Galajfű, a pajzsmirigy betegek gyógynövénye

A hormonális készítmények, a fokozott stressz, a jódozott só korában nem csoda, hogy egyre nagyobb a pajzsmirigy megbetegedések száma. Napjainkban igen gyakori diagnózis a golyva, a pajzsmirigy alulműködés és a pajzsmirigy túlműködés, főként a nők körében. Sokan nem is tudják, hogy a meddőségük hátterében is a pajzsmirigy rendellenes működése áll.

A pajzsmirigy betegségek természetes kezelésében és gyógyításában kiemelkedő gyógynövény a galajfű. Három fajtája ismert: a tejoltó galaj, a ragadós galaj és a közönséges galaj. Mindháromnak egyforma a gyógyhatása, az egész mirigyrendszert védő, gyógyító tulajdonságúak.

A galajfű nem kényes növény, szinte mindenhol megterem. Szára egyenes, legtöbbször fekvő, 40-60 cm hosszú, virágja sárga vagy sárgás-fehér. Gyógyításra a föld feletti virágos szárrészt kell alkalmazni. A friss gyógynövényt virágzás idején, június-július hónapokban kell gyűjteni.

Közönséges galajfű gyógynövény pajzsmirigy alulműködésre és túlműködésre

Közönséges galaj (Galium mollugo): Apró virágai sárgásfehérek, illatuk enyhén mézre emlékeztető. Cserjésekben és utak mentén, hegyi réteken lelhető fel nagyon gyakran.
 

Közönséges galaj teák és kivonatok a webáruházban>>>

 

 

Tejoltó galajfű gyógynövény pajzsmirigy alulműködésre és túlműködésreTejoltó galaj (Galium Verum): Szárazabb kaszálókon magasabban fekvő hegyi lejtőkön fordul elő, egyenes szárú, 30-60 cm magas; aranysárga virágai erősen mézre emlékeztető illatúak. Nevét onnan kapta, hogy egykor a sajtok készítésekor a tej oltására használták. A Tejoltó galaj élénksárga virágja még ma is sajtok festőanyaga, leveles szárának kivonatával a tej megalvadását segítik elő.

Tejoltó galaj teák és kivonatok a webáruházban>>>


 

Ragadós galajfű gyógynövény pajzsmirigy alulműködésre és túlműködésre
Ragadós galaj (Galium Aparine): Ligeterdőkben, szántóföldeken, de mezsgyéken, kerítések mentén is terem. 60-160 cm-re nő meg, nyeletlen levelei örvszerűen helyezkednek el a száron, nyeles zöldes fehér, bugavirágzata van. A szára horgas tüskéivel ruhára és állatok szőrébe kapaszkodik, mint a bogáncs. Innen ered elnevezése is.

Ragadós galaj teák és kivonatok a webáruházban>>>

 

 

A galajfű gyógyhatásai

A galajfűnek leginkább főzetét használjuk, belsőleg és külsőleg egyaránt. Gyógyhatását a vizeletkiválasztó szerveken, az emésztőrendszeren, a véren keresztül fejti ki. Kiemelkedő hatású mindenfajta pajzsmirigy betegség gyógyításában, de különösen golyva esetén.

Maria Treben ezt írja róla:

„Egy asszony arról számolt be nekem, hogy nemcsak a golyvája, hanem a pajzsmirigy betegsége is elmúlt tőle. Egy Bécs- Mödling-i baráti házaspárral minden évben szoktam találkozni az egyik Kneipp -szanatóriumban. Amikor 1979-ben ismét összefutottunk, megállapítottam, hogy az asszonynak meglehetősen jól látható golyvája van. Az operációtól félt. Galajkúrát ajánlottam neki. A galajt le kell forrázni és naponta többször melegen jó alaposan kell vele gargalizálni.1980 februárjában ismét találkoztunk ugyanott és rögtön láttam ám, hogy már nincs golyvája. Végtelenül boldogan mesélte el, hogy a férje gyakran szedett neki friss galajt. Kezdettől fogva érezte, hogy a golyva fokozatosan kisebbedett, majd teljesen eltűnt.”

A galaj emellett vízhajtó, vértisztító, izzasztó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, görcsoldó, sebgyógyító hatással is rendelkezik. Használható bőrbajok, mirigydaganatok, idegrendszeri betegségek, máj, vese, hasnyálmirigy, és lép megbetegedésekben, vesezsugor, gennyes vese, nyirokduzzanatok, pajzsmirigy alul- és túlműködés, pajzsmirigy göb esetén, a száj- és a felső légutak rákos és egyéb megbetegedéseiben. Jótékony hatása van fekélyes sebek, pattanások, kelések kezelésénél is.

 

Galaj tea készítése és alkalmazása

Elkészítése: egy evőkanál galaj füvet önts le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, lefedve 15 percig hagyd állni, majd szűrd le.

Alkalmazása:

  • Göbös pajzsmirigy, golyva esetén: Napi egy-két csészével kell ilyenkor gargarizálni napközben többször, majd a teát le kell nyelni. A leforrázott teafüvet éjszakára dunsztkötésben a pajzsmirigyen lévő göbre helyezve, csökkenti a duzzanatot. Ehhez a tea leszűrése után visszamaradt galajfüvet tegyük gézbe vagy vászonba, és egy sál segítségével rögzítsük a nyakunkhoz. Legalább napi egy órán át legyen fent a dunsztkötés.
  • Pajzsmirigy alulműködés és túlműködés esetén: napi két bögrével kell inni apró kortyokban, lassan lenyelve. A kúra legalább 6-8 hétig tartson, utána lehet 2 hét szünetet tartani és a kúrát megismételni. A kúra végeztével heti 1-2 bögrével érdemes fogyasztani belőle emlékeztetőnek.
  • Veseműködés javítására, húgyúti gyulladásra reggel egy csésze teát kell inni éhgyomorra. A gyorsabb hatás érdekében összekeverhető ¼ rész porcsinfűvel. Addig kell inni, míg a panaszok el nem múlnak.
  • Májfertőzésre, epehólyag gyulladásra napi 1-3 csészével kell meginni étkezések előtt. A galaj tea kúra kiegészíthető máriatövis magolajjal vagy fekete retek cseppekkel.
  • A mirigyrendszer működésének javítására heti 2-3 csésze galajból készült tea ajánlott.
  • Álmatlanság ellen egy csészével igyál a szárított gyógyteából lefekvés előtt. Keverhető galagonyával, kevés mentával, citromfűvel vagy levendulával.
  • Külsőleg pikkelysömörre, övsömörre, nehezen gyógyuló és égési sebekre, pattanásokra: használható a teája borogatásként vagy lemosásra.

 

tejolto-galajfuSzöllősi Adrienn

Felhasznált szakirodalom: Maria Treben könyve


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Természet patika