Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Korpás, viszkető fejbőr? Ezek a gyógynövények megszüntetik!

Sajnos a korpás fejbőr gyakori jelenség és télen nagyobb eséllyel alakul ki. Amellett, hogy esztétikailag sem szép látvány, még kellemetlen tünetekkel is társul: a fejbőr húzódása, viszkető fejbőr, száraz fejbőr érzet, hajhullás, hajtöredezés kísérheti. Ez a három gyógynövény kiváló korpa ellen és a tüneteket is enyhíti!

Korpásodás elleni gyógynövények

Bizony nem szép látvány, amikor beletúrunk a hajkoronánkba és a kabátunk vagy az öltönyünk vállát fehér korpa lepi be! Pedig gondosan ápoljuk a hajunkat, a legjobb minőségű hajápolókra sem sajnáljuk a pénzt. Hogy történhetett meg velünk, hogy most, amikor itt ülünk egy fontos üzleti találkozón a partnereinkkel, vagy éppen az első randin a leendő nagy Ő-vel szemben, a tökéletes megjelenésünket elcsúfítja a vállunkra pergő fehér korpa? El tudnánk süllyedni szégyenünkben…

A korpa megjelenése mindenképpen a fejbőr rossz állapotát, egyensúlyának megbomlását jelzi, mely így fogékonyabbá válik a kisebesedésre, fertőzésekre. Ezért is fontos, hogy foglalkozzunk a kérdéssel.

Korpásodás elleni samponok a webáruházban>>>

 

Mi okozza a fejbőr korpásodását?

A korpásodást előidézheti gombás fertőzés, vagy a fejbőr fokozott faggyútermelése. A korpa valójában az elhalt hámsejtek leválása, ami egy természetes folyamat a fejbőr megújulása során. Normál esetben azonban a korpa mérete nagyon kicsi, mennyisége pedig kevés. Egy egészséges fejbőr esetében ezért nem „látványos” a folyamat. Ha azonban az elhalt hámsejtek faggyúval tapadnak össze, nagyobb pelyheket képeznek. Ezek már jól látszanak a hajszálak között is, de még szembetűnőbb, amikor fésülködünk vagy beletúrunk a hajunkba és korpa egész egyszerűen lepereg a ruházatunkra.

Télen gyakoribb a korpásodás kialakulása. A téli hidegben könnyebben kiszárad a fejbőr, mely ellen fokozott zsírosodással védekezik a szervezetünk. Vagyis megpróbál több faggyút termelni, hogy a bőr kiszáradását megakadályozza.

A sapka alatt gyakran befülled a fejbőr, mivel a legtöbb fejfedő nem szellőzik megfelelően. Ráadásul nem kapkodjuk le lépten-nyomon a fejünkről, ezért a villamoson, buszon, vagy akár a boltban is a fejünkön marad. A fűtött helyiségekben azonban pillanatok alatt aláizzadunk, a nedves környezet pedig kedvez a gombának, ami így könnyebben megtelepszik és korpásodáshoz vezet.

 

Milyen gyógynövényeket használjunk a korpásodás ellen?

 

1. Csalán

A csalán vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, így képes felfrissíteni és táplálni a fejbőrt. Fokozza a fejbőr vérellátását, így a tápanyagok nagyobb arányban eljutnak a hajhagymákhoz. Emellett a fokozott zsírosodást is megszünteti. A csalánnal való kezelés után a haj egészségesen fényessé és erőssé válik, a korpának pedig nyoma sincs többé! A csalános lemosást Maria Treben is ajánlja korpás fejbőrrel.

Csalános lemosás: Két púpozott teáskanál szárított csalánt forrázzunk le ½ liter vízzel, majd hagyjuk állni pár percig. Ezután szűrjük le és hajmosáskor öblítsük le vele a megmosott fejbőrt. Az utolsó csalános öblítést követően már ne mossuk le a hajunkról.

Csalán teák a webáruházban>>>

 

Csalán sampon: hajápolóból válassz jó minőségű, lehetőleg vegyszermentes terméket. Ilyen például az Urtekram Csalán sampon, amely semmilyen vegyszert nem tartalmaz és magas a növényi hatóanyag tartalma. Ezt a sampont én is teszteltem korpa ellen, melyet itt olvashatsz.

Legismertebb készítmény a Herbária Csalán sampon. Ez már gyerekkoromban is létezett. Pontosabban nem is tudom, hogy volt-e más csalán sampon akkoriban. Emlékszem, úgy vettük, mint a gyógyszert, sokáig csak patikában lehetett kapni. Száraz, festett és erősen igénybevett hajra is ajánlott.

 

2. Mezei zsurló

A zsurló főzete a legkiválóbb viszkető fejbőrre. Már néhány kezelés után a viszketés teljesen megszűnik, és nem jelentkezik újra.

Zsurlós lemosás: Forrázzunk le négy púpozott teáskanálnyi zsurlót egy liter vízzel, hagyjuk állni pár percig, majd szűrjük le. Ezzel a főzettel alaposan mossuk át a hajunkat és a fejbőrünket. Ezután nem szabad a hajat tiszta vízzel leöblíteni, ezért célszerű a hajmosás végén elvégezni. A még nedves fejbőrt masszírozzuk át olívaolajjal.

Mezei zsurló teák a webáruházban>>>

 

3. Bojtorján gyökér

A bojtorján gyökér főzetét már régóta használják fejbőrproblémák esetén. Leginkább hajhullás elleni hajápolók összetevője, ugyanis kiválóan erősíti a hajhagymákat, ezzel segítve a hajnövekedést. Korpa megszüntetésére is jó eredménnyel használható. Csökkenti a faggyútermelést, ezzel a haj zsírosodását és a korpa kiváltó okát is megszünteti.

Bojtorján főzet készítése: A bojtorjángyökeret tegyük forrásban lévő vízbe, fél literhez legalább 2 evőkanállal. Főzzük nagy lángon 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk ázni legalább fél órán keresztül. Ezután szűrjük le és a főzettel alaposan dörzsöljük át a megmosott fejbőrt, majd öblítsük le vele a hajunkat is.

Tasakolt bojtorján gyökér a webáruházban>>>

 

Bojtorjángyökér sampon: ha nincs lehetőséged minden alkalommal főzetet készíteni, akkor legyen kéznél egy jó minőségű bojtorján sampon. A Herbária Bojtorján sampon hosszú évtizedek óta van már a piacon, nagyszüleim is ezt használták zsíros, korpás, valamint irritált fejbőrre. A bojtorjángyökér hatóanyagai elsősorban a fokozott faggyútermelés mérséklésében segítenek, megszüntetve ezzel a korpásodás kiváltó okát. Emellett nagyszerűen hatnak a hajhagymákra, ezzel erősítve a hajszálakat és fokozva a hajnövekedést.

 

Neked ajánlom: Herbária Bojtorján sampon, zsíros, korpás hajra

Herbária Bojtorján sampon zsíros korpás hajra

Kosárba

korpásodás ellen házilag

 

 

Szöllősi Adrienn


Kapcsolódó cikkek

Tartalomhoz tartozó címkék: Hajápolás