Medvehagyma jótékony hatásai és felhasználási módjai

Medvehagyma jótékony hatásai és felhasználási módjai

A medvehagyma szezon március-áprilisra tehető. A tavasz igazi hírnöke ez a kis növény, amely március végétől zöldell. Számos gyógyhatása és finom íze miatt érdemes gyűjteni és fogyasztani. A medvehagyma felhasználása a konyhában igen változatos, nagyon sokféle, ízletes medvehagymás ételeket készíthetünk belőle, és akár télire is eltehetjük.

A medvehagyma (Allium ursinum) a liliomfélékhez tartozik. A humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, és a hegyvidékeken érzi jól magát. Nagy ellipszis alakú, élénkzöld levelei március végén - április elején jelennek meg, fehér virágait pedig májusban bontja ki. Jellegzetes erőteljes fokhagymaillatot áraszt, és íze is hasonló a fokhagymáéhoz. Talán ezért is kapta a vadfokhagyma elnevezést.

Medvehagyma felhasználása, gyógyhatásai

A medvehagyma gyógyhatásai
 

  • salaktalanító, méregtelenítő hatású
  • krónikus bőrbajokra (vértisztító)
  • gyomor és bélrendszer-tisztító
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • enyhíti a krónikus gyulladásokat
  • védi az ereket (ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke rizikóját)
  • javítja az inzulinérzékenységet
  • normalizálja a koleszterinszintet
  • gátolja a vérrögképződést


A medvehagyma legfőbb gyógyhatását erőteljes vértisztító hatásának köszönheti. Tavaszi salaktalanításhoz, méregtelenítéshez kiváló gyógynövény. A vértisztítással elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyulását is. Hatására jobb lesz a közérzetünk, megszépül a bőrünk, energikusabbá válunk.

A medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy, mint bélrenyheség okozta székrekedés esetén. A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is.

A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás. Kúraszerű fogyasztása segíthet csökkenteni a magas vérnyomást.

A medvehagyma-bor és a medvehagyma tea kiváló idült köhögésre, mert segítségével oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj. Dohányzóknak is ajánlott.

A medvehagyma tulajdonságai nagyon hasonlítanak a fokhagymáéhoz, így az is igaz rá, ami a hagymafélékre általában: vérhígító hatású. Ez egyfelől jó, hiszen segít megelőzni a vérrögképződést. Másfelől viszont vérhígító típusú gyógyszer mellett csak kismértékben fogyasszuk, tervezett fogászati vagy sebészeti beavatkozások előtti hetekben pedig semmiképpen ne kezdjünk bele medvehagyma kúrába!

 

Melyik része ehető?

Sokakban felmerül a kérdés, főként azért, mert félnek attól, hogy mérgező. Köztudott ugyanis, hogy küllemre nagyon hasonlít a gyöngyvirágra, amely valóban mérgező, a medvehagyma azonban abszolút fogyasztható. Leginkább zsenge leveleit fogyasztjuk nyersen salátába téve, vagy szárítva fűszerként. Emellett hasonlóan felhasználható, mint például a sóska vagy a spenót: főzeléket, pestot vagy akár levest is készíthetünk belőle. Emellett a hagymája is fogyasztható, amit hasonlóan használhatunk a konyhában, mint a fokhagymát.

 

A Medvehagyma gyűjtése
 

A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, tehát még a virágzás előtt. A hagymáját nyár végén és ősszel gyűjthetjük, melyet ugyanúgy használhatunk fel, mint a fokhagymát.

Külsőre nagyon könnyű összetéveszteni más mérgező növényekkel, mint például a gyöngyvirággal vagy az őszi kikericcsel. Erőteljes fokhagyma illata azonban elárulja, hogy melyik növényt kell leszednünk, ha medvehagymát szeretnénk gyűjteni. Azonban, ha egy szemernyi kétség is van bennünk afelől, hogy biztosan felismerjük, inkább vásároljunk ellenőrzött forrásból származó medvehagymát piacokon, bioboltokban, vagy közvetlenül a termelőtől.

 

A Medvehagyma felhasználása


Frissen, nyersen

Gyógyhatását leginkább akkor tudjuk kihasználni, ha a frissen szedett leveleket nyersen fogyasztjuk. Szerencsére az íze nagyon hasonló a fokhagymáéhoz, ezért minden olyan étel ízesítéséhez felhasználható, amihez a fokhagyma is illik. Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, a tavaszi tisztítókúrához mindenképpen frissen használjuk. Feldarabolva vajas kenyérre szórhatjuk, egészen apróra vágva (nyersen) megfűszerezhetünk vele levest, burgonyát, tésztát és más ételeket is. Egy-egy levelet szendvicsbe is tehetünk.

Legjobb felhasználási módja, ha salátába tesszük.

 

Medvehagymás ételek

Bár nyersen a leghatékonyabb orvosság, de számos ízletes ételt is készíthetünk belőle. Így például medvehagyma főzeléket vagy medvehagyma krémlevest. Nagyon népszerű a medvehagyma krém, amit kenyérre kenve szendvicskrémként fogyaszthatunk. A medvehagyma pesto remek kiegészítője a tésztás ételeknek, akár sajtot is reszelhetünk rá. Nagyon egészséges és finom egytálétel.


Medvehagyma receptekért katt ide!

Medvehagyma pesto

 

A medvehagyma, mint fűszer

A friss medvehagyma leveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételekre szórjuk. Nagyon jó ízt ad az ételnek. Szárított, morzsolt medvehagymát készen is vásárolhatunk, így nem kell vele bajlódnunk, viszont ugyanolyan jó ízt ad ételeinknek, mint nyersen. Ráadásul ez egész évben elérhető, így nem csak tavasszal élvezhetjük kellemes ízét és gyógyhatásait.

 

Medvehagyma tinktúra

Az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag főzött pálinkával felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk. Két hét elteltével leszűrjük és sötét üvegben tároljuk. Napi 20 csepp elegendő belőle, lefekvés előtt bevéve. Kockacukorra csepegtetve, vagy vízbe, teába téve célszerű fogyasztani. Tartósan ne használjuk, csak kúraszerűen 2-3 hétig.

Ha nem akarunk vele bajlódni, akkor vásároljunk kész medvehagyma tinktúrát>>>

 

Medvehagyma-bor

Az apróra vágott levelekből egy maréknyit, kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük, és napközben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.

 

Medvehagyma tea

Medvehagyma teát a növény szárított és aprított leveleiből forrázással készíthetünk. Két teáskanál szárított medvehagyma levelet leforrázunk 2-2,5 dl vízzel, pár percig állni hagyjuk, majd langyosan elkortyolgatjuk. Köhögésnél szinte azonnal segít, szünteti a torokfájást, enyhíti a nátha tüneteit.

A szárítás megfelelő körülményeket és nagy odafigyelést igényel. Ha helytelenül történik, akkor a növény elveszíti a gyógyhatását, mert elvész belőle a sok jótékony összetevő. Javaslom, hogy ne bajlódjunk vele, ha nincs benne megfelelő tapasztalatunk. Inkább válasszuk a készen kapható szárítmányokat.

 

Medvehagyma eltevése, tartósítása
 

Sajnos nagyon rövid ideig juthatunk hozzá frissen ehhez az értékes növényhez. Gyógyhatását úgy tudjuk a szezon után is élvezni, ha valamilyen formában tartósítjuk.

  1. Fagyasztás: Legegyszerűbb eltevési forma, ha a leveleket lefagyasztjuk egy zacskóba téve. Akár egészben, akár felaprítva is lefagyasztható, attól függően, hogy a későbbiekben mihez szeretnénk felhasználni. Nem csak nyersen, hanem főzve is lefagyasztható. Készítsünk belőle medvehagyma krémet, és kis dobozba téve tegyük a mélyhűtőbe. Később kiolvasztás után ebből akár medvehagyma krémlevest, vagy főzeléket is készíthetünk, vagy akár szendvicsre is kenhetjük.
     
  2. Eltevés olívaolajban: 1 csokor medvehagymához kb. 1-1,5 dl olívaolaj elegendő. A megmosott medvehagyma leveleket keverjük össze az olívaolajjal, adjunk hozzá egy kávéskanál sót, majd turmixoljuk össze. Ízlés szerint lehet teljesen pépesre, vagy kissé darabosra hagyva is. Tehetünk hozzá fűszereket vagy akár fokhagymát is, kedvünk szerint. Ezután tegyük kifertőtlenített üvegbe (kb. egy 2-2,5 dl-es befőttesüvegre lesz szükség). A tetejére öntsünk olívaolajat, hogy szép egyenletesen ellepje, majd zárjuk le. Fénytől védett, nem túl meleg helyen tárolva sokáig eláll. Szendvicsekre vagy főtt ételekhez adva is nagyszerű!

 

Tudtad-e… ?

Medvehagyma virága…hogy azokban az erdőkben, amelyek nem számítanak védett területnek, ott naponta két kiló medvehagymát szedhetsz le büntetlenül és díjmentesen? Mivel a medvehagyma nagyon egészséges és jó ízű kiegészítője salátáknak és a sülteknek, ezért bátran gyűjtsd és fogyaszd, amikor szezonja van.

…hogy a népi hiedelem szerint, téli álmuk után a medvék is keresik és fogyasztják a medvehagymát, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele? Márpedig ha a medvéknek jó, akkor mi se hagyjuk ki a tavaszi méregtelenítő kúránkból!

medvehagyma-felhasznalasa-es-gyogyhatasai

Szöllősi Adrienn


 Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Természet patika