A Kamilla az év gyógynövénye 2016-ban!

2016. 06. 08. 11:25:00
A Kamilla az év gyógynövénye 2016-ban!

A kamilla, más néven az orvosi székfű (Matricaria recutita) nagyon régóta ismert és széles körben használt gyógynövény, már az ókori rómaiak és görögök is alkalmazták gyógyító céllal. Legelterjedtebben emésztési panaszok, megfázással kapcsolatos tünetek, bőrbetegségek enyhítésére használták és használják ma is.

Kamilla az év gyógynövénye 2016-banA Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya idén immár negyedjére választotta meg az Év gyógynövényét. A 2013-ban indított kezdeményezéssel a gyógynövények népszerűsítése és szélesebb körben való megismertetésük volt a cél.

2013-ban elsőként a Máriatövis, 2014-ben a Citromfű, 2015-ben pedig a Galagonya nyerte el az Év gyógynövénye címet.

A kamilla a legbiztonságosabban alkalmazható gyógynövények közé tartozik és széles körben használatos a gyógyászatban. Elsősorban gyulladáscsökkentő, hámosító és görcsoldó hatása ismert. Belsőleg és külsőleg is alkalmazható. Székrekedés, gyomor- és bélpanaszok esetén jótékony. Sebek és bőrgyulladások kezelésére is alkalmas lemosószerként.

A kamilla azon kevés gyógynövények közé tartozik, amelyet kisbabáknál is lehet alkalmazni.

Érdekességek:

  • Az Alföld eredetmegjelölésben meghatározott területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla 2015-óta Hungarikumnak minősül.
  • A kamilla azon kevés gyógynövények közé tartozik, amelyet kisbabáknál is lehet alkalmazni.
  • A szülőágyon érdemes kamilla teát kortyolgatni, mert ellazítja az izmokat, oldja a görcsöket. Megkönnyíti a vajúdást és a szülést is.

 

Kapcsolódó cikkek