A visszértágulat eredményesen kezelhető vadgesztenyével és szőlőlevéllel

2014. 09. 28. 15:23:00
A visszértágulat eredményesen kezelhető vadgesztenyével és szőlőlevéllel

Az orvosi irányelvekben a visszértágulatra nem szerepel gyógyszeres kezelési ajánlás. Ez azért is érthetetlen, mert jó ideje tudjuk, hogy a vadgesztenye kivonatai hatékonyan kezelik a vénákat belülről borító sejtréteg elváltozásait. Egyik súlyos szövődményének, a krónikus vénás elégtelenségnek a tüneteit pedig, szőlőlevél-kivonattal enyhíthetjük.

Vadgesztenye visszérreA vadgesztenyében található aescin nevű hatóanyag a beszedéstől számított legalább 5 napon át hozzátapad a vénák belső falához, mintegy leszigetelvén azt. Ráadásul a gesztenyekivonatok tonizálják, erősítik a véna izmos falát.

A vadgesztenye-kivonatok hatásosságát több klinikai kísérlet igazolta. A páciensek tünetei a placebó csoporttal összehasonlítva jelentősen enyhültek. A gesztenyekivonatokkal a kompressziós harisnyákéhoz hasonló hatást lehetett elérni. Kedvező hatásuk a szedést követő néhány napon belül kialakul, jól tolerálhatók, ezért hosszabb távú kezelésre is alkalmasak. Kifejezetten ritka mellékhatásaik között szerepel az ödémásodás, illetve gyomorirritáció. Az Európai Gyógyszerügynökség (az EU legmagasabb szintű gyógyszerhatósága) naponta kétszer 250-312,5 mg kivonat szedését javasolja.

A szőlő őszi, vörösre színeződő levelének kivonata a vadgesztenyéhez hasonlóan pozitív hatású a visszér és a krónikus vénás elégtelenség kezelésében. Ezt hat, egymástól független, jó minőségű klinikai tesztben igazolták. 1100 vénás elégtelenségben szenvedő betegnek adtak 6-17 hétig napi 360-720 mg szőlőlevél-kivonatot. Ennek hatására a páciensek lábfej ödémája csökkent és a betegséggel járó egyéb tünetek is enyhültek. A teszteredmények hatására az Európai Gyógyszerügynökség a szőlőlevél kivonatát is alkalmasnak minősítette a krónikus vénás elégtelenség (CVI) kezelésében.


Kapcsolódó cikkek