Galagonya

Crataegus oxyacantha

Galagonya tea hatásaNépi elnevezései: szamártövis, cseregalagonya

 

A Galagonya gyógynövény jellemzői

A rózsafélék családjába tartozik. Legelők, erdőszélek, cserjések, ágtövises cserjéje illetve fája, de nevelhető a házi kertben is. Sűrű, szúrós ágrendszere van, levelei mélyen karéjosak. Virágai aprók, öt fehér szirmúak, nehéz illatúak (büdösek). Az egymagvú, éretten mélyvörös színű almácska termések csomókban állnak.

Herbája: virágos leveles ágvégei, hajtásvégei és termése

Gyűjtés: A cserje május-júniusban virágzik, termését októberben szedik, szárítva alkalmazzák. Gyógyászati célra csak a piros bogyójú galagonya jó, a sárga bogyójú csak díszcserje.

A növény hatóanyagai: flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket tartalmaz.

Hatások: fokozza a szívizom összehúzódásának erejét, csökkenti a szívfrekvenciát az ingerületvezetés sebességét, a vérnyomást, tágítja a koszorúereket, vízhajtó, enyhe nyugtató hatású.

 

A Galagonya gyógyhatásai

A galagonyát a népi bölcsesség a „szív kenyerének” nevezi. Ma már számos – tudományos alapossággal igazolt – vizsgálat bizonyítja, hogy valóban számos jótékony hatása van a szív- és érrendszerre. Szíverősítő hatásai nagyrészt a proantocianidoknak köszönhetők.

Gyengült szívműködés esetén erősíti a szívet, illetve enyhíti a szívtáji nyomás érzését is. (Természetesen szívtáji nyomó, szorító fájdalmak esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni!) Különösen ideális szer a galagonya idősebb emberek szív- és vérkeringési panaszai esetén. A galagonya kivonat javítja a szívizom funkcióját, csökkenti a szubjektív panaszokat, a légszomjat és a szívdobogás-érzést. A galagonya a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára is hasznos, mivel növeli a terhelhetőséget, csökkenti a nyugalmi szívfrekvenciát és a  vérnyomást.

Galagonya virágos ágvég teák a webáruházban>>>

Koszorúér betegség megelőzésére, illetve kiegészítő kezelésére is alkalmazható, mivel csökkenti a vér koleszterin szintjét, különösen az ártó LDL koleszterint. A koszorúér szűkületben szenvedő betegeknél javítja a koronáriákban a véráramlást. Idősebb korúaknál magas lázzal járó betegségek, influenza, tüdőgyulladás következtében kialakuló szövődményes szívbetegségek megelőzésére feltétlenül ajánlott. A növény hosszú ideig tartó használat során is biztonságos, terápiás mennyiségben toxikus hatást még nem észleltek.

 

Elkészítése

Galagonya tea: 1 evőkanálnyi szárított galagonya virágos ágvég hajtást 2 dl forrásban levő vízzel leforrázunk, 15 perc múlva leszűrjük. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztása javallott. A bogyóból 2 teáskanállal tegyünk 2 dl vízhez, forrázzuk le, majd hagyjuk 10 percig állni. Leszűrve fogyasszuk.

 

Kombinációk más gyógynövényekkel

Citromfű hozzáadásával fokozhatjuk szívnyugtató hatását. Ideges eredetű gyomorpanaszoknál is hatásos ez a kombináció.

Ginkgo bilobával és/vagy fokhagymával kombinálva a szív- és érrendszer karbantartója. A ginkgo biloba vérhígító hatású, ezért vérhígító gyógyszerrel együttesen ne alkalmazzuk.

Fehér fagyöngy és galagonya együttesen a vérnyomás szabályozásában jótékonyan erősítik egymás hatását.

Ellenjavallat, figyelmeztetés: Gyerekek, várandós és szoptató nők ne használják. Szívpanaszok esetén használata előtt kérjen orvosi kivizsgálást, hogy tisztázzák a szívbetegség eredetét és súlyosságát. Alacsony vérnyomásúak ne, vagy csak rozmaringgal kombinálva alkalmazzák! Túladagolás esetén csökkentheti a vér káliumszintjét.

galagonya-tea-hatasa

 


Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógynövény lexikon