Hogyan szabadulj meg a félelmeidtől?

A félelem mindig a háttérben tart. Meggyőz minket arról, hogy nem tudjuk elérni a céljainkat, a vágyainkat. Arra tanít, hogy maradjunk csendben, és szeparál minket a szeretteinktől. A félelemnek páratlan képessége van arra, hogy megdermesszen minket, és teljes bénultságban hagyjon. A félelem miatt gyakran meg sem próbálkozunk azzal, amit egyébként meg szeretnénk csinálni, és ezáltal nem éljük azt az életet, amit egyébként élhetnénk: egy teljesebb és jobb életet.

  Így szabadulj meg a félelmeidtől!

A dolgok, amiktől félünk, a legkülönbözőbb dolgok lehetnek, de reakcióink nagyjából ugyanazok: izzadni kezd a tenyerünk, kiszárad a szánk, görcsbe rándul a gyomrunk. Megtennénk bármit, meghoznánk bármilyen áldozatot azért, hogy ne érezzük ezt.

Hányszor fordult már elő az életedben az, hogy nem éltél egy lehetőséggel, sőt, nemet mondtál rá, mert túlságosan féltél attól, hogy belevágj?

A félelem alapvetően nem egy rossz dolog. Ez az ösztön a túlélésünket hivatott szolgálni. Az olyan félelmek, mint pl. a tűztől való félelem, megóv az égési sérülésektől. Az a félelem, amit egy szakadék szélén érzünk, szintén protektív, mert arra késztet, hogy lépjünk hátrébb és így nem zuhanunk a mélybe. Azonban a tartós félelmek már károsak, mert ezek azok, amik megakadályoznak abban, hogy egy olyan életet élj, amelyről álmodsz. Dr. Henry Cloud pszichológus öt aktív lépést javasol, amelyek segítségével legyőzhetők a bennünket irányító félelmek.


Dr. Henry Cloud pszichológus 5 lépéses módszere a félelem legyőzésére

Szabadulj meg a félelmeidtől1. Kapcsolatteremtés

Minden félelem, legyen az nagy vagy kicsi, sokkal nagyobbnak tűnik, ha egyedül nézünk vele szembe. Találj egy olyan barátot, akiben megbízol, és mondd el neki azt, ami bánt téged. Megvan bennünk a hajlam, hogy ne mondjuk el a másiknak azt, amit érzünk. Különösen, ha a félelmeinkről van szó. Attól tartunk, hogy az illető így kevesebbnek fog tartani, vagy hogy kinevet, vagy hogy egyszerűen csak rosszabb lesz tőle a helyzet. De ne dőlj be ezeknek a félelmeknek, beszélj róla valakivel, akiben megbízol. Talán segíthetnek más nézőpontba helyezni azt, amitől félsz, és melletted fognak állni, amikor a félelmeiddel szembe kell nézned.

 

2. Építs rendszert

Ha egy új helyzetről van szó, amit nem ismersz, Dr. Cloud azt javasolja, hogy vigyél rendszert az életedbe. Ha például edzel, akkor csináld az edzésedet minden nap ugyanabban az időben. Ha rendszeresen találkozol egy barátoddal, akkor minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időben tedd. A rendszerezettség a biztonságérzetet kölcsönzi az embernek, mert tudja, hogy mire számíthat. A megszokott, az kényelmes. Ha irányítod azt, amit tudsz, az egy jó kiindulópontot ad arra, hogy szembenézz azzal, amit nem tudsz irányítani.
 

3. Tanulj relaxációs gyakorlatokat

Ha a félelem szabályozás nélkül csak növekszik, akkor nagyon könnyen egészségügyi problémákat is okozhat. Ha ez a helyzet, akkor érdemes elsajátítani néhány egyszerű relaxációs gyakorlatot. Ezek a gyakorlatok segítenek abban, hogy fizikailag is készen állj arra, hogy a kihívással szembenézz. Rengeteg technika található az interneten és mindenkinek más válik be, ezért itt nem tudunk olyan technikákat bemutatni, ami mindenkinek egyformán működik. Egy google keresés általában ilyen technikák tömkelegét hozza fel. Próbáld ki, keress rá az interneten, és válassz egy neked szimpatius relaxációs gyakorlatot.
 

4. Spirituális gyakorlatok, meditációk

A krízishelyzetek idején a spirituális igazságok komoly biztonságérzetet nyújthatnak. Biztonságot nyújtanak, de legelső sorban okot adnak a reményre. A meditációk és egyéb spirituális gyakorlatok fizikailag, míg a különböző tanítások lelkileg készítenek fel minket a félelmekkel való szembenézésre.

Relaxáció segít megszabadítani a félelmeidtől

Tipp: A relaxációs és meditációs gyakorlatok hatékonyabbak, ha megfelelő miliőt teremtesz hozzájuk. Olyan helyen végezd, ahol egyedül lehetsz, mégpedig akkor, amikor senki sem zavarhat meg. Kapcsolj halk relaxációs zenét és használj illóolajokat vagy aromagyertyákat, melyek az érzékszerveiden keresztül hatnak a lelkedre: megnyugtatnak, ellazítanak, segítik a koncentrációt és az elmélyülést.


 

5. Nézz szembe a félelmeiddel

Végül előbb, vagy utóbb, szembe kell néznünk a félelmeinkkel. Fontos megjegyezni, hogy egy félelem lehet jó is bizonyos helyzetben, máskor viszont káros. A félelemnek – legyen az akármivel kapcsolatos - a javadat kell szolgálnia. Ha a veszély mentális, akkor ebben az esetben megtenni azt, amitől félsz, a lehető legjobb cselekedet. Ez ugyanis erősíti az önbizalmat és gyengíti a félelmet. Ne felejtsük el, hogy a legkönnyebben úgy nézhetünk szembe a félelmeinkkel, ha lépésről lépésre haladunk. Ha például az egyik félelmed az, hogy közönség ellőtt beszélj, akkor a következő alkalomkor ne próbálj meg egy egész szobányi ember előtt felkonferálni valamit. De nagyon fontos, hogy valami kisebbet tegyél. Beszélj például a barátaid előtt, vagy a szélesebb ismerősi körödben. A félelmekkel való szembenézés mindig egy folyamat.

Még egy dolog van, amit meg kell említeni. Ez pedig az első lépés, amit mindenkinek meg kell tennie.

Az első lépés, hogy felismerd azt, hogy az adott félelem létezik.

Meg kell nevezned a félelmet ahhoz, hogy változtatni tudj a dolgon. Ha például nem mersz párkapcsolatokat kialakítani, az nem elég! Miért nem mered ezt megtenni? Ismerd fel és mondd ki: nincs elég önbizalmad, vagy nem bízol az emberekben. Ez egy sarkított példa, de mindenki tudja, hogy mire gondolok. A legfontosabb az, hogy felismerjük és kijelentjük, hogy igen, ez a félelem létezik. Mert mindenki hallotta már az ismerősét azt mondani: „á, jobb nekem egyedül”. Pedig valójában arra gondolt, hogy „félek belekezdeni”. Sokan tagadják, hogy félnek, és ez a legnagyobb baj. Ha másnak nem is, önmagunknak valljuk be, hogy félünk bizonyos helyzettől.

A félelmet el kell utasítani és küzdeni ellene. Senki se gondolja azt, hogy csak úgy varázsütésszerűen megszabadulhat ettől a bénító érzelemtől. Ez egy aktív munka, és gyakran sok energiát emészt fel. De nincs értékesebb dolog, mint amit a félelmektől való megszabadulás adhat. Ez pedig a szabadság.

Forrás: www.szabadonebredok.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Alternatív gyógymódok