Természetes hashajtók

  természetes hashajtók

Ha valakinek székrekedése van, hajlamosak vagyunk rögtön megbélyegezni, hogy nem megfelelő életmódot folytat. Valóban igaz, hogy a székrekedést leggyakrabban a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás okozza, ám lehetnek más okok is a háttérben. Ilyen pl. egy betegség, amely étvágytalansággal jár, bizonyos gyógyszerek tartós szedése, fogyókúrázás, ételallergia, és jelentkezhet az idős kor egyik velejárójaként is.

Először mindenképpen tisztázni kell, hogy mi lehet a kiváltó oka a székrekedésnek, és ennek megfelelően eldönteni, hogy elegendő-e csupán némi testmozgást rendszeresíteni az életedben, vagy egyéb módszerekhez is folyamodnod kell.

Ha teheted, ne nyúlj azonnal hashajtóhoz! Ha mégis, kerüld a szintetikus vagy kémiai úton előállított hashajtókat! Bár ezek eredményesek, nagyon drasztikus hatásúak. Tartós szedésükkel a bél renyhévé válik, és később már csak hashajtó segítségével fog tudni a széklet kiürülni. Válassz tehát szelídebb, természetesebb módszereket, melyeknek nincsenek mellékhatásai.

 

Növényi hashajtók

A növényi hashajtókat alapvetően két csoportba oszthatjuk:

1. A széklettömeget növelő, magas rost- és/vagy nyálkatartalommal bíró gyógynövények

Útifű maghéj székrekedés ellenJellemző tulajdonságuk, hogy a bélben lévő vízzel érintkezve megduzzadnak és a bél reflexes összehúzódását segítik elő. Ilyen a lenmag, az útifű mag és a görögszéna mag. Ezeket mindig bő folyadékkal fogyaszd.
Fiziológiás hatásuknak köszönhetően elsősorban krónikus székrekedésben szenvedőknek, gyermekeknek és várandós anyáknak ajánlott a használatuk. Kíméletes hashajtás céljára egyes orvosok napi 7,5 g útifű magot vagy 5 g útifű magkorpát ajánlanak vízzel vagy gyümölcslével elkeverve, naponta egy-két alkalommal. A krónikus székrekedés kezelésében az útifű magkorpa és szenna kombinációját (kb. 8:2 arányban) is jónak tartják. 

 

 

2. A bélfal izgatásával ható hashajtó gyógynövények

Szenna (Senna Casia) növényi hashajtóEzek közé tartozik az antrakinon-származékokat tartalmazó szenna levele, a rebarbara gyökere és gyökértörzse, a kaszkara kérge (Cascara sagrada), vagy az aloéból kinyert és beszárított levélnedv. Ezek tartós használatra nem ajánlottak, mert rendszeres fogyasztásuk esetén számos kedvezőtlen mellékhatás jelentkezhet (például pigmentlerakódás a bél nyálkahártyáján, vastagbél-ingerlékenység, az elektrolit háztartás egyensúlyának felborulásával járó káliumveszteség, ami egyébként szintén székrekedést okozhat). 
A gyermekláncfű levele és gyökere viszont enyhe hashajtó hatása miatt tartós fogyasztásra is alkalmas mellékhatás mentesen.

 

 

Ételek székrekedés ellen

Székrekedés esetén nagy segítség lehet egy bő teáskanál szódabikarbóna /NaHCO3/ 1,5-2 dl vízben elkeverve. A szódabikarbóna nyálkaképződést /szekréciót/ vált ki a bélcsatornában, ezzel segíti a beszorult széklet kiürülését. További jótékony hatása még, hogy segít megszüntetni a gyomorégést és lúgosítja a szervezetet.

Számos zöldség és gyümölcs is természetes hashajtóként működik. Ilyen például:

  • a savanyú káposzta vagy annak kicsavart leve
  • az aszalt szilva, sárgabarack és a füge
  • körtelé vagy szilvalé
  • kivi
  • alma
  • hüvelyesek (lencse, bab)

A székletfogó élelmiszereket ellenben – mint a banán, a kakaó vagy a fehér lisztből készült termékek – kerüld.

 

Anyagcsere gyorsítás

Számos esetben a székrekedést a lassú anyagcsere okozza. Ezen némi testmozgással mindenképpen segíthetsz, és szóba jöhet még a zöld tea és szűztea fogyasztása is. Mindkettőnek anyagcsere gyorsító hatása van, egyben élénkítő tulajdonságúak (kávé helyett is kitűnőek). Ha van egy kis súlyfelesleged is, akkor egy csapásra két legyet is üthetsz, mivel mind a zöld tea, mind a szűztea igen hatékony zsírégető.

Próbáld ki a Tamarinlax Hashajtó lekvárt!

Tamarinlax hashajtó lekvár

Kosárba

természetes hashajtók

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Természet patika