A szorongás kezelése a helyes nézőpontból

A szorongás kezelése a helyes nézőpontból

Tudjuk már, hogy lassan a szorongás is egy népbetegséggé válik. Mivel rengeteg ember érintett, teljesen logikus, hogy millió tévhit kering egyrészt magáról a szorongásról, másrészt ennek kezelési lehetőségeiről.

Szorongás kezelése

Pedig alapvetően csupán 2 féle irány létezik, ha a szorongás kezeléséről beszélünk:

  • A tünetek csökkentésére összpontosító kezelések
  • A szorongás alapvető okaira és azok kezelésére összpontosító megoldások

Nos, ez a két irány van, ahogy mesélte számunka Venczli Alexandra kognitív viselkedésterapeuta, a Tudatosság Klub egyik alapítója.

Minden ismert, vagy kevésbé ismert kezelési mód ebbe a két kategóriába tartozik.

Például a tünetek kezelésére is számos módszer létezik, kezdve a relaxációtól, a légzéstechnikákon át, a gyógynövényes nyugtatókon keresztül, egészen a gyógyszeres kezelésekig. Azonban soha nem a tünetcsökkentés a végső megoldás.
Rengeteg esetben ez természetesen elengedhetetlen, hiszen ezek kezelése segít abban, hogy jobban érezzük magunkat. Azonban ha magával a szorongás kiváltó okaival foglalkozunk, akkor eleve kezeljük magát a szorongást is és annak tüneteit is. Hiszen ha a kiváltó okok nincsenek megoldva, maga a szorongás újra és újra előjön, csak a tünetek lesznek elnyomva, ami egy becsapós dolog. Ellenben a kiváltó okok kezelése hosszú távon is “védelmet nyújt” az ellen, hogy a szorongás visszatérjen.

Fontos megértenünk, hogy a szorongás NEM valami, amit genetikailag örökölünk, vagy egy betegség, amit elkapunk.

A szorongás gyökere a gondolatainkban rejlik. Egészen pontosan a tudatalattinkban, így a legtöbb esetben észre sem vesszük, de egy gondolat elindít egy teljes folyamatot. Ezek mind negatív gondolatok, amik bekapcsolják a szorongást, aminek hatására a testünk egyfajta túlterhelt stresszes tüneteket generál. Magyarán a szorongásos tünetek lényegében stressz tünetek (is).

Sokan mondják egy-egy szorongó embernek, hogy ne aggódj, meg hogy ez csak a fejedben létezik. Ami csak fél igazság. Ugyanis a tünetek mindig valódiak, vagyis fizikailag is megjelennek. A különbség az, hogy a hátterükben nem szervi bajok állnak, hanem az agyunk által elindított folyamatok. Ebből talán látszik, hogy miért népszerűek a tünetcsökkentő kezelések, gyógyszerek. Hiszen a nyugtalanság, a feszültség, a szívdobogás, stb. mind valós tünetek. Ha ezeket célzottan kezelik, például antidepresszánsokkal, nyugtatókkal, akkor azok valóban tudnak enyhülni. De ennyi csupán. A tünet kezelve van, viszont a probléma nincs megoldva.

Amíg nem foglalkozunk a szorongásos zavar alapvető okaival, addig a tünetek újra és újra visszatérhetnek. Ha megtanuljuk, mi a szorongás, hogyan hat az elménkre és a testre, és hogyan kezeljük ezeket, az a GYÓGYMÓD.

Nem léteznek olyan csodaszerek vagy "titkos gyógymódok", amelyek megszüntetik a szorongást. Van azonban számos módszer, amelyek segíthetnek a tünetek csökkentésében, de egyik sem gyógyítja meg a probléma eredetét.

A gyógyulás akkor következik be, ha megkapod a megfelelő információt, segítséget és támogatást, ÉS ha beleteszed az önmunkát magadba.

A szorongásos zavar leküzdése viselkedés és gondolkodásbeli változtatásokat igényel. Ez csak útmutatással, erőfeszítéssel és kitartással érhető el.

Ehhez mindenképp szükséges szakember segítségét igénybe venni. Jelenleg a szorongásos zavarok kezelésében a kognitív viselkedésterápia az egyik legfontosabb láb. Mivel ez célzottan a kiváltó okokra koncentrál.

Ha pedig azt megszüntetjük, megszűnik a teljes szorongás ciklus is.

 

A cikk megjelenését támogatta a www.tudatossagklub.hu/kognitiv-viselkedesterapia
Szponzorált tartalom

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészségtippek