Mi a különbség a finomított és a finomítatlan shea vaj között?

A shea vaj számunkra legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás. Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású, a bőrbe felszívódva hosszan tartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.

A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik (akár 4-6 évig is eláll), továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tárolva egy évig biztosan megőrzi igen magas A-, E- és F-vitamin tartalmát, de ez egy év után is csak lassan kezd csökkenni.

 

Finomított vagy finomítatlan shea vajat használjunk?

 

Finomítatlan seha vaj hatásaShea vajat többféle eljárással készítenek. A tradicionális módszerrel készített vajak általában a fehér különböző árnyalatait ölthetik, de a sárgás és zöldes színű sem ritka. Emellett jellegzetes illatuk van. Készülnek hidegen préselt karitévajak is, melyeket előkészítés után préselnek, majd hordóba töltenek, de ezek kicsit gumiszerűek.
A tradicionális, vegyszermentes eljárással készült shea vajakat hívjuk finomítatlannak. Nagyszerű előnyük és kiválóságuk abban rejlik, hogy a shea vaj minden jellegzetességét és jó tulajdonságát őrzik, kiváló bőrápoló hatással bírnak és semmilyen vegyszeres kezelésen nem mennek át, tehát 100% tisztaságúak.

 

Finomított seha vaj hatásaA finomított, feldolgozott vajak stkutúráját megváltoztatják, eltávolítják belőle a természetes illatot és a színt. A kivont olajat ezután finomítják, melyet fehérítés, illatosítás és felfőzés követ. Eredményeként a shea vaj fehér színűvé és szagtalanná válik, de ezzel elveszíti jótékony tulajdonságainak jelentős részét is.

A finomított vajak, olajok alkalmazását általában azért részesítik előnyben a kozmetikai gyártók, mert így szagtalan és avasodásra nem hajlamos olajokkal tudnak dolgozni. Mivel a shea vaj természetesen is nagyon sokáig megőrzi szerkezetét, vagyis nem hajlamos az avasodásra, nem igazán van értelme a finomított változathoz nyúlni.

Aki a natúr, kezeletlen shea vaj jellegzetes illatát nem kedveli, nyugodtan adjon hozzá valamilyen "semleges hatású" illóolajat, pl. levendula, narancs, vagy más, kedvelt bázisolajat, zsírt (pl. kókusz, mandula, argánolaj). Így nem csak jobb illatúvá válik, hanem jótékony tulajdonságai is fokozhatók.

Kedvenc shea vajamat ajánlom neked is, ez pedig a MM Gold Finomítatlan shea vaj. Egy kiváló magyar termék, amelyhez a shea vajat Észak-Ghána egyik ökológiai termőhelyéről importálják. Az alapanyag átvizsgáláson és különféle ellenőrzéseken megy keresztül, hogy a magyar csomagolóüzemben valóban jó minőségű, vegyszermentes bőrápoló kerülhessen a tégelyekbe. Kismamák és kisgyermekek bőrápolásához is szívesen ajánlom ezt a shea vajat.

MM Gold Bio Shea vaj finomítatlan 100 ml

MM Gold Shea Vaj finomítatlan

Kosárba

 

shea-vaj-fajtak

 

 

Szöllősi Adrienn

Felhasznált forrás: www.bioboltos.hu


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Bőrápolás