A jóga gyógyító hatásai

A jóga egyértelműen segíthet megtalálni a saját utadat az egészséghez és a vitalitáshoz. A gyakorlatok elvégzése után tapasztalt kellemes közérzet nemcsak fizikai előnyökkel jár, hanem lelki és érzelmi hatásait is érzékelheted. Ma a jóga egy elfogadott alternatív gyógymód, de sohasem helyettesítője az orvosi kezelésnek. Habár kiváló kiegészítője lehet sok elváltozás kezelésének, jobb, ha inkább a megelőzés egy fajtájaként, mintsem orvosi kezelésként tekintesz rá.

Jóga gyógyhatása

 

Milyen hatással van a jóga az egészségedre?

Számtalan egészségügyi előnye lehet, ha rendszeresen jógázol. A jól ismert kellemes közérzet mellett erősíti az immunrendszert, gondoskodik a jobb koncentrációról, koordinációról, alvásról, csökkenti a vérnyomást és szabályozza a koleszterin szintet. Javítja a rugalmasságot és nagyon jó hatással van az emésztőrendszerünkre. Míg például az asanas jóga az egész testet mozgásban tartja, addig a jóga pózok hihetetlen hatással vannak a hasüregi és mellkasi szervekre. Szintén tények bizonyítják, hogy a jóga segít bizonyos allergiák és a bőrproblémák, a menopauza tüneteinek, a menstruációs fájdalmaknak, a könyök, csípő, derék fájásoknak, a depressziónak, a kóros kövérségnek, az álmatlanságnak a kezelésében, csak, hogy egy párat megemlítsünk ezek közül.

 

A jóga gyakorlatok konkrét gyógyhatásai: Jóga gyakorlat

  • Az ülő pozíciók a székrekedés, cukorbetegség, ízületi gyulladás és nemi fertőzések kezelésére használhatók.
  • Az álló pozíciók előnye, hogy javítják a testtartást, erősítik az izmokat és megnyitják a csípőt.
  • Az egyensúlyozó pozíciók nagyszerűen segítik az egyensúlyozást és olyan testrészeket erősítenek, mint a vállak és a hát.
  • A háthajlítások hátproblémák, hátsérülések, hátfájdalmak estén nyújt segítséget, de javítja a gerinc rugalmasságát és a hátizmokat is erősíti. Jó hatással van a hasüreg szerveire, energetizálja a szívet és a lelket is.
  • A fordított jóga pózok hasznosak a nők menstruációs ciklusának normalizálására. Megfiatalítja az agyalapi mirigyet és a pajzsmirigyet, stimulálja az agy idegközpontját. Bizonyítottan hatásos a visszértágulat megelőzésére és kezelésére is.
  • Az előrehajlítás erősíti a hátgerincet, csillapítja az indulatokat és nyugtatja az idegrendszert.
  • A relaxáló és erősítő pózok hasznosak, amikor betegek vagy stresszesek vagyunk, vagy amikor gyermekszülés után próbál az anyuka erőt gyűjteni.

Néhányan az első két hét után rosszabbul érzik magukat, mint a jóga elkezdése előtt. Ennek oka, a méreganyagok távozásában rejlik. A szervezet tisztulása után a javulás összehasonlíthatatlan. A változás, amit az egészségünkben és vitalitásunkban érzünk, hihetetlen jó érzéssel tölt el minket.

 

Melyik jógát válasszam?

A kiváló stressz oldó tulajdonsága miatti híre tette méltán népszerűvé a jógát, pedig a valódi ok a hihetetlenül hatékony gyakorlataiban rejlik. Ha szeretnéd kipróbálni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá, az alábbi néhány ötlet segíthet neked.

 

1. lépés: találd meg a számodra legmegfelelőbb stílust

800-nál is több jógastílusból lehet választani és elméletileg mindegyik erősít, rugalmasabbá tesz, javítja az egyensúlyérzéket. Az intenzívebb változatai segítenek formásítani, fogyasztani. A stílus csak attól függ, milyen célod van a jógával.

 

Hatha jóga

A kezdők jógája. A pózok egyszerűek, a tempója lassabb. Jógatéglák, jógapárnák segítik a gyakorlatok helyes végrehajtását. De nemcsak a testről szól, mert a tanár a légzésre, relaxálásra, a meditációra is fókuszál. Bizonyított, hogy a heti kétszer Hatha jógázók sokkal hamarabb képesek a stresszből felépülni.

Ashtanga és Power flow jóga

Fogyásra kiváló. A jóga általános előnyeit kombinálja a gyilkos cardio-val. Mind a két stílusnál egyik pózból (asanas) kezdődik a másik póz pihenés nélkül, és így hatásos zsírégetővé válik. A gyakorlatok elvégzése hőt termel a testünkben. Izzadással jár, méghozzá nem is kevéssel. Jennifer Aniston alkata mögött is ez van.

Jing Jóga

Relaxálást keresőknek kiváló a jing-jang nyugodt része után elnevezett jóga. Pózváltásai lassabbak, a legtöbb ülő vagy fekvő póz. Akár 5 percig is tarthat, amíg a mélyebb nyújtás sikerül. Az idegrendszer aktiválásával a fájdalomtól és stressztől szenvedő test pihentetésére alkalmas. Meditatív zene mellett a légzésre és a spirituális energiaközpontra (csakrák) fókuszál.

Iyengar jóga

Sérülésre hajlamosaknak. Ahogy a többi jógánál, a pózok itt is tradicionálisak. A különbség a végrehajtásban van. Az Iyengar tanár ismereteinél fogva tudja, hogy melyik póz okozhat sérülést, ezért javasol egy kevésbé intenzív végrehajtási módot és több időt hagy a pózok között (szemben a flow jógával). Iyengar jóga még a sérülések gyógyulását is segíti. Ehhez hasonló a Vinijóga, ami a krónikus alsó hátfájással 12 hét alatt csodákat tesz.

Vinyasa Flow jóga

Zsírégetésre kiváló, dinamikus jóga. Az Iyengar, Asthanga és Deskichar tapasztalatait ötvöző jóga, légzéssel összehangolt, tudatos mozgások folyamatos sorozata. Gondosan összeállított mozdulatsorok követik egymást a légzés üteméhez igazítva. A legfőbb szempont a biztonságos gyakorlás, az alapgyakorlatok különböző testi igényekhez való igazítása, ezért nagy hangsúlyt kap a különböző pózok precíz kivitelezése.

 

2. lépés: Találd meg a megfelelő jóga tanfolyamot Jóga gyakorlatok

Az igazság az, hogy alagsorban levő jógateremben is lehet nagyszerű jógainstruktort és jóga tanfolyamot találni, és megkérdőjelezhető minőségű tanárt egy nagyon trendi jógastúdióban. A lényeg, hogy a tanár a megfelelő képzettséggel rendelkezzen, legyen megfelelő jogi háttere.

Lehet, hogy a stúdió zsúfolt, az öltöző hiányos, nincs tusoló, figyelmetlen az instruktor, jogilag nem korrekt a stúdió, de csak az számít, hogy te jól érezd magad. Ezért merj kísérletezni!

  • Ha az egyik jógastílus nem jött be, akkor próbálj ki egy másikat.
  • Ha az egyik instruktor stílusa nem jött be, akkor próbálj ki egy másikat.
  • Ha a tökéletes kombinációt sikerült megtalálni, ragaszkodj hozzá.

A jóga előnyei rendszeresség esetén érezhetőek. Ezért ha megtaláltad a számodra megfelelő helyet és tanárt, legalább heti kétszer járj el jógázni. Így lesz tökéletes a közérzeted és az egészséged.

Forrás: Seregély Jóga Klub

 


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Alternatív gyógymódok