Ezüst kolloid: hogyan fogyasszuk és mikor?

Hogyan fogyaszd az ezüst kolloidot?

A nemesfémekre mi nők elsősorban ékszerként, dísz- vagy használati tárgyként, a férfiak pedig technikai, ipari alapanyagként gondolnak. A történelem során rengeteg csatát vívtak, főleg az arany birtoklásáért, de ezüst kincsek miatt is hoztak véres áldozatokat annak ellenére, hogy közvetlenül nem biztosították a mindennapi betevő falatokat, hiszen nem ehetőek! Illetve, lehet, hogy valaki annyira kapzsi, hogy ezüstöt fogyaszt desszertként? Ha nem kapzsinak, hanem egészségtudatosnak hívjuk őket, akkor igen, egyre többen harapnak valóban rá az ezüstre! Pontosabban… nyelik le ezüst kolloid formájában. Mire fel ez a flanc? Miért olyan jó az ezüst kolloid? Egyáltalán hogyan kell fogyasztani?

Antik védelmezőnk

Az ezüst egészségvédő erejét már akkor ismerték, amikor még évezredek választották el a mai, főleg az internetnek, az online marketingnek köszönhető sikereitől. Az ókor óta készítenek evőeszközöket, étkészleteket és ételtárolókat ezüstből. Kezdetben csak könnyű formázhatósága és szép csillogása miatt használták alapanyagként. Később megtapasztalták, hogy az ezüst evőeszközökkel fogyasztott étel, mintha valamilyen módon "tisztább" lenne. Az ezüst edényben tárolt ételek tovább maradtak frissek; valamint a tej is később savanyodott meg, ha ezüst érmét dobtak bele. Később Hippokratész is elismerte: az ezüst kiváló vértisztító és sebgyógyító.

Napóleon korában és a világháborúk idején ezüsttel tisztították a katonák ivóvizét.

A XX. század elején a kisgyerekeknek ezüstkanalat adtak a szájukba, hogy azt szopogassák. Szegények nem értették, miért nem inkább valami édes cukrot kapnak? De a torokgyík ellen az ezüstkanál mégis eredményesebb szolgálatot tett.

Az 1900- 1940 közötti évtizedekben zajlott az ezüst, ezüstkolloid élettani hatásaira irányuló kutatások forradalma. A diadalmenet addig tartott, míg az USA 1940 körül meg nem vette a penicillin szabadalmi jogait…

Mi maga az ezüstkolloid?

Az interneten rengeteg, alternatív gyógymódokkal, egészséges életmóddal foglalkozó honlap oldalán találkozhattunk már az ezüst kolloiddal. A szó első felét (ezüst) ismerjük. A második felét (kolloid) kémia órán hallottuk; azért tűnt ismerősnek!

A kolloid olyan anyagi rendszer, mely több összetevőből áll, és amelyben 1-500 (1000) nanométerig terjedő mérettartományú részecskék vannak oldva, eloszlatva. Maga a tej és a vaj is hasonló elven felépülő kolloid rendszerek. Az ezüstkolloid abban különbözik más kolloid rendszerektől, hogy ebben az eloszlatott részecske maga az ezüst.

Az ezüstkolloid hatásmechanizmusa

Az ezüstről sokan nem tudják, hogy esszenciális nyomelem az emberi, de az állati és növényi szervezetek számára is. Az ezüst mikrobás hatása kifejezetten erős. Képes bontani a vírusok fehérjeburkát megakadályozva azok szaporodását. A baktériumok és gombák esetén pedig azok létfontosságú enzimeit inaktiválja, így gátolva meg életfunkcióikat.

Ezen felül támogatja a máj és a csontok regenerációs folyamatait; felgyorsítja a szövetképződést vágás, sérülés, égés esetén. A sebkezelésben fertőtlenítőként is használható. Nem véletlen, hogy az 1900-as évek elejétől egészen a fent említett eseményig (USA, penicillin) az orvosok szinte napi szinten alkalmazták az ezüstkolloidot a gyógyításban. Ami akkor hatásos volt a mikrobák ellen, szemben a mesterséges antibiotikumokkal, az most is hatásos kell, hogy legyen... De talán pont emiatt lett mellőzve az elismert gyógyhatású készítmények között. 

Ennek ellenére ma is alkalmazzák kis mértékben a mikrobaellenes hatásáért:

 • a sportruházatnál erős testszag csökkentésére
 • a gyógyításban: ezüstözött katéterek, szív-műbillentyűk
 • higiéniában: asztalfelületek, vágódeszkák, hűtőszekrények, stb. tisztítása és fertőtlenítésére.

 

Hogyan fogyaszd az ezüstkolloidot?

Akármennyire is vágyunk az egészségre, az ezüst nyakláncunkat azért nem érdemes felfalni! Az ezüstmérgezés (argíria) nagyon ritka és valóban nagy mennyiségű ezüstkolloidot kell elfogyasztani hozzá, de nem lehetetlen. Viszont nem kell tartanunk tőle, ha megfelelő mennyiséget, ellenőrzött szemcseméretű és alapanyagból készült ezüstkolloidot fogyasztunk. Bár egyénileg változó a toleranciahatár, de általában maximum 2 mg ezüstkolloid az, amit mellékhatások nélkül elbír a szervezetünk. Az, hogy ez pontosan mennyi kiskanál ezüstkolloidot jelent, függ az aktuális ezüstkolloid koncentrációjától.

Emiatt azért nem érdemes látatlanban aggódni, mert az adott készítményen kötelesek feltüntetni a biztonságos, illetve ajánlott adagolást. Amennyiben ezt nem találjuk, akkor jobb is, ha nem veszünk be egy cseppet sem abból a termékből!

Mikor érdemes elkezdeni szedni ezüstkolloidot?

Vírus-, bakteriális fertőzések esetén; járványos időszakban, gombásodás vagy más parazita támadásakor, elsősorban.

Bizonyos állítások szerint segít olyan betegségek kezelésében, mint a Lyme-kór, a tuberkulózis, a HIV és még a rák is. Ezeket az állításokat azonban semmilyen kutatás nem támasztja alá.

Mire figyelj, ha ezüstkolloidot vásárolsz?

Sajnos a jó minőségű, valódi ezüstkolloidot gyártó cégek mellett, folyamatosan jelen vannak az interneten a hamisítványok, minősíthetetlen ezüstkolloidnak csúfolt készítmények, amelyek veszélyesek is lehetnek. Ezen felül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján találhatunk információkat a kétes eredetű és minőségű termékekről; illetve, mi magunk is tehetünk bejelentést vagy érdeklődhetünk. Szinte minden gyógyszer, gyógyhatású készítmény mellett felsorakoztathatók érvek, ellenérvek.

Vásárlás előtt olvassunk utána az adott terméknek, megbízható webshopokon!

Jó egészséget kívánunk!

Vendég cikk. Szerző: www.marketingastro.com


Neked ajánljuk a Colloguard Ezüstkolloid oldatot

Colloguard ezüstkolloid oldat 200 ml

Jótékonyan használható többek között:

 • bakteriális és vírusos eredetű fertőzéseknél
 • megfázás, influenza, torokgyulladás ellen
 • szájnyálkahártya gyulladás, fogínypanaszok esetén
 • légzőszervi és orrüregi fertőzések esetén
 • fül- és szemfertőzések kezelésére
 • égési sérüléseknél a gyógyulás elősegítéséhez borogatásként
 • herpeszes sebekre,
 • szemölcsökre,
 • pattanásokra
 • immunerősítésre
 • allergiás tünetek enyhítésére
 • ekcéma tüneteinek enyhítésére
 • bőrgomba, lábgomba, körömgomba, candida ellen
 • korpás fejbőrre

  Kosárba


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek