Sóterápia az allergia és az asztma kezelésében

Sóterápia otthon allergia és asztma ellen
A sóterápia hatékonysága a légzőszervi betegségek kezelésében  bizonyított. A só baktériumölő, váladékfolyósító és nyálkahártya-gyulladást csökkentő hatása révén enyhíthetők vagy megszüntethetők a panaszok.

A sóterápia lényege, hogy sószobában, vagy sóbarlangban tartósan sós levegőt szippantsunk be. Akkor tud igazán hatékony lenni, ha nem alkalomszerűen látogatjuk meg ezeket a helyeket, hanem rendszeresen, és kúraszerűen végezzük a sóterápiát. Ma már sok wellness szállodában, egészségcentrumban, gyógyfürdőben található gyógyítási célra kialakított sószóba vagy sóbarlang.

 

Milyen betegségek esetén javasolt a sóterápia?

A sóterápia nem csak krónikus betegségek esetén segíthet. Az alábbi betegségeknél jótékony hatású:

- megfázás
- köhögés
- légcsőhurut
- arcüreggyulladás
- fülgyulladás
- hangszálgyulladás
- asztma
- krupp
- allergia
- pikkelysömör
- ekcéma
- bőr- és körömgomba


A só gyógyerejének titka

A sós levegőben lévő nátriumionok belégzéskor olyan helyekre is lejutnak a szervezetben, ahol a baktériumok és az apró porszemcsék megtelepednek, és ahonnan elég nehéz eltávolítani azokat. A sós levegő azonban képes lekötni őket, a felköhögött váladékkal pedig ki tudnak ürülni. A belélegzett só lényegében oldószerként funkcionál.

A só természetes baktériumölő tulajdonságának köszönhetően szépen fertőtleníti és tisztítja a légutakat, a tüdőt és a hörgőket.

A só egy természetes negatív ionforrás. A negatív töltésű ionok támogatják a szervezetet, erősítik a teljesítőképességet. A test összes funkciójára jó hatással vannak. Ezeknek a kedvező tulajdonságoknak köszönhető a sóterápia pozitív hatása az allergiára. Éppen ezért a sóterápia hatékony kiegészítője a pollenallergia gyógyszeres kezelésének.

 


A sóterápia fajtái

Mielőtt döntesz egy sószoba vagy egy sóbarlang használata mellett, járj utána, hogy az adott helyen hogyan történik a só porlasztása. Ha tartós és eredményes gyógyulást szeretnél elérni, ez kulcsfontosságú lehet. Sószoba, sóbarlang, sóterápia

Száraz sóterápia

A megfelelő gyógyhatást a légúti betegségekben az úgynevezett száraz sóterápia eredményezi. A száraz sóterápiához egy készülék segítségével, apróra őrölve és kiszárítva juttatják a légtérbe a sót. Ha a készülék megfelelő, akkor a légtérbe jutott só mennyisége és minősége garantálja a biztos gyógyhatást. Az ilyen sószobákban a belélegzett só képes lejutni a légutak mélyére, ahol feloldja a letapadt váladékot és szennyeződéseket, megszünteti a gyulladt, görcsös nyálkahártya-állapotokat. A száraz sóterápia tehát a keletkezésük helyén szünteti meg a légúti panaszokat.

Nedves sóterápia

A nedves sóterápia lényege, hogy a só vízhez van kötve, vagyis oldott állapotban van jelen a légtérben. Mivel a vízmolekulák viszonylag nagyméretűek, nem tudják a hozzájuk kötött sót eljuttatni a tüdő hörgőcskéibe. Ráadásul a sós víz kitapad a légutak falára, ami további problémákat idézhet elő. Kruppos gyerekeknél például tovább szűkítheti az amúgy is beszűkült légcsövet.

 

Sótégla

sótégla sóterápiához

A sótéglával kirakott sószobák sem igazán megfelelőek. Bár csodálatosak a szépen megvilágított sótéglák, és kellemes hangulatot teremt a háttérben szóló halk zene, az ilyen helyiségek csupán relaxációra alkalmasak. Ezekben a sótéglás szobákban a só levegőben mérhető koncentrációja elenyésző, de semmiképpen sem közelíti meg a gyógyhatáshoz szükséges mennyiséget. 

Sólámpa

Sólámpa otthoni sóterápiáhozÁltalános tévhit, hogy a sólámpa sót párologtat. Azonban érdemes beszerezned egyet, mert ha televízió vagy számítógép közelébe helyezed, megköti az elektroszmogot, ezáltal tisztítja a levegőt. Használatát mindenképpen ajánlott sótéglával vagy párologtatással kombinálni. Sólámpát és sótéglát a nagyobb lakberendezési áruházakban tudsz vásárolni, de kisebb sólámpákat bioboltokban is lehet már kapni. Nagyon szép, mutatós lakberendezési tárgyak, emellett nagyon egészségesek is. Bár való igaz, a sószoba hatásával nem vetekedhetnek.

 

 

Sófürdő

Sóterápia otthon tengeri sóvalRégi filmekben is láthattál olyan jelenetet, amikor egy köhögő beteget tengerpartra küldött az orvos gyógyulni. Ott persze a „jót tesz a levegőváltozás” címén tették mindezt, de valószínűsíthető, hogy megfigyelték: a tengeri levegőtől a beteg megerősödik, a közérzete jobb lesz és a köhögése is csillapodik. A tenger sós vize és a párás, sós levegő felér egy sóterápiával. Ha netán még bőrbetegségben is szenvedünk, a tengerben való fürdőzés különösen jót tesz.

Sófürdő otthon is készíthető a fürdőkádban. Ehhez azonban nem sima konyhasót, hanem himalája sót, vagy tengeri sót kell használni, a megfelelő koncentrációban. Általában 100 liter vízhez 1 kg himalája só szükséges.

A sófürdőt felfázásnál, nőgyógyászati betegségeknél, ekcémánál, pikkelysömörnél és allergiás bőrkiütéseknél szokták elsősorban alkalmazni. Azonban ha jól körbe tudjuk keríteni a fürdőkádat, a sós víz felszálló gőze jót tesz a légutaknak is.

 

Mennyi ideig alkalmazható a sóterápia?

A sóterápiának nincsen negatív mellékhatása, ezért bármennyi ideig és bármennyi alkalommal végezhető. A gyógyulás idejét azonban befolyásolja az életkor, a betegség fennállásának ideje és a betegség súlyossága.

Múló influenza, nátha, esetleg pollenallergia esetén addig érdemes járni sóterápiára, amíg a tünetek el nem múlnak. Krónikus betegség esetén érdemes fenntartó kúrát végezni. A kezelések mennyiségét célszerű szakorvossal megbeszélni.

 

Mikor nem ajánlott a sóterápia?

- 6 hónap alatti csecsemőknek
- szívelégtelenség és magas vérnyomás esetén
- fertőző betegségben szenvedőknek a betegség fennállása alatt (kivéve, ha ez éppen légúti betegség, mert akkor viszont kifejezetten ajánlott a sóterápia!)
- lázas állapotban.

sóterápia házilag

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Alternatív gyógymódok