunk, amely a tüdőre is hatással van, és váladékképződéssel járó légúti betegségek kialakulásához vezethet. A szűztea orvosolhatja a székrekedést. Fogyasszuk mézzel ízesítve, mert a méz segíti a méreganyagok kiürülését és fertőtlenítő hatású is.

 

Fokozzuk a fehérjebevitelt!

A hagyományos kínai orvoslásban az immunerősítés fontos eszköze a megfelelő fehérjebevitel. A hal és a tyúkhús fontos fehérjeforrások. Együnk minél többet belőlük akár leves, akár sült vagy párolt formában. A zöldségekkel se fukarkodjunk! Ha nyersen vagy gyengén párolva fogyasztjuk a húsok mellé, rengeteg vitaminnal tölthetjük fel szervezetünket.

Az olajos magvak szintén kiváló fehérjeforrások, emellett nagyon sok ásványi anyag és vitamin is megtalálható bennük. Érdemes ezért naponta egy-egy maréknyi diót, mogyorót, mandulát vagy pisztáciát elfogyasztani.

 

Méregtelenítő ételek

A téli időszakra fogyókúra időzítése csak akkor javasolt, ha immunrendszerünk megfelelően működik, viszont a méregtelenítésre mindenképpen érdemes gondot fordítanunk a hideg évszakban is. Az erőteljes méregtelenítő kúrákat halasszuk tavaszra, a téli időszakban olyan zöldségeket fogyasszunk, amelyek antivirális és antibakteriális hatásúak.

Ilyen például a méz, amely nagyszerűen elősegíti a méreganyagok eltávozását a szervezetből. Fertőtleníti a torkot, védi a száj nyálkahártyáját a fertőzést okozó mikróbáktól. Naponta többször együnk egy-egy kiskanál jó minőségű mézet, és lassan forgassuk körbe a szánkban, mielőtt lenyeljük. Tehetjük langyos teába is, vagy fogyaszthatjuk vajas kenyérre kenve is.

A fokhagyma is kiváló vírusölő, de főzve veszít hatékonyságából, ezért ha lehet, nyersen fogyasszuk. A zúzott fokhagyma mézbe keverve kiváló immunerősítő! Egy kávéskanálnyit együnk belőle esténként.

Az algafélék is nagyszerű méregtelenítők, emellett rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Legjobb, ha por formájában vásároljuk meg és italhoz keverve fogyasztjuk. Így a téli folyadékpótláshoz is hozzájárulunk.

Immunerősítő teák a webáruházban>>>

 

Tudatosan készülj az esti pihenésre!

A szervezetednek szüksége van az éjszakai feltöltődésre. Ha nem minőségi a pihenésed, a tested sem tud regenerálódni, így igen hamar legyengülsz és betegségeknek teszed ki magad.

A kínai orvoslás szerint este 8 óra után érdemes tudatosan felkészíteni a testet és a lelket a pihenésre. Javasolt lefekvés előtt nyugtató zenét hallgatni; a komoly, nehéz beszélgetéseket reggelre halasztani, könnyű vacsorát fogyasztani, egészséges italokat inni és savanyú gyümölcsöket (galagonya bogyót, narancsot) enni, amelyek hozzájárulnak a megfelelő emésztéshez, ezáltal a pihentető alvás élményéhez. Mivel a hideg ételek energiát vonnak el a szervezettől, ezért kerülendők az esti időszakban.

A mély pihentető alvást segítheti a levendula illóolaj párologtatása a hálószobában, vagy egy kellemes levendulás aromafürdő lefekvés előtt.

Az elektronikus berendezéseket kapcsold ki a hálószobában, ne villogjon semmi (se a telefon, se a TV készülék készenléti állapotát jelző fény). Iktass ki minden zajt keltő berendezést is: semmi ne zúgjon, kattogjon vagy sípoljon a hálószobádban vagy annak közelében.

A téli időszakban érdemesebb korábban lefeküdni, korábban felkelni reggel és szabad levegőn többet mozogni. Ha mély légzőgyakorlatokat végzünk a szabadban, a friss, oxigéndús levegő kitisztítja a tüdőnket. A túlzott mértékű izzadás azonban a téli, hűvös időben már kerülendő, mivel az káros lehet a tüdőre és könnyen megfázást okozhat.

Összeállította: Szöllősi Adrienn

Felhasznált források: www.paramedica.hu
www.tgy-magazin.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Alternatív gyógymódok