A Galagonya az év gyógynövénye 2015-ben!

2015. 06. 03. 15:20:00
A Galagonya az év gyógynövénye 2015-ben!

A népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszerek egyike a galagonya. A szívre gyakorolt jótékony hatását már az ókorban feljegyezték, de használata a 19. században vált igazán elterjedtté. Galagonya tea fogyasztásával rugalmasan tarthatók az érfalak, így megelőzhető a koszorúerek elmeszesedése, és a szívinfarktus kockázata is csökkenthető.

A galagonya az év gyógynövénye 2015-ben!A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban indította el új kezdeményezését, az Év Gyógynövénye választást. A hazai gyógynövényeket szeretné így népszerűsíteni és szélesebb közönségnek bemutatni jótékony hatásukat. 2015-ben a szív- és érrendszer védő galagonya nyerte el az Év gyógynövénye címet. 2014-ben a citromfű, 2013-ban a máriatövis kapta ezt az elismerést.

A gyógyászatban a galagonya virágzó hajtásvége és termése is használatos. A galagonya fokozza a szívizom-összehúzódások erejét, javítja a szívkoszorúerek vérellátását, csökkenti a szívritmuszavarok kockázatát és mérsékelten a vérnyomást is csökkenti. Kedvező hatással van a vérzsírszintre (csökkenti az összkoleszterin- és LDL-koleszterinszintet).

A galagonya a szívelégtelenség kezelésének biztonságos szere, mérgezési esetről nem számoltak be a szakirodalomban.


Kapcsolódó cikkek