Természetes májvédelem Máriatövissel

Természetes májvédelem Máriatövissel

A máj számtalan élettani funkciót lát el. Emiatt alapvető fontosságú a máj egészséges állapotának megőrzése, melyért gyógynövényekkel is sokat tehetünk. A májvédelem és a májregeneráció legfontosabb gyógynövénye a máriatövis, melyet bevethetünk zsírmáj, alkohol okozta májkárosodás ellen, méregtelenítéshez.

Máriatövis készítmények a webáruházban>>>

Máriatövis hatása, máriatövis zsírmájra

A máj számtalan élettani funkciója közé tartozik a táplálék alkotóinak felvétele, a sejtalkotók metabolizálása, energiatárolás, fehérjeszintézis, koleszterin-anyagcsere, epetermelés, a szervezet számára idegen, mérgező anyagok lebontása, és még sorolhatnánk. Mindezek miatt alapvető fontosságú a máj egészséges állapotának megőrzése, melyért gyógynövényekkel is sokat tehetünk.

A lakosság jelentős részét érinti az alkohol okozta májkárosodás. Ugyanakkor a környezetből bejutó toxikus anyagok, az ételekkel elfogyasztott adalékok, a túlzott gyógyszerfogyasztás, illetve a vírusos eredetű hepatitis tovább ronthatják a máj sokirányú funkcióját. A máj megbetegedéseinek közös alapja az anyagcserezavar, melynek következtében egyrészt funkciós zavarok, másrészt olyan visszafordíthatatlan károsodások alakulhatnak ki, amik sejtpusztuláshoz, sejtelhaláshoz, kötőszövet-gyarapodáshoz vezethetnek.

Máriatövis hatóanyaga a szilimarinA Máriatövis, latin nevén Silybum marianum, a mediterrán vidékről származik. Sokirányú felhasználása végigvonul a középkor népi gyógyászatán. Eleinte a levelek, később egyre inkább a termés használata került előtérbe, melynek silymarin néven ismert hatóanyag-komplexét a XX. század elején azonosították.

A silymarin hatásmechanizmusa összetett:

  • Gátolja bizonyos toxinok felvételét, illetve bejutását a májba.
  • Jelentős antioxidáns tulajdonsága révén megakadályozza az oxidatív károsodásokat, ezáltal tehermentesíti a szervezet méregtelenítő mechanizmusát.
  • A hatás harmadik összetevője a regeneráció: támogatja a fehérjeszintézist, elősegíti a károsodott májban a sejtek újraképződését. Segíti normalizálni a megzavart anyagcsere-folyamatokat és javítja az energia háztartást.


Mivel a máriatövis terméséből készített tea nagyon alacsony koncentrációban tartalmazza a hatóanyagokat (azok rossz víz-oldékonysága miatt), így májbetegségek kezelésére, a máj védelmére standardizált, izolált silymarint tartalmazó étrend-kiegészítő készítményeket alkalmaznak, melyek kiválasztása, és a napi adag megállapítása a szakorvos feladata.

A máriatövis készítmények jól tolerálhatók, mellékhatások ritkán fordulnak elő, esetleg enyhe hasmenés, puffadás, hányinger jelentkezhet. Különös értéke, hogy hosszú távú szedése is biztonságos, így krónikus májkárosodások esetén is alkalmazható.

 

Írta: Prof.Dr. Kéry Ágnes a Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke

Forrás: ParaMedica Egészség Magazin

 


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Természet patika