Hogyan nyaraljunk magas vérnyomással?

Hogyan nyaraljunk magas vérnyomással?

A nyaralás nem csak a felhőtlen pihenés és kikapcsolódás. A nyaralási előkészületek és az utazás bizony izgalmakkal, stresszel jár. A magas vérnyomással élőknek érdemes felkészülniük, és betartani néhány fontos szabályt, hogy a nyaralás valóban kellemes élmény legyen.

Nyaralás magas vérnyomással

 

Gyógyszer szedési szabályok

  1. Ne függeszd fel a gyógyszerszedést! - Ha vérnyomás problémádra rendszeresen gyógyszert szedsz, az első dolgod legyen, hogy beteszed a csomagba. Ha a nyaralás alatt hajlamos vagy elfelejteni a gyógyszerek bevételét, írj emlékeztetőt a mobilodba, így az mindig jelezni fog, amikor eljön a gyógyszer bevételének ideje.
  2. A nyaralás előtt még időben írasd fel orvosoddal a gyógyszereidet, ha úgy látod, hogy fogytán van! Ha a csomagoláskor tudatosul benned, hogy nincs elegendő tablettád, akkor már késő. Ne indulj el nélküle!
  3. Ne a nyaralás előtti pár napban válts gyógyszert! – Ha az orvosod éppen a nyaralásod előtt javasol neked másik gyógyszert az eddig szedett helyett, mindenképpen tájékoztasd, hogy nemsokára elutazol. Egy ismeretlen gyógyszernek lehetnek olyan mellékhatásai, ami miatt gyomor- bélrendszeri panaszok, allergia vagy más tünetek jelentkezhetnek. Ezt semmiképpen ne kockáztasd a nyaralásod alatt! Kérd meg az orvosodat, hogy a megszokott gyógyszeredet írja fel.
  4. Járj utána és kérdezd meg orvosod, hogy az általad szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszer rendben van-e? Hallottuk, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés- egészségügyi Intézet 2018. június 29-vel 27 db terméket hívott vissza a gyártásból, ezeknek nagy része vérnyomáscsökkentő tabletta. Itt meg tudod nézni a visszahívott termékek listáját: Felfüggesztett termékek
  5. Ne a nyaralás előtt kezdj természetes módszerekkel kísérletezni! –A természet sok olyan gyógynövényt adott, amelyek természetes megoldást nyújthatnak magas vérnyomás esetén. Ilyenek többek között a fokhagyma, a galagonya és a fehér fagyöngy is. Ezeket azonban nem alkalmazhatod a gyógyszerek helyett! A fokozatosság elvét be kell tartanod, és nem árt a kezelőorvosodat is tájékoztatni, ha alternatív megoldásokat alkalmazol. Ráadásul a gyógynövények általában nem azonnal hatnak, ezért azonnali megoldást semmiképpen sem jelenthetnek egy kiugró vérnyomás érték esetén! Szóval nyaralás előtt és alatt mindenképpen maradj a gyógyszereidnél.

 

Étkezési tippek

Nyaralás alatt máshogyan étkezünk. Kipróbálunk különleges ételeket, többet eszünk, gyakrabban fogyasztunk alkoholt, édességeket, sós nasikat.

Az alkohol és a sós ételek mind vérnyomás növelő hatásúak, ezért ezekkel tarts mértéket, amennyire csak lehet. Az alkohol ráadásul a gyógyszerek hatását is csökkentheti, ezért is érdemes kerülni. A sajtok, chipsek, pattogatott kukorica, kenyérfélék fogyasztását érdemes visszafogni, mert nagyon magas a sótartalmuk.

Sokan a friss zöldségeket is sózzák – pl. a paradicsomot, paprikát, hagymát - pedig a zöldségeknek van valamennyi sótartalmuk egyébként is. Hagyd el nyugodtan a sót, meglátod, sokkal finomabbak így a zöldségek és a vérnyomásodra is vigyázol így!

 

Kerüld a stresszt, amennyire lehet!

A stresszt nem csak negatív élmények válthatják ki. A megváltozott környezet, a rengeteg élmény szintén stresszes állapotban tartja a szervezetet. Igaz, ezek nem azonnal és hirtelen emelik a vérnyomást, de olyan változásokat indíthatnak el a szervezetben, melyek hosszútávon a vérnyomásra is hatnak.

Mindig pihenj eleget! Úgy szervezzétek meg a napi programokat, hogy közben mindig legyen idő egy-egy órácskát lepihenni, így a szervezeted tud regenerálódni, a vérnyomásod pedig normalizálódni. Érdemes például délelőtt várost nézni, vagy meglátogatni egy nevezetességet, délután pedig strandolni. Így a parton van lehetőség ejtőzni.

Ha az időjárás, vagy a nyaralás helyszíne nem teszi lehetővé a strandolást, akkor pedig érdemes úgy szervezni a programokat, hogy ebéd után a szállásra visszatérve töltsetek el legalább egy órát a következő program előtt.

 

Mozogj a nyaralás alatt is!

Ha nem vagy az aktív pihenés híve, hanem a olyan parton fekvős típus vagy, akkor is érdemes minden napra egy kis aktivitást beiktatni. Egy-egy óra séta, biciklizés vagy úszás jó hatással van a vérkeringésre és ezáltal az egészségre is.

magas vernyomas ellen

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek