Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mit tegyünk darázscsípés vagy méhcsípés esetén?

A méh- és darázscsípés nem túl kellemes. A szúrás helyén rendszerint kisebb-nagyobb duzzanat keletkezik, a bőr vörössé válik, ég, viszket, akár fájhat is. A tünetek akár napokig is kínozhatnak bennünket. Jó, ha van nálunk azonnali segítség, amellyel kezelni tudjuk, hogy a tünetek enyhüljenek és gyorsabbá váljon a gyógyulás. Ehhez nem feltétlenül van szükség a drága gyógyszertári kencékre. A legjobb, ha természetes megoldásokat választasz. A lényeg, hogy mindig legyen a táskádban valamilyen „ellenszer”, ha szabadtéri programot tervezel, kirándulni vagy nyaralni mész.

Darázs és méh
 

 

Darázs vagy méh - mi a különbség?

Darázs: A méhtől nagyobb, karcsúbb és kecsesebb. Alapvetően ragadozó állat, főként kisebb rovarokkal táplálkozik. Életben maradásához állati fehérjére van szüksége, így a kerti sütögetés vagy a szabadban megterített asztalra kitett húsételek illata odavonzzák. Ha lehet, ne hagyjuk szabadon az ételeket, lehetőség szerint takarjuk le őket.

Méh: A darázstól kisebb és zömökebb testalkatú. Virágport gyűjtöget, ezért az erős virágillatok vonzzák az ember közelébe. Ha szabadba megyünk, kerüljük az erős, édes illatú parfümök és dezodorok használatát. Szintén vonzóak a méhek számára az édes illatú gyümölcsök, cukrozott üdítők és a sütemények.

 

Mikor támadnak?

A darazsak elég harciasak, de az embert általában nem bántják, csak akkor, ha veszélyt éreznek, például ha rájuk lépünk, megbolygatjuk a fészküket, akadályozzuk a táplálékszerzést vagy a folyadékhoz jutást, esetleg hessegető mozdulatokkal megijesztjük őket.

A méhek békésebb természetűek, de hamarabb támadnak, mint a darazsak. Alapvetően azonban ők sem támadnak emberre, de ha túl közel megyünk hozzájuk, azt már fenyegetésnek vehetik, és azonnal támadásba lendülnek.

Tudtad…?

A méhek közül csak a nőstények képesek szúrásra, mivel maga a fullánk nem más, mint módosult tojócső. A fullánkjuk háromágú, amely visszahajló, fűrészfogszerű fogakban végződik. Ha egy méh belénk szúr, a kampók megakadnak a bőrben és emiatt nem tudja kirántani. A potroh végével együtt kiszakad, a bőrünkbe fúródva marad, a méh pedig rövid időn belül elpusztul. Jó hír viszont, hogy az előbbi okoknál fogva, egy méhtől egynél több csípésre nem kell számítanunk.

A darazsak ezzel szemben több szúrásra is képesek, mivel fullánkjuk finom kampócskái nem akadnak meg. Gond nélkül ki tudják húzni a szúrás után és addig támadnak, amíg a veszélyt érzik. Így egy darázstól több szúrást is elszenvedhetünk.

 

Mit tegyünk méhcsípés esetén?

Méhcsípés esetén a méreg néhány másodperccel a csípés után szabadul fel, ezért a csípést követően mihamarabb távolítsuk el a fullánkot. Lehetőség szerint ne puszta kézzel próbáljuk meg kivenni, mert összenyomhatjuk a méregzsákot, így a maradék méreg is a bőrünkbe kerülhet, ami fokozza majd a tüneteket. Használjunk csipeszt, vagy egy élesebb tárgyat, amivel ki tudjuk húzni összenyomás nélkül.

A méhek méreganyaga savas kémhatású, ezért lúgos szerekkel lehet enyhíteni a hatását. A legjobb, ha szódabikarbónát pici vízzel összekeversz, csak annyira, hogy pépes állagú masszát kapj, és ezt a szúrás helyére kened. A feszítő fájdalmat enyhíteni fogja és a duzzanatot is csökkenti.

Ha semmi más nincs nálad, jegeld, tegyél rá hideg vizes borogatást. Ez mindig jól jön, ha valami égő érzést okoz. Kiveszi a tüzet és segít a duzzanat lelohasztásában is.

A mentolos fogkrém, a vízzel hígított borsmentaolaj, vagy a sós víz enyhíti a viszketést.

 

Mit tegyünk darázscsípés esetén?

A darázscsípés lehet halálos is, ha allergiásak vagyunk rá. A következő tünetek esetén azonnal hívjunk mentőt:

  • ha rekedtséget, nehézlégzést, sípoló légzést észlel
  • a csípés a szájat, nyelvet, torkot érte
  • duzzadni kezd az arca, nyelve, füle, szeme
  • hányingere van, hányás/hasmenés jelentkezik 
  • ájulás, szédülés vagy gyengeségérzés fogja el

 

Egyéb esetekben a szúrás helyén egyéntől függően kisebb-nagyobb duzzanat keletkezik, ami viszket, ég, és fájdalmas is lehet. Mivel a darázscsípés lúgos kémhatású, ezért savas kémhatású szerekkel tudjuk semlegesíteni. A leggyorsabb segítség, ha ecettel lemossuk, vagy ecetes borogatást teszünk rá. Ez szinte azonnal enyhíti a fájdalmat és a viszketést.

Hasonló hatású a citromlé is, ezért bátran alkalmazzuk!

Segíthet, ha egy félbevágott vöröshagymát, vagy egy vastagabb hagymakarikát a szúrás henyére nyomunk. A hagyma leve semlegesíti azokat az anyagokat, amelyek az égető érzést okozzák. Így néhány percen belül enyhülést hoz.

Levendula olajjal is bedörzsölhetjük. Ez nyugtatólag hat a bőrre, szünteti a bőrpírt, enyhíti a duzzanatot.

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek