Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kókuszzsír - a pajzsmirigy betegségek természetes gyógyítója

A kókuszzsír alapvető élelmiszer kell, hogy legyen a konyhádban, ha pajzsmirigy alulműködést vagy pajzsmirigy túlműködést diagnosztizáltak nálad. A kókuszzsír kiváló gyógyír a pajzsmirigy számára, mert kedvezően befolyásolja a pajzsmirigy hormontermelését.

Kókuszzsírok, kókuszolajok a webáruházban>>>

Kókuszzsír, kókuszolaj pajzsmirigyre

 

A kókuszzsír alapvető élelmiszer kell, hogy legyen a konyhádban, ha pajzsmirigy alulműködést vagy pajzsmirigy túlműködést diagnosztizáltak nálad. A kókuszzsír kiváló gyógyír a pajzsmirigy számára, mert kedvezően befolyásolja a pajzsmirigy hormontermelését.

 

Kókuszzsír vagy kókuszolaj?

Fontos tisztáznunk, hogy a kókuszzsír és kókuszolaj ugyanaz, csak más néven. 25 fok alatt szilárd, fehér halmazállapotú zsír. 25 fok felett azonban cseppfolyóssá válik és olaj lesz belőle. Valójában minden formájában olajnak kellene hívni, hiszen a hivatalos előírások szerint, zsírnak csak az állati eredetű élelmiszer nevezhető.

A legjobb az extra szűz kókuszolaj, amelyet hidegen préselnek a kókusz friss húsából. Nem vetik alá különböző kémiai és fizikai kezeléseknek, így természetes formában megőrzi értékes összetevőit és az illatos kókusz jellegzetes ízét is.

Természetes, hófehér színe és friss, intenzív kókusz illata az azonnali és vegyszermentes feldolgozásnak köszönhető. A bio szűz kókuszolaj bizonyítottan a leggyorsabb ütemben képes kifejteni jótékony hatásait.

 

A pajzsmirigy működése

Kókuszzsír pajzsmirigyre

A pajzsmirigy két hormont termel: a trijód-tironint (T3) és a tiroxint (T4). Ezek általános hatású, a test egészére ható hormonok, melyek sejtszinten növelik az energiatermelést és az oxigénfogyasztást. A T3 és T4 hormonok elengedhetetlenek a normális egyedfejlődéshez, különösen az idegrendszer megfelelő működéséhez és kialakulásához.

Ha a pajzsmirigy a szükségesnél több hormont termel, pajzsmirigy túlműködésről, ha pedig a szükségesnél kevesebb hormont állít elő, pajzsmirigy alulműködésről beszélünk. Mindkét esetben a pajzsmirigy működési zavara áll fenn, mely kedvezőtlenül befolyásolja az összes többi szerv működését. Vagyis, a betegség súlyosságától függően egy vagy több szerv működésében is zavar lép fel. 

 

Kókuszzsírok, kókuszolajok a webáruházban>>>

 

Miért hat kedvezően a kókuszzsír (kókuszolaj) a pajzsmirigyre?

Kókuszzsír, kókuszolajA kókuszzsírt 92%-ban telített zsírsavak alkotják, szemben a hagyományos étolajokkal, melyek telítetlen zsírsavakból állnak. Az állati zsírokban szintén telített zsírsavakat találunk, de ezek nagyban eltérnek a kókuszzsír zsírsavaitól. Míg a disznó-, kacsa, liba- és egyéb állati zsírokban hosszú szénláncú zsírsavak vannak, addig a kókuszzsír jórészt közepesen hosszú szénláncokból épül fel. Ezek pedig igen értékesek. A túlműködő pajzsmirigyet képesek lecsillapítani, és mivel fokozzák az anyagcsere működését, ezért az alulműködő pajzsmirigy is hatékonyan kezelhető kókuszzsírral.

Dr. Ray Peat, egy hormonokkal foglalkozó fiziológus, kutatásai alapján azt állítja, hogy a telítetlen zsírsavakból álló étolajok gátolják a pajzsmirigy hormonkiválasztását, azok mozgását a keringési rendszerben, valamint a szöveti válaszreakciót ezekre a hormonokra.

A kókuszzsír telített és nagyon stabil, ezért testünkben nem képes oxidálódni, nem vonzza magához a szabad gyököket és nem képez transz-zsírokat, mint más étolajok. A kókuszzsír feldolgozásához a szervezetnek nincs szüksége enzimekre, így nem terheli meg az emésztő szervrendszert sem. Megvédi a T4/T3 hormon átalakítást, nemcsak azért, mert stabil zsírféleség, hanem azért is, mert másféleképpen dolgozza fel a szervezet. Míg az állati zsírok hosszú szénláncú zsírsavait egy bonyolult, enzimektől függő eljárással tudja csak feldolgozni, addig a kókuszzsír közepesen hosszú szénláncú zsírsavainak lebontásához erre a bonyolult eljárásra nincs szüksége.

Az étolajok telítetlen zsírsavai és az állati zsírokban található zsírsavak szerkezete már alacsony hőfokon megváltozik. Könnyen oxidálódnak és sejtkárosító anyagokká alakulnak. A kókuszzsír oxidációs pontja ezzel szemben 198 C°, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy nem károsítja a sejteket és nem idéz elő kóros sejtburjánzást.

Védi a májat is, mivel éppen a máj az, ami a leginkább károsodik az oxidálódott olajok sejtmembránt roncsoló hatása miatt. A májra tett kedvező hatása azért is fontos, mert a májban alakul át a T4 T3-má. Az étolajokban és az állati zsírokban található hosszú láncú zsírsavak elhagyása az étrendünkből, és a kókuszzsírban található közepes láncúakkal való helyettesítése, idővel képes újjáépíteni a sejtmembránokat és növelni az enzimek előállítását, ami segíti a pajzsmirigyhormonok átalakulását a májban.

 

A kókuszzsír jótékony hatása pajzsmirigygyulladásra

A pajzsmirigygyulladásnak többféle változata van, aszerint, hogy mi váltja ki. A gyulladás a pajzsmirigyhormon szintjének változását idézi elő. Először magas lesz (pajzsmirigy túlműködés), aztán pedig alacsony (pajzsmirigy alulműködés.) Van olyan pajzsmirigygyulladás amely súlyosabb, élethosszig tartó kezelést igényel, de van olyan pajzsmirigygyulladás is, ami néhány hónap alatt magától elmúlhat. Ez idő alatt azonban a megfelelő hormonszintet gyógyszerekkel állítják be. Elvileg, ha elmúlik a gyulladás, a pajzsmirigy működése helyreáll, és nem szükséges hormonpótlás. Azonban a gyulladás krónikussá is válhat, ha nem kezelik megfelelően.

A legtöbb pajzsmirigygyulladást általában valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés idézi elő. Mint tudjuk, bármilyen vírus vagy baktérium csak a legyengült immunrendszert támadhatja meg. Ezért a pajzsmirigygyulladás gyógyításánál kulcsfontosságú az immunrendszer fokozott erősítése.

A kókuszzsírban található zsírsavaknak mintegy 50%-a laurinsav, mely az anyatejben is megtalálható. A kisbabáknak, akiknek még nincs kialakult immunrendszerük, a laurinsav nyújt védelmet. A laurinsav az emberi szervezetben monolauránná alakul át, amelyet többek közt a herpesz, az influenza, a patogenetikus baktériumok, és más kórokozók elpusztítására használ fel.

A kókuszzsírban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már régóta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok.

Ezen kívül fontos nyomelemekben és ásványi anyagokban is gazdag: a kókuszzsír tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket és vasat is.Hogyan használhatod a kókuszzsírt vagy kókuszolajat?

Stabil szerkezete miatt kiváló sütéshez, főzéshez. Használható vaj vagy margarin helyett szendvicsek készítésénél. Mivel szobahőmérsékleten is szilárd, ezért nem kell hűtőszekrényben tartani. Emiatt azonban salátákra sem nagyon érdemes rátenni, ott inkább használj hidegen sajtolt magolajat.

Az egészség megőrzéséhez naponta legalább 15 gr kókuszzsírnak kell bekerülnie a szervezetbe. Betegség esetén bátran növelhető az adag, mert nincs káros mellékhatása. A szükséges mennyiséget a csecsemők által átlagosan elfogyasztott, anyatejben található laurinsav mennyiség alapján számolták ki.

A kókuszzsír tehát fontos táplálék minden pajzsmirigy betegség esetén.

 

Neked ajánlom: Organika Kókuszolaj 1000 ml

Organika kókuszolaj 1000 ml

Kosárba

 

kókuszolaj, kókuszzsír pajzsmirigyre

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek:

Tartalomhoz tartozó címkék: Táplálkozási tippek