Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Bíbor kasvirág az Év Gyógynövénye 2020-ban!

A bíbor kasvirág (Echinacea) széles körben ismert és használt gyógynövény, melynek elsősorban immunerősítő hatása ismert. Vizsgálatok sora bizonyítja, hogy megelőzés céljából rendszeresen fogyasztva teáját vagy kivonatát, elkerülhető a náthás és az influenzás megbetegedés. Az első tünetek jelentkezésénél elkezdve a kúrát, pedig gyorsabb és enyhébb lefolyású a betegség.

 

Bíbor kasvirág (Echinacea) az év gyógynövénye 2020-ban!A kasvirág fajok Észak-Amerikából származó, Európában is termesztett gyógynövények. Latin nevük a görög echinosz (sündisznó) szóból származik, mert a virágzat közepe egy összegömbölyödött sündisznóra hasonlít. Gyógyászati alkalmazásukat az amerikai telepesek az őslakosoktól vették át, és különböző fertőzéses eredetű betegségek kezelésére használták.

Az Európai Gyógyszerkönyvben Az Echinaceae purpureae radix (bíbor kasvirág gyökér) és az Echinaceae purpureae herba (bíbor kasvirág föld feletti rész) egyaránt hivatalos. A különféle gyógyhatású készítmények – kapszulák, szopogató tabletták, szirupok, tinktúrák -  ezek kivonatait tartalmazzák, de a gyökeret és a herbát teaként is alkalmazzák.

A bíbor kasvirágot (a gyökeret és a föld feletti részt) belsőleg közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére, a betegség megelőzésére alkalmazzák. A herba hasonló céllal alkalmazható húgyúti fertőzésben is. A gyökér kivonata aknés (pattanásos) bőr esetén is alkalmazható szájon át bevéve. A herba kivonatát külsőleg kisebb sebek kezelésére alkalmazzák. A bíbor kasvirág növényi gyógyszerek és étrend-kiegészítők összetevői között egyaránt megtalálható.

A bíbor kasvirág gyógyhatásai jelentős részben az immunrendszer modulálásán alapulnak. Kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is. A benne lévő poliszacharidok és az alkamidok gyulladáscsökkentő aktivitással is rendelkeznek.

A bíbor kasvirág immunstimuláló hatását embereknél is kimutatták. Számos vizsgálatban bizonyították, hogy a kasvirágkivonat felső légúti fertőzésekben alkalmazva jelentősen rövidítette a gyógyulás idejét. Megfázás, felső légúti betegség esetén a készítmények elsősorban akkor hatásosak, ha az első tünetek megjelenésekor elkezdik a szedésüket. Időben megkezdett kezelés esetén a betegség enyhébb tünetekkel jár és a betegek gyorsabban meggyógyulnak.

Az Echinacea fajok alkalmazása biztonságos, jelentős mellékhatást nem írtak le. Immunszupresszív terápia (pl. szervátültetés után), krónikus progresszív betegségek (pl. TBC, szklerózis multiplex, leukémia, HIV-fertőzés) esetén alkalmazásuk ellenjavallt. Terhesség és szoptatás esetén biztonságosságuk nem bizonyított, ezért használatuk nem ajánlott. 12 év alatti gyermekek részére alapvetően nem javasolt gyógyászati célú alkalmazásuk, de az egyes készítmények esetén az életkori korlát ettől eltérő lehet. Az Asteraceae család valamely fajával szembeni allergia esetén fennáll a keresztallergia kialakulásának eshetősége.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2020-ban a bíbor kasvirágot választotta az Év Gyógynövényének. Így a máriatövis, az orvosi citromfű, a galagonya, a kamilla, a mák, a levendula és az orbáncfű után már ez a gyógynövény is méltó helyet kapott a korábbi évek címhordozói között.


Kapcsolódó cikkek