Így készíts Karácsonyi Csillagánizs tejet!

Megosztok veletek egy finom karácsonyi csillagánizs tej receptet, mely könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges és az egész család imádni fogja! Ez a meleg, nyugtató ital tökéletes az ünnepekre vagy hideg téli estékre!

Csillagánizs tej recept

A csillagánizs tej receptje egyedülálló módja annak, hogy enyhén fűszeres, édes ízű tejet készítsünk. Tökéletes azok számára, akik szeretik feldobni valami izgalmassal a megszokottat. Ha új, egzotikus és izgalmas ízt keresel a konyhádban, ne keress mást, mint a csillagánizst!

Ennek a fűszernek enyhén édes és rendkívül aromás íze van, ráadásul emésztéskönnyítő hatással is bír, így tökéletes levezetője lehet a karácsonyi ebédnek vagy vacsorának. Nyugtató hatása miatt a kisgyermekeknek is érdemes belőle adni lefekvés előtt egy bögrével, így a karácsonyi izgalmak után édesen fognak aludni.

 

Mi is az a Csillagánizs tej?

A csillagánizs tej receptje Hollandiából származik, ahol közkedvelt italnak számít, főként Karácsonykor. Anijsmelk-nek hívják – ami szó szerinti fordításban „ánizs tejnek” felel meg. Meleg tejből készül, csillagánizsmaggal és vaníliás cukorral. Nagyon egyszerű recept, bárki könnyen elkészítheti, és tökéletesen harmonizál a karácsonyi ízekkel és illatokkal.

De nem csupán egy ünnepi italról van szó. Hollandiában gyakran adnak ánizs tejet a gyerekeknek, ha megfáznak vagy gyomorrontásuk van. Hiszen az ánizsmag rendkívül jó immunerősítő, baktérium- és vírusölő, valamint jó hatással van az emésztésre és a különféle gyomorpanaszokra. Ugyanakkor finom az íze és nyugtató, stresszoldó hatással is rendelkezik, ezért sokan akkor is isszák, ha egyébként nincs semmi bajuk.

 

A Csillagánizs tej elkészítése

Hozzávalók 1 adaghoz: Karácsonyi csillagánizs tej

  •  1 csésze (350 ml) tej vagy növényi tejhelyettesítő
  •  3 csillagánizs hüvely (vagy 1 teáskanál zúzott ánizsmag) 
  • 1 teáskanál cukor vagy méz
  • ízlés szerint vanília vagy vaníliás cukor

Elkészítése:

Adjuk a tejhez az ánizsmagot és a cukrot valamint a vaníliát (vagy vaníliás cukort), majd egy kis lábasban közepes lángon kezdjük el melegíteni. Közben kevergessük, hogy a cukor elolvadjon és a tej ne égjen le. Amikor felforrt, tegyük takarékra a és még 5 percig forraljuk kis lángon. Ha ánizsmagot használtunk, tálalás előtt érdemes átönteni a tejet egy szűrőn.

Kellemes aromás illata és csodás íze van! Mézeskalács mellé vagy bármilyen karácsonyi keksz mellé tálalhatjuk tízóraira vagy uzsonnára, de kitűnő ital fázós téli estéken a bekuckózáshoz is! Próbáld ki!

karácsonyi csillagánizs tej

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Karácsony Receptötletek