Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Vajon a cukor vagy a zsír a károsabb?

Kockacukrok

Ha egy nő frizurát változtat, szokás világrengető változásokat feltételezni a háttérben. És valóban. Ideért az igazság. Amikor Michelle Obama új frizurával lépett a kamerák elé egy merőben új világnézettel rukkolt elő. Ez az új ideológia – legalábbis számomra – jóval sarkosabb, mint a régi.

A first lady új szabályok bevezetését szorgalmazza az élelmiszeriparban. Olyan címkék használatát, amelyek a figyelmet az étkezési zsírokról a legalább annyira kártékony hozzáadott cukrokra irányítanák.

Nagy nap ez a zsírok számára.

Évekig az első számú közellenségnek számítottak. Ezennel kimondatott, hogy nem bűnösök, sőt egyenesen hasznosak. Amikor a második világháborút követően ugrásszerűen megnőtt a kórosan elhízottak száma, a táplálkozáskutatók abban bíztak, hogy ha visszaszorítják a zsírfogyasztást, az alacsonyabb kalória bevitel gátat szab a hízási hullámnak. Az egészséges táplálkozás jegyében a nyolcvanas évektől csökkentett zsírtartalmú „light” termékeket dobtak piacra az élelmiszergyárak.

Ma már tudjuk, hogy sok vitamin eleve zsírban oldódik, a zöldségekben található tápanyag is jobban be tud épülni, ha kevés – akár állati eredetű – zsírral keveredik. Az amerikai first lady és a WHO azt szeretné elérni, hogy a fő energia- és tápanyagszállítónk ne a cukor, hanem a zsírsavak legyenek.

Ez nem lesz egyszerű. Az utóbbi három évtizedben a gyártók ugyan drasztikusan csökkentették az élelmiszerek zsírtartalmát, ám ezzel párhuzamosan növelték a hozzáadott cukrok arányát. Elvégre valamivel jól is kell lakni. Csaknem tízszer annyi cukrot fogyasztunk, mint dédanyáink.

Kockacukor kanálonMichelle Obama bejelentése azért is forradalmi, mert a táplálkozástudományi kutatások részben az élelmiszer-ipari konszernek támogatásától függnek.

A finomított cukorral kapcsolatban legfeljebb a fogszuvasodás és az elhízás veszélyeit szokás emlegetni, holott a tudósok már régóta csak „fehér méregként” emlegetik. Magáért beszél az a nem túl széles körben publikált würzburgi kutatás, amely kimutatta, hogy a cukor emésztésekor nagy mennyiségű tejsav keletkezik a szervezetben, amely védi a daganatos sejteket és gyengíti az épeket, ezért rákos betegeknek szénhidrátmentes diétát tanácsos tartani.

Az apró kis címke a dobozokon milliárdos károkat okozhat az agyoncukrozott, de egészségesnek hitt termékek gyártói számára. Hogy nekünk, édesszájúaknak mit jelent, azt nem is lehet szavakba önteni. Persze egészen csendben reménykedhetünk, hogy a cukrot is rehabilitálják valamikor.
 

Van-e más alternatívája a cukornak?

A finomított répacukor helyett válassz természetes édesítőket. Az egészségtudatosság jegében ma már számtalan cukor helyettesítőt lehet kapni, amelyek kevésbé károsak.
 

Nyírfacukor

Nyírfacukor 1000 gA nyírfacukor egy természetes cukorféle. Íze, megjelenése azonos a hagyományos kristálycukoréval. A nyírfacukor amellett, hogy természetes és élettanilag kedvező hatású, nélkülözi a cukor és a mesterséges édesítők mellékhatásait. Édesítő hatása nagyon hasonló a répacukoréhoz, de csupán kétharmad annyi energiát tartalmaz. A nyírfacukor fogyasztása nem vezet elhízáshoz, jótékony hatással van fogainkra, lúgosítja szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosításhoz, gyorsítja az emésztési folyamatokat és segíti a kiválasztás.

Kosárba
 

 

Kókuszvirág cukor

Trendavit kókuszvirág cukorFinoman édes, karamelles ízű, könnyen oldódó természetes édesítő. Alacsony energiaszintje miatt fogyókúrához is bátran használhatod. A legtöbb cukorhelyettesítővel szemben a kókuszvirág cukor rengeteg vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

Úgy készítik, hogy a kókuszpálma virágjának édes nektárját alacsony hőfokon kristályosra párologtatják. Ez a hagyományos módszer biztosítja, hogy a benne lévő B1, B2, B3, B6 vitamin, a kálium, magnézium, cink, vas, valamint a 16 féle aminosav nagy része nem vész el, ezért ezek a kókuszvirág cukor fogyasztásával bekerülnek a szervezetünkbe.

Kosárba


Eritrit

Eritrit édesítőszerAz Eritrit egy 100%-ban természetes anyag, mely gyümölcsökben is előfordul. A cukorhoz hasonlóan édes ízű, nincs kellemetlen mellékíze. Glikémiás indexe: 0, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

A kristálycukorhoz hasonló állagú, de édesítő ereje a cukorhoz képest alacsonyabb (kb. 60-80%-os). 

 

Kosárba

 

Felhasznált forrás: Metropol – 2014.03.13-i szám
Írta: Vass Virág

 


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozási tippek