Réz

Miért szükséges a réz és mit okoz a hiánya?

A réz alapvető nyomelem az emberek és az állatok számára egyaránt. Már ie. 400 körül Hippokratész is fogyasztásra ajánlotta a rézvegyületeket, a megfelelő egészség fenntartásának érdekében. A réz esszenciális nyomelem, amely szükséges a vörösvérsejtek képzéséhez, az RNS szintézishez, a fehérje anyagcseréhez, egyes enzimek alkotórészeként azok működéséhez, a haj és a bőr színéhez, az egészséges idegekhez.
Réz hatása és hiánya

 

Réz hatása a csontokra

A réz segíti elő a kalcium és a foszfor beépülését a csontokba, ezért igen nagy szerepe van a megfelelő csontképződésben. Hiánya gyermekkorban csontképződési zavarhoz, gyenge csontozat kialakulásához vezet, idősebb korban pedig a csontritkulás egyik leggyakoribb oka. Réz hatása a szív- és érrendszerre.

A réz fokozza a szervezet vasfelszívó képességét, segít karbantartani a szívben és a vérerekben a kötőszövetek épségét.

A réz hiánya a vér káros koleszterinszintjének növekedéséhez vezet, ami az egyik tényező, amely felelős a szívkoszorúér betegségek és az agyvérzés kialakulásáért.

 

Réz hatása a vérképződésre

A réz segíti a vas beépülését a hemoglobinba. Rézhiány esetén a betegek állapota vasbevitel emelése mellett sem javul! Vashiány esetén érdemes gondolni a rézhiányra, illetve vas tartalmú étrend-kiegészítők szedése estén javasolt a rézbevitel is egyidejűleg.

 

Réz hatása a kötőszövetekre és a bőrre

A réz átvitt értelemben egy fiatalító katalizátor. A szervezetnek ugyanis rézre van szüksége a kollagén termeléséhez, amely a bőr, az érfalak és az inak rugalmasságát adja. Megfelelő réz jelenlétében a kollagéntermelés zavartalan, így a bőr feszes és fiatalos, a kötőszövetek, érfalak, inak, ízületek pedig rugalmasak maradhatnak hosszú időn át.

A réznek a cinkkel és a C-vitaminnal együtt fontos szerepe van a bőr rugalmasságáért felelős elasztin előállításában. Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása esetén több rézre van szüksége a szervezetünknek.

A kollagén és elasztin térhálósításához szükséges egy réztartalmú enzim, bizonyos lizil-oxidáz Ez elengedhetetlen az erős és rugalmas kötőszövet kialakulásához. A lizil-oxidáz hatása segít megőrizni a szív és az erek kötőszövetének integritását, és szerepet játszik a csontképződésben. A réz fontos szerepet játszik speciális bőrbetegségek, bakteriális és gombás fertőzések kezelésében. Csökkenti a candidás megbetegedések kialakulásának esélyét is.

A réz ideális a ráncok kezelésére, és a bőr rugalmasságának növelésére. Ma már drága, márkás arckrémekben használják aktív hatóanyagként a kolloid rezet. A kolloid réz a visszeres láb állapotát is javítja közvetlenül a bőrre kenve. Belsőleg használva hatékonynak találták az artériák és vénák tisztítására, és a keringési rendszer serkentésére.

Szintén egy réztartalmú enzim felelős a szem, a bőr és a haj színéért. Ez az enzim a tirozin nevű aminosavat alakítja át dopakinonná, mely a bőrben a barna festék előanyaga. Tirozináz enzim nélkül nem termelődik a szervezetben a melanin, ami a barnulásért, hajszínért és szemszínért felelős pigment. Az albínók génállományából hiányzik a tirozináz nevű réztartalmú enzim előállítását irányító gén, ezért fehér a bőrük és a szőrzetük.

A réz megfelelő mennyiségű jelenléte lassítja az őszülést, akár a meglévő őszhajszálak számát is csökkentheti.

 

A réz egyéb pozitív hatásai

A réz számos létfontosságú enzim alkotó eleme. Réz és cink együttesen katalizálja a szuperoxid-dizmutáz enzim működését, ami a szervezetben keletkező szabadgyökök hatástalanítását végzi. Ez a folyamat hozzájárul többek között a reumás ízületi fájdalmak enyhítéséhez is. A réz felelős a myelin termeléséért és működéséért, ami körbeveszi és védi az ideg- és agysejteket, ezen kívül jelentős szerepet játszik az idegsejtek közötti információáramlásban. A réz nélkülözhetetlen a gyógyulási folyamatokhoz, a sejtek energiatermeléséhez és az ízérzékeléshez.

 

Mi történik rézhiány esetén?

A rézhiány egyik korai jele a csontritkulás (oszteoporózis). Dr. Robert O. Becker 1990-ben publikált felfedezése szerint a réz elektromágneses kötőereje tartja össze a csontokat alkotó apatit kristályokat és a kollagén rostokat, így a csontokban és kollagén területeken fellépő rézhiány lehet a hiányzó láncszem, ami csontritkulást okoz.

A csontok, a bőr és a kötőszövetek egyik alapvető építő fehérjéje a kollagén, amelynek előállításához a réz nélkülözhetetlen, hiánya esetén zavar alakul ki a kollagén és az elasztin szintézisében. Emiatt a bőr korai öregedésével, ráncosodásával kell számolni. Az ízületek megbetegedései, az inak és izmok gyengülése, szintén lehet a rézhiány következménye. Tartós rézhiány esetén romlik az érfalak állapota, amely számos szív- és érrendszeri betegség előszobája lehet.

 

A rézhiány egyéb tünetei lehetnek még:

 • hasmenés
 • bőrgyulladás
 • kopaszodás
 • őszülés
 • általános gyengeség
 • fáradékonyság
 • ödéma
 • ingerlékenység
 • légzőszervi problémák
 • vérszegénység
 • vérnyomásproblémák

 

 

Hogyan juthatunk rézhez?

Az emberi szervezet napi rézigénye 1-2 mg.

Alapvetően az elfogyasztott élelmiszerekkel kerül a szervezetünkbe. Érdemes napi szinten olyan ételeket fogyasztani, melyek rézben gazdagok. Magas réztartalmú élelmiszerek: borjúmáj, szezámmag, földimogyoró, borsó, csicseriborsó, bab, lencse, hajdina, búzakorpa, zab.

A réz felszívódhat bőrön keresztül is, kolloid oldat formájában, vagy megfelelő részecske nagyságú rezet tartalmazó krémek segítségével. Keressünk olyan kozmetikumokat, melyek rezet is tartalmaznak!

Rézhiány esetén étrend-kiegészítő formájában is szedhetjük. Erre legalkalmasabb a kolloid oldat forma, mely jól felszívódó és hasznosuló nano részecskeként tartalmazza a rezet.

A réz oldat jótékony hatásai

 •  Elősegíti az egészséges bőrt. 
 • Támogatja az egészséges porc- és ínregenerációt.
 • Fontos szerepet játszik a sejtek energiatermelésében.
 • Segít fenntartani a szív és az erek kötőszövetének integritását.
 • Szerepet játszik a csontképződésben.
 • Antioxidánsként működik.
 • Szükséges a normál vas-anyagcseréhez és a vörösvértestek képződéséhez.
 • Fontos szerepet játszik az immunrendszer működésének fenntartásában.
 • A réz növeli a szervezet vasfelvevő képességét.
 • Szerepet játszik a norepinefrin, az epinefrin és a dopamin neurotranszmitterek anyagcseréjében.

 

Kinek nem ajánlott a rézoldat fogyasztása?

A hemokromatózisban szenvedő személyek nem szedhetik a rezet, mert a réz növeli a szervezet vasfelvevő képességét. A hemokromatózis, a vas túlterhelésének leggyakoribb formája, öröklött rendellenesség, amely miatt a szervezet túl sok vasat szív fel és tárol. Az extra vas felhalmozódik a szervekben és károsítja azokat. Kezelés nélkül a betegség ezen szervek károsodását okozhatja.

Akinek allergiás reakciója van a rézből készült ékszerekre, ne fogyasszon rézoldatot vagy más, rezet tartalmazó étrend-kiegészítőt. Azok, akik bizonytalanok abban, hogy allergiásak-e a rézre, tegyenek néhány cseppet a kézfejre, és figyeljék történik-e elváltozás.

 

Colloguard Réz oldat 200 ml

Colloguard réz oldat

Kosárba

 

 

rézoldat hatása

 

 

Összeállította: Szöllősi Adrienn

Felhasznált forrás: www.colloguard.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitamin ABC