Gyógyulj paleo diétával!

Paleo diéta lényege


Minden betegségből való felgyógyulás alapvető követelménye az életmódváltás, hiszen ugyanazzal az életmóddal, amely betegségbe taszított bennünket, nehezen képzelhető el, hogy változást érjünk el. Az első, amin változtatni tudunk, az étkezésünk.

A legtöbb betegség kiváltó oka ugyanis a rengeteg méreganyag, amelyet a szervezetünkbe viszünk a minőséginek nem mondható ételekkel.

A rengeteg ízfokozó, tartósítószer például allergiát okoz. Sok ember érzékeny a gluténra, a tejfehérjére vagy a tejcukorra. A szervezet ezt hosszú évekig próbálja tolerálni, azonban egy idő után az immunrendszert már teljesen leköti az érzékenyítő anyagok elleni védekezés. Ráadásul a glutén komoly problémákat okoz a bélrendszerben is, melynek következtében a bélfal áteresztővé válik. Ennek folyománya, hogy a bélfalon át idegen fehérjék és más nemkívánatos anyagok is a véráramba kerülnek, melyek ellen az immunrendszernek szintén védekeznie kell.

Míg ez az "értelmetlen" védekezés leköti az immunrendszer kapacitásunk jelentős részét, addig más kórokozók könnyedén támadásba lendülnek. A legyengült szervezetünk hamar áldozatává válik különféle betegségeknek, melyek sok esetben visszafordíthatatlanok.

A paleolit étkezéssel sokat tehetünk immunrendszerünk és szervezetünk érdekében. Sok betegség - pl. autoimmun betegségek, pajzsmirigy betegségek, menstruációs problémák, meddőség, és sok más betegség is - megszüntethető vagy jelentősen mérsékelhető paleo táplálkozással.

Paleo élelmiszerek a webáruházban>>>

 

Paleo táplálkozás és az ősember

A paleo diéta evolúciós szempontból közelíti meg az ember és a táplálkozási betegségek kapcsolatát. Célja: rekonstruálni az ősember táplálkozási szokásait. Tudjuk, hogy őseink több millió évig vadászatból, halászatból és gyűjtögetésből tartották fenn magukat, mely idő alatt szervezetük tökéletesen alkalmazkodott ehhez az életmódhoz. A paleolit táplálkozás támogatói szerint a nyugati világban egyre nagyobb teret hódító civilizációs betegségek legfőbb oka, hogy a modern ember rengeteg olyan anyagot visz be a szervezetébe a táplálékkal, melyet régebben nem fogyasztottak, ezért a szervezet nem tudott alkalmazkodni hozzájuk. A paleo táplálkozás alapelve, hogy a paleolit korban élt ősember feltételezett táplálékainak fogyasztásával egy egészséges életmód alakítható ki, mivel azok a természetben előforduló alapanyagok képezik részét, melyek fogyasztására az emberi szervezet adaptálódott.

Paleo étkezést folytató ősember

 

Paleo étkezés és a természeti népek

A ma is élő természeti népek táplálkozása nagyban hasonlít őseink táplálkozási szokásaihoz, és számos megfigyelés alátámasztja, hogy ezek a népek teljesen egészségesek, és mentesek a nyugati világban egyre nagyobb teret hódító civilizációs betegségektől.

Korunk népbetegségei, mint az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az autoimmun betegségek vagy a rák, ismeretlenek körükben, vagy pedig rendkívül ritkák.

A különböző természeti népek táplálkozása élőhelyük környezeti adottságait tükrözi. Ennek következtében egyes népek étrendje igencsak eltérő növényi, illetve állati eredetű táplálék szempontjából. Például a civilizáció elérkezéséig az eszkimók szinte kizárólag hús- és zsíralapú étrenden éltek, míg a kitavai pápuák a mai napig szinte csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak. Mindezen népek egészsége azt bizonyítja, hogy a növényi, illetve állati élelmi anyagok szinte bármilyen aránya megfelelő az emberi szervezetnek, amennyiben feldolgozatlan formában fogyasztják.

Paleo élelmiszerek a webáruházban>>>

 

A paleolit táplálkozás és életmód lényege

Paleo diéta piramis - mit lehet enni?Az ember a földművelés megjelenéséig nem találkozott gyorsan felszívódó szénhidrátokkal. Ezzel szemben a mai nyugati ember rengeteg finomított szénhidrátot (pl. cukor, gabonafélék) fogyaszt, melynek feldolgozásához nem tudott megfelelőképpen alkalmazkodni a szervezet.

A kőkorszaki ember számára a vadállatok húsa jelentette a fő táplálékot, így jóval több fehérjét fogyasztott, mint szénhidrátot. Szénhidráttartalmú tápláléka bogyókból, gyümölcsökből és zöldségekből állt, melyek összetett szénhidrátokat tartalmaznak, azaz kevésbé emelik meg a vércukor szintet, mint az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó gabonafélék.

Zsírhoz és olajhoz leginkább diófélék és magvak fogyasztásával jutott, valamint az omega-3 zsírsavban gazdag tengeri állatok húsából, szemben a mai magas omega-6- és transzzsírtartalmú hidrogénezett növényi olajokkal és margarinokkal. Ez utóbbiak táplálkozásunkban csupán a 19-20. század környékén kezdtek elterjedni az élelmiszeripar megjelenésével, és kiszorították étrendünkből az egészséges olajokat és zsírokat.

Kerülendő tehát minden finomított és készétel fogyasztása. Végül ne feledjük, hogy a paleolit életmódnak része a rendszeres mozgás és a megfelelő D-vitamin-bevitel is. A legszembetűnőbb eredmény a felesleges kilók leadása, de a fogyáson kívül általános egészségi állapotunk és közérzetünk is nagymértékben javulni fog.

 

Felhasznált forrás: www.paleo.dieta-abc.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Alternatív gyógymódok