Vérnyomáscsökkentő természetes illóolajok

Vérnyomáscsökkentő természetes illóolajok

 

A magas vérnyomásnak sokféle oka lehet, ezért mielőtt bármilyen otthoni kezelésbe kezdenél, célszerű a kiváltó okot tisztázni. Fontos, hogy bármilyen módszer mellett döntesz is, mindig az oki kezelést kell megcélozni, hiszen a magas vérnyomás lényegében csak egy tünet. Persze magával a tünettel is foglalkozni kell, hiszen a tartósan magas vérnyomás, vagy a hirtelen túl magasra szökő vérnyomás számos kockázati tényezővel jár, és súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

Az aromaterápia elsősorban a stressz okozta magas vérnyomáson segíthet. A stressz szinte minden korosztályban jelen van. Stressz miatti vérnyomás ingadozást legtöbbször 40 éves korunk körül kezdünk el tapasztalni, főként, ha erre öröklött hajlamunk van. Ha ez gyakran előfordul, komoly szív- és érrendszeri betegségek kialakulását idézheti elő, nagyon súlyos esetben akár agyvérzéshez is vezethet. Ezért fontos, hogy mindenképpen igyekezzünk csökkenteni a stresszt minden rendelkezésünkre álló módszerrel: stresszoldó gyógynövényekkel, jógával, agykontrollal, stresszkezelő légzéstechnikával, masszázzsal vagy aromaterápiával.

 

Vérnyomáscsökkentő illóolaj keverék

Ebbe az illóolaj keverékbe olyan természetes illóolajokat válogattunk össze, amelyek nem csak a vérnyomásra vannak hatással, de a kiváltó okot, a stresszt is csökkentik.

  • 10 csepp citromolaj - nyugtató hatása mellett szív- és érfalerősítő, valamint vérnyomás szabályozó hatású is.
  • 10 csepp levendulaolaj – kiváló stresszoldó és alvást segítő. Szívidegesség (szapora szívverés) esetén is jótékony, emellett vérnyomáscsökkentő hatású is.
  • 8 csepp zsálya illóolaj – elsősorban vérnyomáscsökkentő, de feszültségoldó is.
  • 8 csepp ilang-ilang olaj – egy nőies illatú, leginkább vágyfokozó hatásáról ismert illóolaj ez. Kevesen tudják viszont, hogy csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, nyugtatja a légzést.
  • 4 csepp majorannaolaj - a legtöbben fűszerként ismerjük ezt a gyógynövényt, melynek illóolaja értágító és vérnyomáscsökkentő hatással bír. 

A  fenti illóolajokból a megadott mennyiséget tedd egy kis üvegcsébe és jól rázd össze. Az aromalámpa vizébe csöpögtess a keverékből 4-6 cseppet alkalmanként. Ha van rá lehetőséged, akkor munkavégzés közben a munkahelyeden, vagy a stresszt okozó tevékenység közben is alkalmazhatod, hogy megelőzd a stresszt és a vele együtt járó magas vérnyomást.

A keverékből aromafürdőt is készíthetsz, ha a fürdővizedhez teszel 5-8 cseppet belőle. Legalább 20-30 percet tölts a vízben relaxálva. Óvatosan szállj ki a kádból, mert a meleg víz és az illóolajok hatására leeshet a vérnyomásod, és megszédülhetsz.

 

Vérnyomáscsökkentő masszázsolaj

A megadott mennyiségű illóolajokat add hozzá a jojoba vagy mandulaolajhoz és rázd össze alaposan. Finom mozdulatokkal végezz a keverékkel masszírozást. Ha nincs segítséged, akkor célszerűen a lábszáradat, a karodat, a nyakadat és a válladat masszírozd át az olajjal finoman, nyugodt mozdulatokkal. Közben hallgass relaxáló zenét, ami segít az ellazulásban. A masszázst követően pihenj legalább 30-60 percet nyugodtan, ellazulva.

 

Vérnyomáscsökkentő krém

Az illóolajokat a megadott mennyiségben keverd a folyékony halmazállapotú kókuszolajhoz. Ez nem lehet probléma, hiszen a kókuszolaj szobahőmérsékleten folyik. Ha esetleg hűtőben tartod, a keverék elkészítése előtt néhány órával vedd ki, hogy cseppfolyóssá váljon. Semmiképpen ne melegítsd fel, mert ha meleg, netán forró olajhoz adod hozzá az illóolajokat, azok nagy része el fog párologni a meleg hatására.

A keveréket viszont célszerű hűvösebb helyre tenni, hogy krémes állagú legyen. Szükség esetén kenj belőle egy kis mennyiséget a halántékodra, a csuklód belső részére vagy az orrod alá. Perceken belül érezni fogod a jótékony hatását.

vernyomascsokkento-illoolajok

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Aromaterápia