Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

B1-vitamin

B1-vitamin, a szellemi vitamin

B1-vitamin hatása a szervezetreA B1-vitamint (tiamin) „szellemi vitaminként” is emlegetik. Nagyon kedvező hatással van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre. Serkenti a memóriát, megelőzi az idegkárosodást, csökkenti a cukoréhséget. Mivel vízben oldódik, gyorsan kiürül a szervezetből, ezért napi beviteléről gondoskodni kell.
 

 

B1-vitamin hatása

A B1-vitamin a gerincvelő és az agy közötti idegi jelátvitelért felelős. Emellett jelentős szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében, pontosabban az ahhoz szükséges enzimek működésében. A simaizmok normális tónusának fenntartásához, az izmok és az idegrendszer zavartalan működéséhez szükséges.

Szívbetegeknél a tiaminadagolás fokozhatja a szívösszehúzódás erejét, ezért hasznos lehet. Enyhe vízhajtó.

Mérsékelheti a kar és a láb zsibbadását, bizsergését, amely cukorbetegség szövődményeként (diabéteszes neuropátia) illetve más, az idegrendszert károsító betegségeknél következhet be.

Pantoténsavval (B5-vitamin) vagy kolinnal (B8-vitaminnal) együtt alkalmazva javíthatja az emésztést, enyhítve ezzel az emésztőrendszer panaszait.

A tiamin gyorsítja a sebek gyógyulását azzal, hogy elősegíti a sejtek anyagcseréjét. Ugyanakkor a fájdalmat is enyhíti.

A cukor és a szénhidrátok fogyasztása, fokozott sportteljesítmény, diétás étrend, alkohol-, tea- és kávé fogyasztása, valamint a stressz növeli a szükségletét. Ugyancsak többet igényelnek belőle a dohányzók, alkoholisták, vízhajtót vagy epilepsziás gyógyszert szedők, valamint a sok édességet fogyasztó emberek.


B1-Vitamin hiánya

Hiánya esetén először étvágytalanság és gyomor-bélmozgás lassulása, megszűnése jelentkezik. Súlyos hiány esetén a beriberi nevű betegség fejlődik ki, mely ödémával, szív-érrendszeri tünetekkel és szívelégtelenséggel járó súlyos idegrendszeri károsodás.

Hiánytünetek:

  • fáradtság
  • ingerlékenység
  • étvágytalanság
  • émelygés
  • zsibbadó kéz, láb
  • depresszió
  • rossz memória, feledékenység
  • dekoncentráltság
  • alvászavarok
  • gyakori fejfájás

B-vitaminok a webáruházban>>>

 

B1-vitamin források

B1-vitamint tartalmazó élelmiszerekTermészetes forrásai: amerikai mogyoró, élesztő, hántolatlan rizs, gabona magvak, korpa, tej, tojás, zabliszt, zöldségfélék, burgonya. A sovány disznóhúsban van a legtöbb belőle.

Vitamin tabletta: étkezés közben érdemes bevenni, mert savas környezetben szívódik fel jobban.

Optimális mennyiség:

  • felnőtteknek: minimum 1-1,5 mg/nap, maximum 50 mg/nap
  • sportolóknak, várandósoknak: 1,4-1,6 mg/nap

Nem szabad naponta 50 mg/testtömeg-kg mennyiségnél többet fogyasztani. A túl sok B1-vitamin kiüríti a többi B-vitamint.

A túladagolás tünetei: szapora pulzus, fejfájás, alvásképtelenség.

 

Érdekesség

A tiamint, azaz a B1-vitamint fedezték fel elsőnek a vitaminok közül. Kazimierz Funck lengyel származású biokémikus nevéhez fűződik, aki 1911-ben a vitamin kifejezést is megalkotta.

Fejlődéstörténete során az ember is - akár a növények és az állatok - kifejlesztett védőfaktorokat számtalan kórokozóval, agresszív mikroorganizmussal, természetes méreggel szemben. Ide tartoznak a bőrbe beépült, rovarokat elhárító anyagok is. Azt még nem tudják, hogy ezek a molekulák milyen módon hatnak a rovarokra, hogyan taszítják őket, csak annyi bizonyos, hogy a felépítésükben a tiaminnak szerepe van, és hogy tiaminhiányos emberek különösen ki vannak téve a szúnyogok és más vérszívók csípéseinek.

Felhasznált irodalom: Kürti Gábor - Vitamin ABC

b1-vitmain hatása

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitamin ABC