Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Valgus Pro-ról titkok nélkül

Mi igaz és mi nem a Valgus Pro bütyökvédő hatásáról?

 Tények, állítások és cáfolatok leplezetlenül...

  Valgus Pro bütyökvédő és lábujjkorrigáló gélpárna

Lassan már divatot diktál a Valgus Pro, annyira népszerű. Nem véletlenül van napirenden nálunk is ez a téma. De hogy is jött képbe?

Mivel mi rendszeresen megkérdezzük a vásárlóinkat arról, hogy milyen terméket keresnek, ami nálunk még nem kapható, ezért pontosan tudjuk, hogy mennyire sokan szeretnének bütyökkezelőt vásárolni. Nem is akármilyet!

 • legyen puha
 • ne legyen túl nagy
 • ne legyen túl vastag
 • férjen be a cipőbe
 • lehessen éjszaka is viselni
 • ne szorítson
 • ne vágjon
 • ne nyomjon
 • ne legyen túl drága

 

Gondoltuk, ha van olyan bütyökkezelő, ami mindezt tudja, akkor az valami csodatévő termék lehet. De legnagyobb meglepetésünkre, találtunk olyat, ami a vásárlóink szempontjainak szinte mindenben megfelel. Ez pedig a Valgus Pro bütyökvédő és lábujjkorrigáló. Be is szereztük, elérhetővé tettük a webáruházunkban, majd örömmel kiposztoltuk a Facebook oldalunkon, hogy új termékként már nálunk is megvásárolható.

Na, erre kaptunk hideget-meleget. Végre egy termék, amire - úgy véltük, hogy az emberek áhítottak, majd ennek ellenére sok olyan kommentet kaptunk a FB bejegyzésünk alá, hogy ez gagyi, meg nem csinál semmit, ez kész átverés…  Nos, ezen elgondolkodtunk, és úgy döntöttünk, megvizsgáljuk a különféle állításokat, hogy vajon igazak-e? Lássuk, mire jutottunk!

 

Mit állít a gyártó a termékcímkén?

„Egyben korrigálja és védi a kialakult bütyköt”

Ez egy kicsit pontatlan ugyan, de igaz. Valójában nem a bütyköt korrigálja, hanem a befelé forduló lábujj helyzetét. A bütyök védelme pedig igazából cipő viselésekor nyer jelentőséget: a bütyökre hajló szilikon párna védelmet nyújt a cipő dörzsölése és irritációja ellen.

„Bő cipőben is hordható”

Igaz. Mi ki is próbáltuk, nem csak bő cipőben. A legszűkebb orrú körömcipőbe is belefért, és nagyon kényelmesnek bizonyult. A cipő nem nyomta a bütyök részt, a nagylábujj és a második ujj nem ért össze. Nagyon jó érzés volt.

Egy hátránya van: a rövid felsőrésszel rendelkező, vagy nyitott cipőkből sajnos kilátszik, mint ahogyan azt a tényfeltáró fotónk is igazolja. Valószínűleg így senki nem viseli szívesen. Azonban egy zártabb magas sarkú cipőben, vagy csizmában ez nem lehet probléma.

Valgus Pro bütyökvédő cipőben is viselhető

„Nappali és éjszakai viseletre is alkalmas”

Igaz. Éjszaka is nagyon kényelmes, nem szorít, nem nyom. Nappal is hordható, mert cipőbe is belefér.

„Langyos, szappanos vízben mosható”

Igaz. Szilikonból van, ezért vízlepergető hatású. Ez előnyös, mert könnyen és gyakran tisztítható.

Viszont:

 • Ne mossuk mosógépben!
 • Ne tisztítsuk körömkefével, se dörzsivel! A tisztításhoz puha rongyot használjunk.
 • Maró hatású tisztítószerrel semmi képpen se tisztítsuk, mert az anyaga sérülhet, ezáltal a termék élettartama lerövidül!
 • Ne áztassuk vagy mossuk túl forró vízben, mert a szilikon kitágul, elvékonyodik a magas hő hatására. Emiatt hamarabb elszakadhat.

 

„Normál testhintőporral kezelhető”

Igaz. A hintőpor nem árt a szilikonnak, nem fogja megrongálni. Viszont célszerű használni, mert megkönnyíti az eszköz felvételét. Önmagában a szilikon tapadhat a bőrhöz, de ha behintőporozzuk, azzal csökkentjük a tapadást, a Valgus Pro szépen „rácsúszik” a lábujjra. Nem kell rángatni, tépni…

 

Mit mondanak a különböző értékesítő weboldalak?

„A bütyök kiegyenesedik, és többé nem nyomja a lábbeli.”

Félig igaz. A bütyök nem egyenesedik ki, hiszen nem is mozdult el sehová. A Valgus Pro – mint más bütyökkezelők is – a befelé hajló lábujjat tartja egyenes helyzetben. Az maradéktalanul igaz viszont, hogy a cipő nem nyomja a bütyköt, hiszen a szilikon párna védi a lábbeliben.

„Egy rögzítő minimum egy évig használható”

Nem igaz. Egészségügyi szempontból bármeddig korlátlanul használható, nem okoz semmilyen kárt, nincs mellékhatása. Itt inkább a termék élettartamára utalnak, azonban tudni kell, hogy a szilikon nem tartozik a nagyon tartós anyagok közé. Egy idő után elfárad, elvékonyodik. Olyan, mint a gumi. Az, hogy kitart-e legalább egy éven keresztül, az leginkább attól függ, hogy milyen gyakran használjuk, és egy-egy alkalommal hány órán keresztül van rajtunk. Szerintem, napi 8-10 órás használat mellett maximum 6-8 hónapot várhatunk tőle, legjobb esetben is.

„Használatával elkerülhető a műtét”

Bizonyos esetekben igaz lehet. Arra ne számítsunk, hogy a Valgus Pro használatával a bütyök eltűnik. Ez nem így van, és más bütyökkezelőkre sem igaz sajnos. A kialakult bütyök, főként, ha már csontosodás is van, az nem múlik el. Ez csak műtéttel távolítható el. Azonban ha a bütyökkel, mint esztétikai problémával együtt tudunk élni, akkor valóban igaz az állítás, hogy elkerülhetjük a műtétet. A Valgus Pro segítségével csökkenthető, vagy akár meg is szüntethető a fájdalom, cipőben viselve pedig a lábbeli okozta irritációt is elkerülhetjük. Ha ezzel elégedettek vagyunk, mert megszabadultunk a fájdalomtól, és újra tudunk fájdalom nélkül bármilyen cipőt hordani, akkor valóban nem szükséges kés alá feküdni.

Azoknál is igaz lehet, akik megelőzésként használják. Akinek kezdődő valgusa van, a lábujjkorrigáló rendszeres használatával megelőzheti a további állapotromlást, akár a bütyök kialakulását, csontosodását is.  Így pedig várhatóan nem kell majd műtéten gondolkodnia. A várt eredményhez azonban szükséges lehet más segédeszközök (pl. lúdtalpbetét) együttes használata.

 „Megállítja a fájdalmat és a gyulladást 10 nap alatt.”

Igaz. A fájdalom ugyanis abból adódik, hogy a nagylábujj rendellenes elhajlása miatt, folyamatosan feszíti az inat. Az ízület belső, illetve oldalsó részén a nyáktömlő az állandó fokozott nyomás hatására könnyen gyulladásba jön, ami fájdalommal jár. A hallux valgus kezelők, mint például a Valgus Pro, megfelelő helyzetben tartják a nagylábujjat, amellyel az ízület húzódása, feszülése megszűnik, így a fájdalom csökken, vagy teljesen elmúlik. Ehhez azonban rendszeresen kell használni az eszközt. Hogy 10 nap alatt várhatunk-e változást, ez megint csak attól függ, hogy milyen mértékű a fájdalom, használunk-e egyéb fájdalom- vagy gyulladáscsökkentőt is (pl. krémeket), és milyen gyakran viseljük a Valgus Pro-t. A visszajelzések alapján van, akinek néhány nap alatt elmúlt a fájdalma, másoknak 3-4 hét kellett hozzá. Tehát ez egyéni…

„Megszünteti a deformációt 3-6 hónap alatt.”

Nem igaz. Sem a Valgus Pro, sem más hallux valgus kezelők nem szüntetik meg a már kialakult deformációt. Javíthatnak rajta, és megakadályozhatják a továbbdeformálódást, ha megfelelő rendszerességgel viseljük. Éppen ezért javasolt már az elején elkezdeni ilyen segédeszköz használatát.

 

Mit mond az orvos?

Dr. Farkas Judit a www.informed.hu oldalon ezt válaszolta az egyik olvasó kérdésére:

„Többféle "bütyök-korrigáló" gyógyászati segédeszköz létezik, különböző árakkal. Az, hogy mennyire válik be, több tényezőtől függ. Elsősorban attól, hogy Ön mit vár tőle, illetve, hogy milyen jellegű és mértékű bütyke van. Sajnos, ezek a korrekciós készülékek nem úgy működnek, mint a fogszabályozó: soha nem teszik tartósan helyre az ujjat, vagyis nem szüntetik meg a bütyköt.”

 

Mit mondanak az elégedetlen vásárlók?

 „Amikor megláttam, elhűltem, hogy milyen gagyi”

Nos, más bütyökkezelőkkel összevetve talán annak látszik. De miért is? Mert kicsi, könnyű, vékony és szilikonból van. Pont, amit szerettünk volna, és amit vártunk tőle. A többi termék nagy, kemény, bonyolultabb szerkezetű, és klasszisokkal drágább is. Ettől azonban még nem feltétlenül „komolyabbak”, és nem tudnak többet, mint a Valgus Pro. Kerestünk az interneten néhány hasonló funkciót szolgáló eszközt, amelyek a közvélemény szerint komolyabbnak számítanak. Hát, a képek alapján döntse el mindenki maga, hogy melyik komolyabb vagy gagyibb a számára, és hogy melyiket viselné szívesebben...

  Hallux valgus kezelők

„Könnyen elszakad”

Hát igen, a szilikonnak van egy olyan tulajdonsága, hogy elszakadhat. Mint ahogy a műanyag eltörik, az üveg elreped, a fa elkorhad, úgy a szilikon meg elszakad. Hogy mennyi időn belül teszi ezt, az viszont sokszor azon múlik, hogy mennyire használjuk helyesen. Pontosabban, hogy mennyire használjuk kíméletesen. Több embernél megnéztem, hogy milyen technikával veszik fel a Valgus Pro-t. Az esetek 95%-ban azt láttam, hogy belekapaszkodnak a termék leghosszabb részébe (a bütyökkezelő párnába), és annál fogva ráncigálják fel. Nos, ha ezt a vékony anyagot, ami ráadásul könnyen nyúlik, gyakran nagy erővel húzzuk, egy idő után a nyúlás helyénél elvékonyodik, majd elszakad. Így biztosan nem tart néhány hétnél tovább.

Helyes felvételi mód:

 • hintőporozzuk be használat előtt az eszközt, és a lábat is
 • úgy vegyük fel, mint egy gyűrűt: egyszerűen húzzuk rá a nagylábujjra és toljuk addig, amíg a lábujj tövéig le nem ér
 • ezután, ha szükséges, igazítsuk a megfelelő állásba

Ha a fentiek szerint alkalmazzuk minden alkalommal, várhatóan a termék ki fogja bírni hónapokon keresztül és mi is elégedettebbek leszünk.

Ritkább esetben okozhatja a szakadást anyaghiba is. Ez bármilyen terméknél előfordul. Ha a vásárlástól számítva pár napon belül szakad el, érdemes bevizsgáltatni.

  Valgus Pro bütyökvédő helyes használata


„Én is megvettem, de ha ez segít, emelem kalapom”

Szerintünk el kell kezdeni használni, aztán lehet véleményezni. A fentebb leírtaknál azonban senki ne várjon többet (pl. hogy megszünteti a bütyköt...)

 

És mit mondanak az elégedett vásárlók?

Az alábbi állítások már nem igényelnek kommentet, ezért nem is fűzök hozzájuk semmit.

„Egy hete hordom a valgus prot, mert nagyon komoly fájdalmaim voltak. Hatásosnak érzem. Én bízom a valgus proban, esténként mikor leveszem, látom, hogy egyre nagyobb távolság van a második és a nagylábujjam között. Nem beszélve arról, hogy ahol eddig fájt, az megszűnt. Ajánlom!” (Devecsery Krisztina)


„Nekem gyerekkorom óta ilyen a lábam, és ahogy telik az idő, egyre romlik. Én is vásároltam Valgus Pro-t, már fél éve hordom. Kicsit javított az állapotomon, de szerintem a problémát nem fogja teljesen megszüntetni. Abban segít sokat, hogy lelassítja a folyamatot és csökkenti a fájdalmat. Kitartóan viselem, mert a fájdalmaim szinte elmúltak, ezzel jelentősen megkönnyíti a napjaimat.” (T. Andrea)


„Amikor tudom, viselem a Valgus pro-t. Egész jó. Teljes gyógyulást nem várok tőle, de legalább nincsenek fájdalmaim.” (Hanna)


„Én éjjel viselem, elég kényelmes, nem szorít, puha. Picit beleizzad a lábam most így nyáron, ezért érdemes előtte behintőporozni. Elég régóta használom, úgy négy hónapja. A javulás nem annyira jelentős, mint ígérik, de határozottan jobbnak érzem. A fájdalmaim egyértelműen csökkentek.” (Kiss Dóra)

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek